TEST DRIVE<>
042015<><>

Antec GX300

Po meri igrača

Kućišta Antecove GX serije namenjena su pre svega igračima koji ne žele da „probuše novčanik” za limariju svoje mašine, ali im treba kvalitetno, izdržljivo, sirovo kućište, nekako vojničko. Upravo se „military” tema provlači kroz GX seriju, najviše kod „udarnog” modela GX700, dok se kod kućišta koje sada imamo na testu primećuje samo na kutiji u vidu četiri zvezdice uz ime kućišta.

GX300 je kompaktno Midi-tower kućište namenjeno korisnicima pomenutim u uvodu koje „pliva” u najomiljenijem „oko-pedeset-evra” cenovnom rangu, na granici želja i mogućnosti većine potencijalnih kupaca za trošenje novca na kućište. Kućišta ovog cenovnog ranga moraju da balansiraju između uštede i mogućnosti, što često ne uspevaju. Antec je, čini se, sa GX300 napravio dobar posao.

Kućište izgleda kao gotovo svaka druga „igračka” limarija, uz dovoljno sitnica koje ga izdvajaju iz gomile. Prednja maska je jednostavna, blago izlomljena prema bočnim stranama. Otvore 5,25” uređaja od mreže koja prekriva ventilatore deli deo maske sa logom proizvođača, koji razbija uniformnost i dodaje vizuelnom identitetu modela, koji zaokružuje lajsna koja spaja prednju i gornju stranicu koja svetli plavo kao u „stara dobra vremena”. Antec je ovim modelom rešio da „salutira” legendarnoj „devetstotki” sa prostorom za odlaganje sitnica. To je, doduše, jedina sličnost, budući da je GX300 kompaktno kućište i nema čudovište od 20 cm da izbacuje vreo vazduh. Na gornjoj strani nalaze se po jedan USB 3.0 i 2.0 port (i prostor za još jedan). Bez obzira na uštedu, ovo nam se nije dopalo, jer svaki konektor na ploči podržava po dva porta. Uobičajenim audio konektorima pridružio se i slajder za izbor brzine ventilatora (nisko/srednje/visoko). Slajder se povezuje na dva tropinska konektora, dok dodatni molex služi kao izvor napajanja.

Proizvođač je uštedeo na limu koji je nestandardno tanak za Antec, ali je čvrst i završna obrada je na nivou renomea proizvođača. Kada se skinu stranice, kućište se malo „klati”, što je možda problem samo testiranog modela i neće se primetiti kad se sve komponente smeste unutra. GX300 stoji na velikim plastičnim nosačima koji ga naginju blago unazad što dodaje vizuelnom identitetu modela i čini ga lako prepoznatljivim.

Na dnu ovih plastičnih nosača nalaze se velike gumene stope, što pozdravljamo. Gornja maska je dovoljno izdignuta da se ispod nje mogu smestiti ventilatori jer nema prostora za cevi, pa ćete eventualni radijator morati da postavite ispod lima. Međutim i montaža ispod lima biće komplikovana, jer će bilo kakvo hlađenje naponske jedinice ploče blokirati radijator. Kućište nema izlaze za cevi pa je vodeno hlađenje ograničeno na „unutrašnje”, ukoliko niste spremni da „kasapite” kućište. Na montiranje prednjeg radijatora zaboravite jer je desna strana kaveza za hard-diskove deo konstrukcije kućišta. Antec je ovaj model očigledno namenio „klasičnom” hlađenju i manje ambicioznim korisnicima, što je sasvim u skladu sa cenom.

Sa kućištem dolaze dva ventilatora prečnika 120 mm, jedan sa prednje i jedan sa zadnje strane. Maksimalan broj ventilatora je pet, što je sasvim dovoljno i za ozbiljne konfiguracije. Unutrašnji prostor je sasvim dovoljan za ATX ploču pune veličine i pregršt komponenti. Izbočine na bočnim stranicama olakšavaju uklanjanje viška kablova i montiranje većih „tornjeva” za hlađenje vaše zverke. Proizvođač navodi da GX300 podržava hladnjake „visine” do 140 mm, ali pomenuta izbočina omogućava montažu i nešto većih hladnjaka (160 mm). Grafičkim kartama ostavljeno je 280 mm prostora, što se može povećati uklanjanjem dela kaveza za hard-diskove.

Antec GX300 je tačno ono što bi trebalo da bude – entry-level igračko kućište koje dobro balansira između uštede i mogućnosti za oko pedeset evra (6400 RSD). Problem bi mogao da mu napravi veliki brat GX700 kog nismo testirali, a koji za oko deset evra više ima dva veća ventilatora (140 mm) uz još jedan 120 mm ventilator i nešto prostraniju unutrašnjost.

Danilo LUKINOVIĆ

 
Gigabyte GA-H97M-D3H i GA-Z97M-D3H
2 x Kingston HyperX 3K SSD 120GB u RAID 0
Antec GX300
Šta mislite o ovom tekstu?
LG 34UC97
Benq XL2430T i LG 24GM77
Dell E5515H
Asus Transformer Book T300 Chi
HP x360 310 G1
Toshiba Satellite S50-B-133
ViewSonic PJD5255
Kingston microSDHC/SDXC UHS-I U3 90R/80W
Sharp LC-40LE361EN-BK i Toshiba 48T5463D
Kyocera Ecosys FS-3640MFP i MyQ print server
Canon Maxify iB4050

Osnovno:
3 x 5,25”, 6 x 3,5” ili 2,5” HDD/SDD, 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
2 x 120 mm, mogućnost ugradnje do pet ventilatora prečnika 120 mm
Ostalo:
podržava ATX, Micro-ATX, Mini-Itx standard, veliki prozor na bočnoj strani, filter za vazduh na prednjoj i gornjoj stranici, prostor za odlaganje sitnica na gornjoj stranici, kontrola obrtaja ventilatora, solidan prostor za uklanjanje viška kablova
Proizvođač:
Antec
Kontakt:
MID9
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera