TEST RUN<>
022018<><>

iClone 7

3D animacija uživo

U animatorskim krugovima digla se velika prašina po izlasku ovog programa. Reallusion je dospeo u središte interesovanja jer je doneo nešto što je odavno priželjkivano: softver za animaciju koji animira praktično uživo. Ne morate da čekate da se završi rendering da biste videli šta ste uradili, jer se timeline nalazi odmah ispred vas i možete pratiti razvoj svakog pokreta.

Interfejs je sličan srodnim animatorskim programima: kreiranje različitih bazičnih oblika, ali i kreiranje karaktera, dodavanje garderobe, pozadine, nameštaja... Timeline se nalazi sakriven u dnu prozora po defaultu, ali se lako može „prizvati”. Na njemu možete pratiti dužinu svake sekvence, ali je i uređivati i dodavati osobine, a tu su i snimanje glasa i osmišljavanje scenarija. U padajućim menijima ćete pronaći opcije za modifikaciju i uređivanje scene i likova, kao i alatke za manipulisanje grupama ili pojedinačnim objektima na sceni. Možete organizovati alatke i opcije po svom ukusu i otvarati prozore za modifikaciju po potrebi. Ipak, ništa od toga ne izdvaja iClone 7 od ostalih programa za 3D animaciju.

Šta je to što je drugačije i neobično? Pre svega, rad u iCloneu je zabavan, a karakteriše ga brzo postizanje rezultata. Jedna od glavnih odlika programa jeste sposobnost lakog ubacivanja karaktera koji je napravljen u nekom drugom programu, kao što su 3D Daz ili Maya, na primer. Karaktere, dakle, možete praviti ili kupiti bilo gde, a onda samo ubaciti.

Nas je po instalaciji dočekao karakter po imenu Zejn, koji dolazi sa osnovnom verzijom programa. Klikom na Play izuzetno detaljno napravljen Zejn će vas provesti kroz odlično izvedenu mimiku koja je dostupna u iCloneu. On će se za vas smejati i mrštiti, a uz sve to će zvuk i slika, dok on otvara usta, biti u gotovo savršenoj harmoniji. Kada su u pitanju izrazi lica, tu smo stvarno bili zadivljeni detaljima i mogućnostima. Poseban meni je određen upravo za izraze lica. Lice je podeljeno na delove, na mišićne grupe kojima upravljate posebnim slajderima. Na taj način svaki deo lica možete kontrolisati do najsitnijih detalja. Pomoću ovih alatki na licu vašeg karaktera moguće je oslikati bilo koje osećanje i napraviti bilo koji izraz lica savršeno veran onome u stvarnosti.

Hteli smo da isprobamo famozni Live Animation, pa smo otvorili meni sa dostupnim pokretima koji izražavaju situacije i emocije i importovali ih u već postojeću animaciju kako bismo videli kako će se snaći i koliko vremena će biti potrebno novom pokretu da se inkorporira u animaciju. Promene su bile trenutne. Kada god bismo Zejnu dodelili šetnju, borbeni položaj, bes ili smeh, on bi ih bez odlaganja demonstrirao. To nimalo ne ometa osnovnu animaciju – novi pokreti bi prosto bili inkorporirani na onom mestu u timelineu gde vi to želite.

U ponudi je mnogo pokreta, koji su podeljeni u četiri grupe. U prvu grupu spadaju diskretni pokreti koje karakter izvodi uglavnom stojeći mirno, u drugu raspoloženja, u treću pokreti kao što su šetnja, trčanje ili prikradanje, dok su u četvrtu smešteni pokreti karakteristični za razgovor. Poseban meni obuhvata miks pokreta koji podrazumevaju nešto kompleksnije poze, kao što su sedenje, klečanje ili ležanje. Posebno su odvojeni ženski i muški pokreti. Sami pokreti su podložni modifikacijama. Uglavnom možete podešavati brzinu određenog pokreta i u kolikoj meri će on biti naglašen. Takođe, tu su i emocije koje birate: smeh, bes i strah se dodaju samo jednim klikom, a vaš karakter će ih sve demonstrirati u tren oka.

Ovaj program je naoružan lepom kolekcijom karaktera: sem Zejna, tu su i neki robotski karakteri, kao i karakteri koje naknadno možete da preuzmete. Oni koji su već prisutni u programu, kao i oni koje možete downloadovati, fantastično su urađeni – do najfinijih detalja. Kada kažemo „najfinijih”, mislimo da možete videti pore na koži lica i svaku dlačicu na glavi.

Svaku promenu i delić animacije (bila ona samo deo mimike ili pokret) možete odmah videti i prosuditi da li ste zadovoljni ili ne. To ne znači da je rendering nepotreban, naravno da morate izrenderovati projekat kako biste videli krajnji rezultat u video-formatu, ali to je vaš poslednji korak koji preduzimate kada ste zadovoljni svime što ste uradili.

Kada rendering dođe na red, opcija ima na pretek. Moguće je izrenderovati sliku, video ili eksportovati audio. Od rezolucija tu je više HD, Ultra HD, DVD ili čak custom rezolucija, a od formata tu su MP4, AVI, MOV, WAV i drugi. Najlepši deo je upravo sam rendering – veoma je brz. Naravno da to zavisi od rezolucije, veličine projekta i kompleksnosti svega što se renderuje, ali ostaje opšti utisak da se rendering odvija izuzetno brzo.

Uzevši u obzir relativno skromnu cenu za ovakav tip softvera, iClone otvara vrata animacije mnogim nezavisnim studijima i neafirmisanim timovima. Uz sve što pruža od opcija i mogućnosti, put od ideje do krajnjeg rezultata biće kraći, ali i finansijski manje zahtevan, pa tako i dostupniji većem broju entuzijasta naklonjenih animaciji.

Naši utisci su svakako pozitivni. Čak i ako se ranije niste upuštali u 3D animaciju, preporučujemo iClone za početak. Pre svega, imate čak 30 dana probnog perioda, a uz gotovu animaciju koja se nalazi unutar softvera i malo truda (a da ne zaboravimo i sve tutorijale na YouTubeu) možete naučiti mnogo. Trial period dolazi uz ograničenja – manji izbor karaktera i rekvizita, ali i ograničen rendering koji ne dozvoljava video-klipove duže od 30 sekundi. Svejedno, vrlo je koristan da se upoznate sa softverom. Ukoliko se pak odlučite na kupovinu, 200 dolara za ovakav softver nije previše. Pre svega, dobro se zabavite!

Gordana RADOVIĆ

 
ACDSee Photo Studio Ultimate 2018, Capture One Pro 11, ON1 Photo RAW 2018, Luminar 2018, RawTherapee 5.3, DxO PhotoLab Essential 1.1, Corel AfterShot Pro 3
SimpleMining OS i ethOS
WinZip System Utilities Suite 3.2
dBpoweramp Music Converter 16.4
iClone 7
Šta mislite o ovom tekstu?
Ashampoo Burning Studio 19
GraphicsGale 2.07
Aiseesoft Burnova 1.3.8
LiveUSB Install 2.5
PassMark Performance Test 9.0
FireShot 0.98
PointerFocus 2.4
Sharp World Clock 8.3.1
Tab Snooze 0.8.5
Todoist 8.7
Spencer 1.13
SyMenu 6.02
Tomato Clock 4.2.4

Tip:
3D animacija
Potrebno:
Windows
Veličina:
5 GB
Cena:
199 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .reallusion .com /iclone
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera