TEST RUN<>
112017<><>

ThunderSoft Video Editor 7.4.0

Startnih 11

Autori programa su očigledno fascinirani Microsoftovim Metro okruženjem, pa su upravljački interfejs programa prilagodili potrebnim specifikacijama kako bi sve bilo „u vinkli”. Ruku na srce, to se odnosi samo na glavni meni koji sadrži prečice do gradivnih komponenti programa. Video Editor je sastavljen iz 11 komponenti, kojima se pristupa preko „pločica” različite veličine koje ne ukazuju nužno na važnost pojedinačnih činilaca.

Odmah ćemo reći da program nije namenjen nelinearnoj montaži i autorizaciji video-sadržaja, već je reč o okruženju koje nudi osnovne (i neke malo naprednije) obradne alatke. Tako se pod njegovim skutima može obaviti odsecanje neželjenih delova materijala, spajanje više klipova u jedinstvenu celinu, kropovanje prikaza, apliciranje specijalnih grafičkih efekata, „nalepljivanje” titlova i tako dalje. Kao što smo rekli, svaka radnja podrazumeva otvaranje naročitog potprograma, čijim se zatvaranjem ponovo vraćate na glavni meni. Upotreba programa je jednostavna i prilagođena manje iskusnim korisnicima koji dobijaju šansu da sa jednog mesta obave gotovo svaki posao koji ima padne na pamet.

Zbog prethodno rečenog ne treba pomisliti da Video Editor nema šta da ponudi i da je njegovo korišćenje ograničeno brojnim uslovima. Recimo, ukoliko želite „na brzaka” da iz video-klipa isečete delove, upotrebićete sekciju Easy Cutter. Segmente određujete tako što postavljate početni i krajnji marker, čime na listu poslova dodajete novi item. Akciju možete da ponovite neograničeni broj puta, a isecanje će se obaviti iz jednog prolaza i bez rekompresije materijala. Ako vam to nije dovoljno i želite da izvršite i konverziju materijala, pomoći će vam sekcija Advanced Cutter, gde postoji izbor izlaznog formata zapisa, mogućnost „čupanja” slika, ali i odabir da li se markirani segment briše iz klipa ili ga je potrebno snimiti na hard-disk. Kad smo već pomenuli izlazne formate zapisa, treba reći da Video Editor ne pravi kompromise i lepo je što se njihov izbor može vršiti i na osnovu odredišnog uređaja. Ipak, treba napomenuti da koketiranje sa 4K i višim rezolucijama nije podržano i da ćete morati da se zadovoljite Full HD komplementom. Takođe, izostala je i podrška za format H.265, mada u kućnim uslovima to i nije toliko bitno.

Posebno su nam se svidele sekcije Crop i Subtitle, koje na jednostavan način nude obavljanje posla. Na primer, kropovanje se obavlja jednostavnim „ucrtavanjem” pravougaonika/kvadrata na ekran. Stvar možete da obavite i ručnim upisivanjem broja piksela, a podrazumeva se da izlazni video-klip može da zadrži originalni odnos stranica. Rad sa tekstualnim prevodima obavlja se na sličan način – pozicija na ekranu određuje se prevlačenjem teksta na željenu visinu, tu je i izbor tipa, veličine i boje fonta... Podržano je i rotiranje snimka (u koracima od po 90 stepeni), flipovanje po horizontali ili vertikali, kao i utiskivanje vodenih žigova na sliku. Kao „pečat” može da se iskoristi upisani tekst, slika učitana sa hard-diska, pa čak i video-klip. Kao šlag na tortu dolazi sekcija Effect, koja služi za „presvlačenje” video-klipova grafičkim filterima. Nema ih puno, samo 14, ali su pažljivo probrani: Mosaic, Posterize, Pencil, Old Film, Black and White... Prepoznajete stare znance. Pored toga, preko naročitih klizača, videu pože da se podesi jačina osvetljenosti, kontrast i zasićenost bojama, nezavisno od pomenutih filtera. Sve promene odmah su vidljive u preview prikazu.

Video Editor može da se iskoristi i za uklanjanje originalne audio-komponente, odnosno za dodavanje nove. Zapravo, sekcija Add Music, odakle se akcija vrši, namenjena je pre dodavanju pozadinskih muzičkih numera u video-klip, nego žongliranju audio-kanalima. Učitana datoteka može da se postavi na određenu vremensku kotu, možete i da je isečete kako bi se uklopila u dužinu trajanja klipa, a na raspolaganju je i njeno ponavljanje. Prilikom snimanja materijala moguće je odabrati da se sačuva samo audio-komponenta fajla, i to može da se obavi u jednom od 17 podržanih formata zapisa.

ThunderSoftov Video Editor je solidno i zaokruženo ostvarenje. Donosi jednostavan upravljački interfejs, mnoštvo mogućnosti i, što je veoma važno, u radu je izuzetno stabilan i pouzdan. Obavljanje osnovne obrade videa iz njega je prava pesma i za tako nešto ga i preporučujemo. Za komplikovanije zahvate i primenu „na veliko” nije, pa ako vam tako nešto treba, produžite. U celoj priči nije nam se svidela cena koja izlazi iz okvira prihvatljivog za ponuđeno.

Vladimir PISODOROV

 
Corel PaintShop Pro 2018
Immersive Explorer 1.5.0
Marvelous Designer 7
FireAlpaca 1.8.7
Natron 2.3.2
Windows Repair Toolbox 2.0
Master PDF Editor 4.3
Acronis Revive 2017
Syncios Manager 6.2.3
SoftColor PhotoEQ 10.4
ThunderSoft Video Editor 7.4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
UltraCompare 17.0
Reve Antivirus 1.2
Lacey 2.06
Emoji Cheatsheet 2.0.1
Clover 3.4.0
CopyQ 3.1.1
Fashion Actions
Skin 2.0
EarthTime 5.7.6
MassTube 12.9.7
Unshorten.link 2.6

Tip:
video-obrada
Potrebno:
Windows
Veličina:
138,7 MB
Cena:
50 dolara
Adresa:
www .thundershare .net /video -editor
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera