TEST DRIVE<>
082016<><>

LG 43UH6507

Dalekosežni 4K

U Japanu je prošlog meseca poslednji proizvođač VHS uređaja (Funai Electric, kod nas poznatiji kao Sanyo) prekinuo proizvodnju. Oni tvrde da su prošle godine prodali neverovatnih 750.000 primeraka, ali da je ove godine prodaja toliko pala da im se ne isplati dalja proizvodnja. Ironično, kod nas većina domaćih TV kanala (pogotovo oni što emituju u MUX 2 paketu) izgleda i zvuči kao da se emituje upravo iz VHS uređaja. Tragično. Dok se mi i dalje pitamo koja je sudbina RTS-HD kanala, na test nam je stigao novi LG televizor serije UH6500.

Televizor je na prvi pogled prilično svedenog, nenametljivog i jednostavnog dizajna. Odmah, na prvu, svidelo nam se što nije pomodarski tanak. Čak nekoliko santimetara je debelo kućište za panel i elektroniku, što, u prevodu, znači bolje hlađenje i verovatno duži vek trajanja. Pohvalno.

Prilikom prvog uključivanja dočekuje vas veoma lepo animiran tutorijal koji vas vodi kroz osnovna podešavanja. WebOS 3.0 je odgovoran za pametne funkcije televizora i nismo primetili gotovo nikakve razlike u odnosu na nekoliko prethodnih LG televizora sa tim OS-om koje smo testirali. Naravno, skuplji modeli imaju poneku naprednu opciju više, ali ništa bez čega se inače ne može.

Posle inicijalnog podešavanja svih bitnijih opcija prva stvar koja se primeti je kako je neobično gledati 4K rezoluciju na relativno maloj dijagonali od 43 inča (108 centimetara). Poželjno je sedeti prilično blizu ekrana da biste videli sve detalje koje nudi 4K rezolucija. Zamislite da morate da čitate sa papira font koji je četiri puta manji od standardnog, morali biste da se približite ili da napregnete oči da biste videli sve kako treba. Pikseli na ovom televizoru su takođe četiri puta manji nego što su na TV-u iste dijagonale u FHD rezoluciji, a donedavno smo ovu dijagonalu smatrali za sweet spot za gledanje 1080p rezolucije.

Šta ovo znači u praksi? Po THX standardu preporuka je da se sedi na minimalnoj razdaljini od 1,7 metara ako se gledaju 4K video-sadržaji, a po preporukama proizvođača ta razdaljina može biti i do maksimalnih 2,8 metara. Po svemu što smo imali prilike da vidimo, mi bismo se radije priklonili THX standardu, pa čak i bili rigorozniji od toga u nekim slučajevima. Naravno, najviše zavisi od kvaliteta onoga što se reprodukuje i afiniteta samog gledaoca, ipak su to samo preporuke.

Pored toga što je piksel veoma mali, on se na naše iznenađenje sastoji od četiri podpiksela (RGBW). Iznenađenje, zato što u vreme testiranja i pisanja ovog teksta to nije nigde dokumentovano, ni u papirima koji su došli uz TV, ni na zvaničnom sajtu LG-a. Beli podpiksel je tu zasigurno da poveća kontrast panela (TV mora da prikaže minimalno osvetljenje od 1000 nita), kako bi TV mogao da nosi oznaku HDR u nazi-vu. Kako je HDR opis minimalnih tehničkih zahteva koje TV treba da ispuni da bi se okitio tom oznakom, biće jako zanimljivo videti kako će ovo svojevrsno takmičenje izgledati u budućnosti, ko će ispunjavati minimum zahteva, a ko će se potruditi da to bude što više i što bolje.

Iznenađenje: RBGW IPS panel
Ono što je možda i najbolja stvar u sprezi ovako malih piksela i dijagonale od 108 centimetara jeste to što 1080p video ne izgleda kao da je uveličan, mutan, previše procesiran i neprirodno plastičan. Sve je toliko sitno da se jedva primećuje da je FHD slika četiri puta uveličana na 4K rezoluciju. Naravno, i ovde važi da sa padom bitratea videa pada i kvalitet, pa samim tim i ovaj interesantan efekat gubi upotrebnu vrednost.

Zahvaljujući ravnom panelu i slika je dosta kvalitetnija (sa manje tehničkih nedostataka) od zakrivljenih modela koje smo imali zadnjih par meseci. Uglovi gledanja su znatno bolji zbog ravnog ekrana i IPS panela. Panel uspeva lepo da se izbori sa jakim pozadinskim osvetljenjem i nema uočljivih problema sa najsvetlijim tonovima slike. Prikaz crnih tonova je tipičan za ovaj tip panela i ne bismo mogli da izdvojimo nešto neuobičajeno što nam je zasmetalo. Ono što je većini korisnika najvažnije jeste da je prikaz boja prilično dobar i da ljudska lica izgledaju prirodno, bez neprirodnih nuspojava karakterističnih za preterano procesiranje slike ne bi li se učinila boljom od one sa ulaznog signala. UH6507 dolazi sa običnim daljinskim upravljačem, sa mogućnošću da se dokupi čuveni Magic Remote.

Ako razmišljate o kupovini novog televizora, UH6507 se nameće kao dobro rešenje na duži vremenski period. 1080p odlično izgleda, a eventualna pretplata na neki servis (Netflix) koji strimuje 4K sadržaj bi u potpunosti iskoristila sve mogućnosti ovog modela.

Zoran OLUIĆ

 
AMD Radeon RX 480 8 GB
Kingston SSDNow UV400 480GB
Intel Core i7-6950X (Broadwell-E) i Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming
Tuncmatik Lite II 650VA i Digitech Pro 1000VA
DeepCool Gamer Storm Maelstrom 120T, 240T; LC-Power LC-CC-240-LiCo i LC-CC-360-LiCo
HP Spectre 13
Asus ZenBook UX360CA
Dell Vostro 3558 i 3559
Dell P2217H, P2317H, P2417H, P2717H
LG 43UH6507
Šta mislite o ovom tekstu?
Divoom Voombox Travel, Voombox Outdoors, AuraBulb, AuraBox
Deepcool N2
Epson EB-U32
TP-Link TL-PA8030P (komplet)
Gembird WNP-RP-002-W
LG Minibeam PH550G
Samsung Gear Fit2

Tip:

Smart TV
Rezolucija:
3840 x 2160 px
Vrsta panela:
IPS, LCD, RGBW
Standard prikaza slike:
HDR 1000
Pozadinsko osvetljenje:
LED (EDGE)
Veličina dijagonale:
43 inča (108 cm)
Ugao vidljivosti:
~178°
Osvežavanje:
120 Hz (max)
Operativni sistem:
WebOS 3.0
Tjuner:
DVB-S2, DVB-T2 i DVB-C
Zvučnici:
2 x 20 W
Zvuk:
Dolby Digital Plus, DTS Premium Sound 5.1
Priključci:
3 x HDMI (HDCP 2.2), 2 x USB, izlaz za slušalice, komponentni ulaz (Y/Pb/Pr), kompozitni ulaz (AV), digitalni optički audio izlaz, satelitski RF ulaz, zemaljski/kablovski RF ulaz, common interface, Ethernet (LAN), Wi-Fi
Podržani formati:
ASF, AVCHD, AVI, DIVX, H.264, MKV, MP4, MPEG, MPEG2, VC-1, WMV
Ostalo:
daljinski upravljač, VESA kačenje 200 x 200 mm
Dimenzije i masa:
105 x 66 x 15,2 cm, 10 kg
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera