TEST DRIVE<>
082016<><>

Dell Vostro 3558 i 3559

Elegantni blizanci

U svetu poslovnih računara su bitne neke karakteristike koje se u drugim tržišnim segmentima ne cene baš puno ili se potpuno ignorišu. Pre svega spoljni izgled računara ne sme da bude ekstravagantan. Vizuelni detalji su strogo monohromatski, elegancija se ceni u ravnim linijama i visokom kvalitetu završne obrade. Naravno, postoji donja granica neophodnih performansi, ali one nisu krucijalna stavka u odluci o kupovini, pošto računari (kako oni koji se ne pomeraju, tako i njihovi portabilni rođaci) već nekoliko generacija unazad imaju sasvim dovoljno snage za sve klasične kancelarijske potrebe. Nasuprot tome, prenosivost i dužina autonomije su veoma cenjeni, a mogućnost povezivanja polako gubi na značaju zbog sveprisutnog i sve bržeg Wi-Fija.

Najupečatljiviji rodonačelnik ove filozofije poslovnog kompjuterskog sveta je poslednjih godina upravo Dell koji se pokazao kao nešto fleksibilniji, senzibilniji i stoga uspešniji od konkurencije u ovim teškim vremenima. Ovoga puta smo na test dobili dva računarska blizanca iz Dellove Vostro 15 3000 serije, namenjenih pre svega svakodnevnim kancelarijskim zadacima, zatim internet komunikaciji, konzumiranju multimedijalnog sadržaja i na kraju povremenoj neobaveznoj zabavi.

„Stariji blizanac” nosi oznaku 3558, za razliku od „mlađeg” čija je „maštovita” oznaka, pogađate, 3559. Model 3558 je građen oko centralnog procesora pete Intelove generacije Core i3-5005U. Ovaj procesor smo već imali priliku da upoznamo u više modela laptopa koji su nam prethodnih meseci prošli kroz redakciju. Njegov nivo performansi je odličan za kućnu i kancelarijsku upotrebu dok toplotna disipacija stoji na 15 vati, što mu omogućava i veoma pristojnu autonomiju. Core i3-5005U ima dva Broadwell jezgra koja se uz Hyper-Threading na sistemu „vide” kao četiri logička jezgra, što je opet uglavnom dovoljno za moderne operativne sisteme i manje zahtevne aplikacije. Centralni procesor u modelu 3558 je klokovan na standardnih dva gigaherca, ali je zbog nečega frekvencija u „opuštenom” režimu rada podignuta sa 600 na 800 megaherca. To doprinosi da ovaj Vostro model bude odzivniji u režimu niže opterećenosti, a to, paradoksalno, može da doprinese čak i uštedi na bateriji, jer će sa nivoom performansi koje ima na 800 megaherca ređe podizati frekvenciju na standardnih dva gigaherca. Turbo Boost tehnologija nije podržana na Core i3-5005U procesoru, pa je standardnih dva gigaherca u isto vreme i maksimalna frekvencija na kojoj ovaj procesor radi.

Uz ovaj procesor stiže integrisan i Intel HD 5500 GPU. Reč je o grafičkom akceleratoru skromnih mogućnosti koji predstavlja odličan par CPU jezgrima i njihovim performansama. Kad uz to dodate činjenicu da za GPU niste morali da „iskašljete” dodatni keš i vate električne snage iz baterije, Core i3-5005U postaje veoma primamljiv izbor za ovu klasu mašina. Iako je rezolucija na ovom modelu laptopa „svega” 1366 x 768 piksela, HD 5500 je i dalje preslab za ozbiljnije igranje. Za kakvo-takvo angažovanije 3D igranje potrebne su bar dvostruke performanse Intelovog HD 5500.

Drugi Vostro „blizanac”, sa oznakom 3559 ima CPU šeste generacije Core i5-6200U koji takođe ima dva fizička i četiri logička jezgra, ali su jezgra značajno brža od jezgara u Core i3-5005U. Po našim merenjima ta razlika u brzini jezgara dva procesora se kreće i do 40 odsto, što svakako nije zanemarljivo. Uz to, oba procesora imaju isti TDP od 15 vati, što ih stavlja u istu ravan po pitanju potrošnje. Kuriozitet je da su oba laptopa na našem testu izdržljivosti baterije postigla identičan rezultat od četiri časa i sedam minuta. Oba modela imaju baterije od 41,4 vat-časova, ali zaista niko nije očekivao da će trajanje baterije biti identično.

Uz to, i model 3559 ima nešto povišen takt u „opuštenom” režimu sa 400 na 500 megaherca, ali mu je, za razliku od slabijeg modela, i standardni takt povišen za 100 megaherca. Core i5-6200U podržava Turbo Boost opciju i u tim situacijama svoju radnu frekvenciju podiže na 2,8 gigaherca. Uprkos višim frekvencijama i performansama, model 3559 se ne greje više od modela 3558. Oba laptopa pod opterećenjem postaju tek mlaka na dodir i to je nešto što će korisnici znati da cene, naročito u vrelim letnjim danima.

Core i5-6200U ima integrisan i drugačiji GPU. U slučaju ovog procesora, to je Intel HD 520 koji ima značajno bolje performanse od svog pandana iz slabijeg modela. U proseku, razlika između ova dva GPU-a je nekih 35 odsto u korist novijeg modela i to je svakako značajna razlika koja pokazuje da je Intel izbalansirao razvoj svojih CPU jezgara sa razvojem GPU-ova nove generacije. Fiksni skok performansi na CPU i GPU, od modela do modela procesora, pomaže da se tržište lakše isparceliše, mada, posebno na laptop tržištu, Intel vlada suvereno i to mu ne predstavlja problem.

U oba laptopa su ugrađeni vrlo slični monitori dijagonale 15,6 inča. U jači model je ugrađen LG Philips panel, dok je panel u slabijem modelu potpisao BOE. Ekrani su praktično identični s tim što BOE panel ima nešto svetlija i kontrastnija osnovna podešavanja. Oba monitora imaju odličan antirefletkivni premaz koji će skoro potpuno ugušiti čak i direktnu refleksiju svetlosnog izvora. To za uzvrat ima i kontraefekat da je slika nešto zagasitija na dnevnom svetlu i to smo proverili u toku testiranja. Na dnevnom svetlu je udobno gledati sliku na ovim monitorima samo u dubokom hladu ili kada je u pitanju veoma oblačan dan. Rezolucija oba monitora je 1366 x 768 i pikseli na ovoj rezoluciji su veličine četvrt milimetra pa su ovi modeli kao stvoreni za korisnike sa slabijim vidom.

Pošto pripadaju istoj generaciji, oba laptopa imaju identično kućište, sa istim priključcima, izrađeno od kvalitetne crne plastike koja ne dopušta ugibanja pod pritiskom. Na spoljnoj strani poklopca nalazi se diskretni crni Dellov logo koji zaista izgleda odlično dok je u unutrašnjem delu smeštena tastatura pune veličine sa numeričkim delom. Tasteri imaju relativno plitak hod i mali otpor, a na momente se čini da su pojedini tasteri nešto osetljiviji od drugih. To uzrokuje da se prilikom brzog kucanja „osetljiviji” tasteri aktiviraju dvaput, što se lako rešava ako prosto malo smanjite „Repeat Rate” u podešavanjima za tastaturu. Na tastaturi nema naših slova, što je prava šteta, jer bi bila naročito korisna poslovnim korisnicima i ljudima koji pišući zarađuju „hleb nasušni”, a koji bi opet veoma lako mogli bili tržišna meta ove serije Vostroa. Kako smo već navikli, Dell ne škrtari na veličini tačpedova pa je tako i ovoga puta. Izdašno veliki tačped je skoro idealno postavljen između početnih pozicija dlanova na tastaturi, a dovoljno je i osetljiv za duži udobniji rad bez miša.

Ova dva Vostroa imaju i isti model magnetnog hard-diska koji je potpisala Toshiba. Nominalni kapacitet ovih diskova je jedan terabajt, mada je stvarni kapacitet po običaju manji i u ovom slučaju iznosi 953,869 megabajta. Diskovi se vrte na standardnih 5400 obrtaja u minutu i uprkos relativno malom keš baferu od samo osam megabajta, performanse ovih diskova su vrlo prihvatljive. Kako u sekvencijalnom čitanju tako i pisanju na bržim delovima diska, testovi su pokazivali brzine od oko sto megabajta u sekundi. Kao i većina modernih laptopa, i ova dva modela bi profitirala u živosti čak i od prosečnih i sve jeftinijih SSD-ova. Zbog toga bi interesantna opcija bila da se umesto krajnje arhaičnih DVD rezača u kućište ugrađuje 2,5-inčna HDD fioka koja bi ugrađivanje SSD-a učinila mnogo jednostavnijim i bezbolnijim.

Zvučna reprodukcija ima iznenađujuće dobru definiciju jer je ugrađena Waves MaxxAudio vrlo kvalitetna i proverena tehnologija, a i zvučnici su dovoljno jaki da možete da držite prezentacije u manjim salama, bez dodatnog ozvučenja. To znači da će 3558 i 3559 biti više nego sposobni da vam pruže uživanje u filmskoj i muzičkoj reprodukciji, iako im to nije glavna namena.

Oba modela dolaze sa standardnom litijum-jonskom baterijom od 41,4 vat-časova. Ove baterije, i to je kuriozitet ovog testa, su pružile Vostroima identičnu autonomiju – tačno 4 sata i 7 minuta. Naš test je relativno zahtevan po pitanju CPU opterećenja, i sprovodi se sa maksimalnim osvetljenjem, što znači da bi u realnim uslovima korisnici mogli da očekuju i znatno više od ovog. Nama je pošlo za rukom da „iscedimo” skoro šest i po časova surfovanja i pisanja pre nego što je operativni sistem predložio priključenje na adapter radi daljeg nesmetanog rada.

U zavisnosti od navika i potreba korisnika, četiri gigabajta radne memorije, koliko imaju oba Vostro modela, može ali i ne mora biti dovoljno za Windows svakodnevicu. Iako kancelarijski korisnici nisu previše zahtevni, Office paketi i moderni browseri zaista mogu biti „žderači” slobodne memorije. Trik je međutim u tome što ova dva Vostro modela dolaze sa GNU/Linux distribucijom Ubuntu 14.04, a na ovom operativnom sistemu četiri gigabajta DDR3 memorije je sasvim dovoljno za normalan život. Kada se uzme u obzir to koliko su GNU/Linux sistemi (i slobodni softver uopšte) napredovali, uključujući LibreOffice i neke druge kancelarijske pakete, prava je šteta što Dell ne uloži malo više truda, podrške i medijske pažnje da Ubuntu koji isporučuje na svojim mašinama zaista i postane dugoročno rešenje za njihove korisnike. Da ne bismo ponavljali stare zamerke vezane za mlak odnos Della prema OS-u koji je kompanija sama izabrala, pomenimo samo to da se friški, domaći, slobodni operativni sistem ChaletOS sam instalira bez greške na nove Vostroe, izgleda odlično, nema telemetriju i rasipa višestruko manje hardverskih resursa koje ste skupo platili. Selektivnu amneziju na: viruse, fragmentaciju disk prostora, registry probleme, aktivacije i slično dobijate gratis, baš kao i čitav univerzum slobodnog softvera.

Stevan JOSIMOVIĆ

3DMark35583559
IceStorm3483738535
Cloud Gate39204559
PCMark 8
Home28163225
Creative24052862
Work41354494
Cinebench R15
OpenGL [fps]22.7830.73
CPU [pts]209290
CPU (samo jedna nit) [pts]83116
MP Ratio [x]2.532.5
Fritz Chess Benchmark
Relativna brzina8.4911.54
Knodes/s40745538
CrystalDiskMark
Sequential read / write [MB/s]106.0 / 95.6107.2 / 97.6
Trajanje baterije
Maksim. osvetljenje, prosečno opterećenje4:07:004:07:00
 
AMD Radeon RX 480 8 GB
Kingston SSDNow UV400 480GB
Intel Core i7-6950X (Broadwell-E) i Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming
Tuncmatik Lite II 650VA i Digitech Pro 1000VA
DeepCool Gamer Storm Maelstrom 120T, 240T; LC-Power LC-CC-240-LiCo i LC-CC-360-LiCo
HP Spectre 13
Asus ZenBook UX360CA
Dell Vostro 3558 i 3559
Šta mislite o ovom tekstu?
Dell P2217H, P2317H, P2417H, P2717H
LG 43UH6507
Divoom Voombox Travel, Voombox Outdoors, AuraBulb, AuraBox
Deepcool N2
Epson EB-U32
TP-Link TL-PA8030P (komplet)
Gembird WNP-RP-002-W
LG Minibeam PH550G
Samsung Gear Fit2

Procesor:
Intel Core i3-5005U 2 GHz (3558), Intel Core i5-6200U (do 2,8 GHz (3559)
Memorija:
4 GB DDR3 1600 MHz
Grafika:
Intel HD 5500 (3558), Intel HD 520 (3559)
Ekran:
15,6 inča, 1366 x 768 px, TFT LED
Skladište:
HDD Toshiba 1 TB 5400 rpm
Optika:
DVD±RW DL
Mreže:
Ethernet, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 802.11ac
Kamera:
HD 720p
Zvuk:
Waves MaxxAudio, stereo zvučnici
Priključci:
USB 3.0, 2 x USB 2.0, VGA, RJ-45, 3,5 mm kombo audio, čitač SD kartica
Baterija:
litijum-jonska, 4 ćelije, 41,4 Wh
Dimenzije i masa:
380 x 260 x 23,75 mm, 2,24 kg
Operativni sistem:
Ubuntu 14.04 (Trusty Tahr)
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera