AKCIJE<>
102004<><>

Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”

www.sk.co.yu

Dolazak Interneta na naše prostore početkom 1996. godine „Svet kompjutera” je propratio nizom tekstova koji su mnoge čitaoce uveli u taj, tada potpuno novi vid računarske komunikacije. Naravno, ubrzo smo oformili i svoju Web prezentaciju.

Na serveru „Beograd.com” publikovali smo osnovne informacije o časopisu. Otvorili smo i niz e-mail adresa rubrika, članova redakcije i saradnika koje su uspešno poslužile za bolju komunikaciju.

U međuvremenu, broj provajdera i korisnika Interneta je rastao, tako da je sve veći broj naših čitalaca počeo da pristupa Mreži. U skladu s tim, već naredne godine došlo je vreme i za pravo aktiviranje naše Web prezentacije i širu mobilizaciju naših snaga i kapaciteta.

Prezentacija se sastoji iz dve celine, „Svet kompjutera” i „Svet igara” koje se razlikuju po boji podloge i drugim detaljima. Fiksni grafički elementi su sa 3D izgledom, blago zaobljenih ivica i sa hi-tech dugmićima, a same stranice su sa jasno izdvojenim pravougaonim elementima, naslovima, tekstom i slikama, standardizovane tako da čitanje bude što manje zamorno, a da izgledaju u skladu sa opštim dizajnom časopisa.

Kada smo otpočeli prebacivanje sadržaja papirnih izdanja na Web, već nakon postavljanja nekoliko tekstova postalo je jasno da nas čeka mnogo napornog posla. Naime, ulazni materijal za sajt su završene stranice iz štampanog broja jer samo one imaju relevantan, finalni sadržaj, s obzirom da se mnoge značajne intervencije na tekstu rade na samim stranama. Međutim, dokumenti iz programa za prelom stranica ili ne mogu da se pretvore u HTML stranicu, ili alatke koje to rade pokušavaju da naprave pošto-poto sličan izgled stranice i za sajt, bez ikakve mogućnosti da se na izgled takve stranice utiče. Rad sa običnim tekstom takođe nam nije odgovarao jer smo želeli da sačuvamo sve formate u tekstu (crno, kurziv, eksponente, specijalne znake itd.) i da sačuvamo tipove pasusa (naslov, običan tekst, međunaslov, potpis autora itd).

Rešenje smo našli u pisanju sopstvenog programa koji će obrađivati tekstove eksportovane iz programa za prelom, pretvarajući sve formate u odgovarajuće HTML tagove. Tako je počelo. Vremenom je program prerastao u znatno ozbiljniju alatku koja sada od velike na odgovarajući način pripremljene grupe datoteka pravi gotove HTML stranice, linkuje ih sa odgovarajućim starim i novim stranicama, ubacuje pripremljene slike na prava mesta na stranici i radi mnogo toga drugog, do te mere da su nam „ručne” intervencije na stranicama sajta postale zaista minimalne.

 
Na sajtu „Sveta kompjutera” nalazi se arhiva kompletnih tekstova od januara 1998. pa do najnovijeg broja. „SK Online” je pre svega zamišljen kao podrška stalnim čitaocima, neka vrsta arhive za jednostavno i brzo podsećanje na objavljene tekstove. Naravno, sajt je značajan i zbog onih koji nisu u mogućnosti da dođu do primerka časopisa. Odabrani deo sadržaja je po izlasku novog broja dostupan i na sajtu, a ostatak je u sledeća dva meseca vidljiv samo u skraćenom obliku.

Snalaženje na sajtu je vrlo lako, a ako posetilac ima bilo kakvu nedoumicu, na raspolaganju je Help stranica sa informacijama o sadržaju sajta, načinima navigacije i drugim mogućnostima koje su na raspolaganju. Tekstovi su indeksirani i po rubrikama i po brojevima, a neki i tematski (većina uređaja u rubrici Test Drive), pa je, za razliku od papirnog izdanja, ovde moguće „skakati” iz broja u broj, iz rubrike u rubriku ili na tekst o sledećem sličnom uređaju.

Potencijalnim oglašavačima su na raspolaganju informacije o cenama i dimenzijama oglasa, kratko uputstvo za pripremu oglasnog rešenja, pa čak i formular za rezervaciju oglasa. Tu su i informacije o pretplati, opšte informacije o redakciji i časopisu i drugo.

Posebno nam je značajan kontakt sa čitaocima i posetiocima sajta, pa tako formular Kontakt omogućava posetiocu sajta da pošalje pitanje za rubriku I/O port, poruku uredništvu ili autorima sajta. Isto tako, uz svaki tekst postoji link koji vodi na formular preko kojeg je moguće našoj redakciji poslati komentar na taj tekst. Sve komentare i ostale poruke pažljivo čitamo, iako ih dobijamo u velikom broju. Komunikacija je za sada jednosmerna, ali nadamo se da ćemo preko „Sveta kompjutera” na Webu ubuduće biti u još boljoj vezi sa vama.

 
 AKCIJE
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Šta mislite o ovom tekstu?
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”
Jubilej: 20 godina „Sveta kompjutera”

 NOVE TEHNOLOGIJE
DVD-Audio i Super Audio CD standardi (2)

 PRIMENA
Superračunarski klasteri

 NA LICU MESTA
Lisica na brodu
Vožnja sa slušalicama
Redefinisana linija

 IZLOG
Od igračke do računara

 SERVIS
Mod(ifik)ovanje računara
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera