TEST DRIVE<>
082016<><>

Dell P2217H, P2317H, P2417H, P2717H

Za kuću i pos’o

Kada se Dellova Professional serija monitora pojavila prvi put, njeno pozicioniranje je bilo nelogično. Specifikacijom je bila toliko bliska UltraSharp modelima da nije bilo razloga da plaćate premijum cenu za njih. Vremenom se situacija kristalizovala i tako je i sa novim modelima iz P serije koje testiramo u ovom broju i koji pokazuju da... i dalje nema razloga da kupite model iz U serije, ali, dozvolite da objasnimo.

Vizuelno razlika je odmah vidljiva, jer su Ultrasharp modeli dizajnirani u giga-mega-haj-fešn stilu bez rama (InfinityEdge), dok primerci iz Professional serije imaju takav okvir da izgledaju kao prošlogodišnji modeli. Da li im to smeta da budu maksimalno funkcionalni? Ne. Na levoj bočnoj strani, kod svakog modela, nalaze se dva USB 3.0 priključka, lako dostupna za brzi pristup, a još dva porta, doduše USB 2.0, su na poleđini ekrana, okrenuta na dole (teže se dolazi do njih). Pored njih nalazimo još analogni VGA, HDMI i DisplayPort. Dakle, sve one konekcije koje su vam zapravo potrebne. Modeli iz P serije se takođe mogu pohvaliti dobrim gimnastičarskim sposobnostima, pa ih, pored najstandardnijeg tiltovanja, možete vrteti levo-desno, gore-dole, i obrtati u vertikalan položaj. Da li možete da poželite nešto više? Zapravo i možete. Kvalitet izrade nikako nije loš, ali nije ni vrhunski. Ekran se blago uvija, okretanje ekrana nije 100% fluidno, ali je čvrsto i neće menjati poziciju u koju ga postavite… Zakidanje upravo na ovakvim sitnicama je ono što diferencira P seriju od UltraSharp modela, a razlika je negde morala da se napravi.. Zašto?

Faktički, paneli koji se koriste u kućištu bez rama i onim sa malim i tankim su isti. Da, razlike postoje i većinom su ispod plastičnog pokrivača, ali u suštini se koriste isti IPS paneli od istih proizvođača. Najveća razlika, zapravo jedina koju korisnik može da vidi, se ogleda u tome da „profesionalci” nisu kalibrisani u fabrici... I šta sad? Da li je moguće preživeti ovaj nedostatak? Kako preživeti tu amputaciju? Vrlo jednostavno: zakačite monitor na kompjuter, uključite ga i koristite, toliko je jednostavno. Ali, ali, ali boje nisu precizno podešene. Sedi, dečko, i ne lupaj kao otškrinut prozor. Većina ljudi ni ne razlikuje celokupni spektar boja ili sve nijanse neke od boja. Takođe ni ne primećuju neke finije razlike u reprodukciji, jer ne znaju na šta treba da obrate pažnju. A je l’ znate zašto? Zato što im ne treba. Marketing je čudo, pa umislimo da nam je svašta potrebno kako bismo imali bolje rezultate, a nije.

Nego da se vratimo na hardver pred nama, nepristojni smo, nismo vas ni upoznali. Ispred nas se nalaze modeli P2217H, P2317H, P2417H i P2717H. Dijagonale su jasne, „17” je oznaka najnovije serije, „H” je oznaka da su hiperaktivni, a možda i nisu. Karakteristike svih modela su praktično identične, izgledaju isto (koriste isto postolje, štaviše), kablovi u kutijama su, pogađate, isti – DP, USB i VGA. Odlično pakovanje, bravo za Dell. Veoma bitna karakteristika je ujednačenost u kvalitetu izrade, jer to znači da je izuzetno mala verovatnoća da se model koji kupite razlikuje od onog kojeg smo mi imali na testu. Dell već duže vreme vlada na tom polju, jer se sve dobre i loše osobine odnose na svaki od testiranih primeraka. Bravo za Dell drugi put. Možda je bravo i treći put, jer je treća sreća, a trebaće im, jer počinjemo sa testiranjem.

Leto je, vruće je i treba da se rashladimo, a Dell je to shvatio za nijansu preozbiljno. Početna podešavanja su nešto hladnija, nekima se to može svideti, ali nisu realna. Srećom „Warm” opcija ovo rešava u potpunosti, pošto osim predefinisanih profila i nezavisnog podešavanja RGB kanala, drugih naprednih opcija za podešavanja reprodukcije nema, za razliku od UltraSharp modela, kod kojih možete da se igrate sa svim i svačim. Osim toga, čak ni osvetljaj, ni kontrast ne morate da čačkate. Veoma su dobro odmereni, što nam se dopalo. Prvobitni opšti utisak je veoma dobar. Boje izgledaju realno, zasićeno, slika je oštra, ali šta kažu testovi laži? Sintetičke testove koristimo da bismo otkrili nedostatke koje nije tako lako primetiti pri svakodnevnoj upotrebi, osim ako nisu drastično izraženi, što nije slučaj ni kod jednog od četiri modela na testu. Ujedno test uniformnosti crne je jedini test koji je pokazao minimalne razlike u reprodukciji između sva četiri modela, što je zaista za svaku pohvalu. Crna je poprilično tamna, ali zbog neujednačenog pozadinskog osvetljenja, nije jednako prikazana celom površinom panela. Klasično, ti svetliji delovi su mahom uz ivice ekrana, tj. po ćoškovima, i nisu ništa manje ili više izraženi od bilo kojih drugih modela sa kojima bismo mogli da ih poredimo, bilo da je reč o Dellovim proizvodima ili od nekog drugog proizvođača. UltraSharp serija ovo sebi ne sme da dopusti, dok je kod P serije „sve u standardu”. Reprodukcija bele je takođe veoma dobra, pa i pored podešenog visokog nivoa osvetljaja, ona ne isijava i nema neprijatnog zamaranja očiju. Boje se u klasičnom (Standard) režimu prikazuju blago ispranim, što se primećuje u crvenoj i zelenoj, ali se velikim delom rešava prebacivanjem kolorita na „Warm”, u kojem one dobijaju punoću, a samim tim izgledaju življe. Plava je sve vreme prikazana verno. Na gradijent testu primećujemo da se nijanse ne pretapaju idealno jedna u drugu, ali samo „stepenovanje” nije toliko izraženo da bismo mu dali negativnu ocenu. Pogotovo ako uzmemo u obzir to da se najsvetliji i najtamniji delovi skale jasno razlikuju. Vreme odziva je standardno i nismo primetili artefakte ni u kom slučaju, a pominjati uglove gledanja bi zaista bilo suvišno, jer IPS paneli tu zaista nema šta da se komentarišu. Uostalom, omogućeno vam je toliko podešavanja položaja ekrana, da je potrebno samo pravilno da ga postavite što se tiče udaljenosti i visine od očiju. Oštrina je odlična kod svih modela, osim kod najvećeg, a tu je uslovljena njegovom Full HD rezolucijom na dijagonali od 27 inča, tj. veličinom piksela, a ne nekim nedostatkom.

Koji je zaključak? Mislimo da je se to veoma jasno videlo kroz tekst. Professional serija nikako ne može da zameni UltraSharp seriju. I ne treba. Iako joj ime govori tako, ona nije namenjena profesionalcima kojima je potrebna izuzetno tačna reprodukcija boja i veliki broj podešavanja. Professional serija predstavlja monitore za sve nas kojima je dobar kvalitet prikaza bitan, bez nepotrebnih dodatnih opcija koje ćemo platiti, a nikada nećemo koristiti. P serija je veoma ujednačena u svojoj izradi, u pakovanju obezbeđuje najbitnije kablove za povezivanje sa uređajima, i nudi izuzetan odnos uloženog i dobijenog, bilo da je reč o kućnom ili poslovnom kompjuteru.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD Radeon RX 480 8 GB
Kingston SSDNow UV400 480GB
Intel Core i7-6950X (Broadwell-E) i Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming
Tuncmatik Lite II 650VA i Digitech Pro 1000VA
DeepCool Gamer Storm Maelstrom 120T, 240T; LC-Power LC-CC-240-LiCo i LC-CC-360-LiCo
HP Spectre 13
Asus ZenBook UX360CA
Dell Vostro 3558 i 3559
Dell P2217H, P2317H, P2417H, P2717H
Šta mislite o ovom tekstu?
LG 43UH6507
Divoom Voombox Travel, Voombox Outdoors, AuraBulb, AuraBox
Deepcool N2
Epson EB-U32
TP-Link TL-PA8030P (komplet)
Gembird WNP-RP-002-W
LG Minibeam PH550G
Samsung Gear Fit2

Osnovno:
21,5/23/23,8/27 inča, 1920 x 1080 px, IPS, LED
Ostalo:
HDMI, DisplayPort, VGA, 2 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, osvetljaj 250 cd/m2, kontrast 1.000:1 (dinamički 4.000.000:1), vreme odziva 6 ms GtG, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
Dell
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera