TEST RUN<>
032017<><>

Cover Commander 4.0

Virtuelna ambalaža

O važnosti dizajna ambalaže u trgovini, nepotrebno je trošiti reči. Moguće je imati savršen proizvod, ali ukoliko pakovanje ne privuče pažnju kupca, njegovi kvaliteti padaju u vodu. Ovde nećemo govoriti o ambalaži proizvoda široke potrošnje, već o dizajnu sajtova i prezentaciji štampanih sadržaja.

Profesionalni dizajneri oslanjaju se na Photoshop, Illustrator, CorelDRAW, ili neki sličan softver u kojem je moguće napraviti fantastične kreacije. Ipak, za korišćenje ovih komplikovanih programa, potrebno je znanje i iskustvo. Na sreću, postoji mnogo malih, specijalizovanih aplikacija koje omogućuju postizanje efektnih i brzih rezultata. Cover Commander je veteran u svojoj oblasti i nudi instant rešenja za najširi krug korisnika.

Prilikom pokretanja programa, dočekuje nas ekran dobrodošlice. Njegov najvažniji deo odnosi se na „čarobnjaka” koji nam pomaže da na jednostavan način prođemo sve korake koji dovode do finalnog dizajna. U prvom koraku biramo tip modela koji želimo da generišemo. Možemo ih podeliti na četiri glavne kategorije: virtuelna ambalaža za optičke medije (CD/DVD/Blu-Ray), prikaz snimka ekrana (screenshot) u 3D prostoru, dizajn virtuelnih korica štampanih materijala i prikaz virtuelnog sadržaja na ekranu desktop/laptop računara, tableta i mobilnih telefona.

U sledećem koraku biramo jedan od predefinisanih šablona vizuelnog prikaza našeg virtuelnog objekta, nakon čega sledi izbor grafičkih fajlova koji prezentuju stranice modela u trodimenzionalnom prikazu. Koliko različitih fajlova će biti potrebno, prvenstveno zavisi od toga šta želimo da postignemo. Na ilustracijama koje idu uz tekst korišćen je samo po jedan grafički fajl, dok u slučajevima kada modele (posebno one gabaritnije) želimo da prikažemo iz više pozicija, moramo obezbediti prednju, zadnju, levu, desnu, gornju i donju poziciju. Više grafičkih fajlova je neophodno kada želimo da generišemo animaciju koju nameravamo da postavimo na sajt. Program omogućava jednostavno kreiranje animiranog sadržaja koji se generiše automatski na osnovu zadatog pravca rotacije. Moguće je odrediti dimenzije animacije, ukupni broj frejmova i broj frejmova u sekundi. Isto tako, moguće je odrediti da li se animacija generiše praćenjem rotacije objekta ili kamere. Animirani fajl je moguće snimiti kao SWF, AVI ili GIF fajl sa podržanom transparentnošću. U poslednjem koraku biramo da li želimo da prikažemo senke i refleksije, kao i boju koju želimo da koristimo kao pozadinu.

Nakon završetka rada „čarobnjaka”, dočekuje nas radna površina programa podeljena na dva osnovna dela. Desno je prikazan trodimenzionalni objekat, dok levi deo zauzima šest stubaca koji sadrže sve ono što smo videli u „čarobnjaku”, ali dozvoljava i mnogo veću slobodu podešavanja raznoraznih opcija. Mnoštvo podešavanja je moguće obaviti i direktnom manipulacijom modela uz pomoć miša. Kada kreiramo jedan objekat, na vrlo jednostavan način možemo promeniti njegove karakteristike izborom drugog tipa objekta iz ponuđenog spiska. To jest, moguće je „o istom trošku” napraviti grafički prikaz, na primer, kutije u kojoj se prodaju softverski naslovi, i na osnovu nje, DVD pakovanje sa propratnim diskom. Nije moguće izvršiti takav tip konverzije kada su u pitanju prikazani prenosni uređaji i monitori.

Prilično je skroman izbor modela prikazanih uređaja, koji očigledno preferiraju „jabučnu” produkciju, a tu se našlo i nekoliko proizvoda kompanije Samsung. Grafički prikaz pojedinih uređaja (monitor i TV) je prilično neuverljiv i skoro neupotrebljiv.

Postojanje „vodenog pečata” umnogome smeta praktičnoj upotrebi demo verzije, pa je za normalno korišćenje potrebno platiti 40 dolara, što u našim uslovima nije mali iznos. Ali, koliko god da nam se čini da je cena visoka, u pitanju je najjeftiniji program u svojoj kategoriji. I dok će profesionalci iz oblasti izdavaštva i grafičkog dizajna preferirati dodatke za Photoshop kao što je Cover Action Pro, Cover Commander je više orijentisan prema manje zahtevnim korisnicima, prvenstveno onima koji žele efektno da predstave softverske proizvode ili štampane publikacije.

Igor S. RUŽIĆ

 
Paint.Net 4.0.13
EaseUS Partition Recovery 8.5
Blio 3.4
Scribus 1.5.2
AOMEI Partition Assistant 6.1
Sweet Home 3D 5.4
VSO Downloader 5.0
USB Raptor 0.8.6.1
Steganos Tuning PRO 2.5
Cover Commander 4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
UCheck 0.9.3
CyberLink MediaEspresso 7.5
Songr 2.1
OooPlayer 2.1.2
PhotoPad Photo Editor 3.0
MultiBootUSB 8.5.0
LosslessCut 1.5.0
Dark Reader 3.4.3
Bing Wallpaper
LightBulb 1.6.2
Imagus 0.9.8
Open With Photoshop
Lock Screen Reflection 1.4
Temps 0.7.0
TL;DR 1.1

Tip:
kreiranje digitalnih ambalaža
Potrebno:
Windows
Veličina:
30 MB (demo), 63 MB na HD-u
Cena:
40 dolara
Adresa:
www .insofta .com /cover -commander
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera