TEST RUN<>
032017<><>

USB Raptor 0.8.6.1

USB zaključavanje

Ideja za program USB Raptor, kao da je došla iz nekog naučno-fantastičnog filma. Naime, autor je osmislio način za efektno zaključavanje sistema, kako bi se znatiželjnima onemogućio pristup kada primarni korisnik nije pored mašine. Akcija se obavlja uz pomoć USB stikova, koji se koriste kao svojevrsni ključevi – kada ga „uštekate” u port, sistem se otključava, kada se USB stik odstrani, sistem se zaključava i ne može da se koristi.

Aktiviranje je jednostavno i zahteva minimalan angažman korisnika. Potrebno je odrediti koji od priključenih USB stikova će se koristiti kao ključ, uneti šifru i potom pritisnuti taster Create k3y file. Kao što smo već rekli, zaključavanje se obavlja automatski i dovoljno je da pokrenete Safely Remove Hardware akciju kako bi pristup računaru bio onemogućen. Na ekranu se tada pojavljuje nešto nalik screensaveru i propratna poruka da je sistem zaključan. Desktop nije vidljiv, a ukoliko je nešto pošlo po zlu, umesto vraćanja USB stika u port, računar može da se otključa uz pomoć šifre koju ste definisali na početku (polje za unos se aktivira dvoklikom miša).

S obzirom na to da se program još uvek nalazi u ranoj fazi razvoja, postoji nekoliko propusta koji mogu da utiču na sigurnost. Na primer, iz systray menija, program bez ikakvih problema može da se isključi, a čak je moguće da obrišete famozni k3y fajl i tako sebe dovedete u nezgodnu situaciju. Ruku na srce, fajl ima aktiviran hidden atribut i po defaultu neće biti vidljiv iz fajl-menadžera, ali se to lako zaobilazi. Inače, osim što će promeniti naziv USB stika, USB Raptor ni na koji način neće uticati na njegovo normalno korišćenje. Slobodno možete da kopirate fajlove sa, i na njega, kao da se ništa nije promenilo.

Korišćenje programa dobija više smisla tek kada se aktiviraju napredne opcije štikliranjem polja Advanced configuration u desnom gornjem uglu osnovnog radnog ekrana. Tada postaju vidljive komandne kartice (njih pet), koje donose pregršt korisnih, dodatnih funkcija. Tako, na primer, možete da odredite da se USB Raptor podiže, minimizovan, zajedno sa operativnim sistemom i da odmah aktivira zaštitu, da pristup upravljačkom interfejsu bude dozvoljen samo korisniku koji zna šifru, pa čak i da se zaključavanje sistema obavi odloženo (ovo vreme meri se sekundama). Možete da se igrate i načinom prikaza informacija dok je računar zaključan (boja pozadine, „pozdravna” poruka, sat...), da naredite isključivanje monitora, „utuljivanje” zvuka, ali i da zaključavanje može da se obavi iz systraya bez korišćenja USB stika. Zanimljivo je da se manipulacija računarima može obaviti i iz mrežnog okruženja, a zarad povećanja sigurnosti, moguće je deaktivirati opciju otključavanja putem šifre, ili zahtevati da isključivo odabrani USB stik aktivira zaključavanje. Opcija je, dakle, više nego dovoljno.

Postavka nije loša i dopada nam se način na koji je autor sve spakovao u jednostavan upravljački interfejs. Čak i kada se odlučite da koristite „naprednu konfiguraciju”, snalaženje je lako i sve opcije vam se nalaze na dohvat ruke. Propusta ima, i oni moraju biti rešeni pre nego što verzija 1.0. ugleda svetlost dana. Ukoliko se to ne bude dogodilo, USB Raptor će biti samo još jedan način izazivanja uzdaha prijatelja i komšija kojima budete pokazivali kako običan USB stik koristite za još nešto, osim za prenos MP3 muzike i office dokumenata sa poteza posao-kuća-posao.

Vladimir PISODOROV

 
Paint.Net 4.0.13
EaseUS Partition Recovery 8.5
Blio 3.4
Scribus 1.5.2
AOMEI Partition Assistant 6.1
Sweet Home 3D 5.4
VSO Downloader 5.0
USB Raptor 0.8.6.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Steganos Tuning PRO 2.5
Cover Commander 4.0
UCheck 0.9.3
CyberLink MediaEspresso 7.5
Songr 2.1
OooPlayer 2.1.2
PhotoPad Photo Editor 3.0
MultiBootUSB 8.5.0
LosslessCut 1.5.0
Dark Reader 3.4.3
Bing Wallpaper
LightBulb 1.6.2
Imagus 0.9.8
Open With Photoshop
Lock Screen Reflection 1.4
Temps 0.7.0
TL;DR 1.1

Tip:
sigurnosni program
Potrebno:
Windows
Veličina:
11,4 MB, 14,4 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
sourceforge .net /projects /usbraptor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera