TEST DRIVE<>
082016<><>

Deepcool N2

Rashladni zeka

Notebook, ultrabook i bilo-koji-drugi-book računari nisu baš poznati kao šampioni cirkulacije vazduha i održavanja bezbedne temperature komponenti. Skučeni prostor prenosnih računara ne dozvoljava komponentama da „dišu”, pa će vaši mobilni miljenici tokom leta „padati u nesvest” od vrućine, naročito ako im upotrebom zatvorite ventilacione otvore. Letnje temperature ne deluju prijatno na vaš laptop računar, ali delimičnog leka ima! Rashladna postolja (ili od milošte kuleri) za notebook zaista su spas, naročito tokom letnjih meseci. Iako, u načelu, razlika u temperaturi sa kulerom nije svemirska, tih nekoliko stepeni niže pomažu vama i vašem računaru da i tokom leta nesmetano radite.

Iz kompanije Deepcool na test nam je stigao svetloplavi cakani kuler pod nazivom N2. Kuler je namenjen mobilnim računarima sa ekranom do najviše 17 inča. Sa računarom se povezuje putem USB-a, naravno, a na samom USB konektoru se nalazi nastavak koji vam omogućava nesmetano korišćenje istog porta za druge uređaje.

Kuler na oko zaista deluje prijatno. Deepcool ga reklamira kao „kawaii” (jap. „slatko”) proizvod (udubljenja na površini imaju oblik šargarepa, a u donjem desnom uglu viri zec crne boje). Rešetka je nežno plave boje i, iako je to prijatno rešenje, ne vidimo poseban razlog za tim, budući da će taj deo uređaja konstantno gledati u „stražnjicu” vašeg laptopa. Kuler možete držati u vodoravnom položaju, a za udobniji rad tu su i rasklopive nogice (kao na tastaturama) za postizanje nagiba od osam stepeni. U svom default položaju (ravno), ovo postolje deluje veoma tanko, što se uklapa u pomenuti „kawaii” koncept.

Za test nam je poslužio laptop koji ima godina, a kome bi dobro došlo temeljno čišćenje, što predstavlja sasvim realno stanje prosečnog laptopa. U radu koji podrazumeva minimalno opterećenje procesora, jezgra su dostizala 53 stepena bez kulera, a sa njim pristojnih 48 stepeni. Kada smo dobrano oznojili računar (igranje zahtevnije igre), temperatura sa kulerom bila je 65 stepeni, dok je bez kulera program Core Temp prijavljivao čitavih 76 stepeni Celzijusove skale. Moramo još jednom napomenuti da je računar koji smo testirali (CPU Intel i3 3110M 2,4 GHz) zaista zreo za čišćenje i ima solidnu „kilometražu” iza sebe, pa u razmatranje treba uzeti i to.

Ako uzmemo u obzir i to da je cena ovog kulera negde oko 1500 dinara, kao i činjenicu da će vam bilo kakvo hlađenje pomoći u ovim vrelim danima, ostaje nam da preporučimo ovaj „kawaii” kuler. Doduše, ako vam je bitna i nešto ozbiljnija estetika, onda slobodno potražite dalje.

Miloš CVETKOVIĆ

 
AMD Radeon RX 480 8 GB
Kingston SSDNow UV400 480GB
Intel Core i7-6950X (Broadwell-E) i Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming
Tuncmatik Lite II 650VA i Digitech Pro 1000VA
DeepCool Gamer Storm Maelstrom 120T, 240T; LC-Power LC-CC-240-LiCo i LC-CC-360-LiCo
HP Spectre 13
Asus ZenBook UX360CA
Dell Vostro 3558 i 3559
Dell P2217H, P2317H, P2417H, P2717H
LG 43UH6507
Divoom Voombox Travel, Voombox Outdoors, AuraBulb, AuraBox
Deepcool N2
Šta mislite o ovom tekstu?
Epson EB-U32
TP-Link TL-PA8030P (komplet)
Gembird WNP-RP-002-W
LG Minibeam PH550G
Samsung Gear Fit2

Osnovno:
rashladna podloga za notebook do 17 inča, ventilator 180 mm
Ostalo:
nivo buke 20 dB(A), 1150 rpm
Proizvođač:
Deepcool
Kontakt:
Gembird
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera