TEST RUN<>
022018<><>

PassMark Performance Test 9.0

Novi, veći, bolji

Sa čak 32 testa, Performance Test predstavlja benchmark program sa najvećim manevarskim prostorom, ali i domenom primene. PassMarkov šampion se ne usredsređuje samo na jednu komponentu sistema, već se trudi da ih testira sve, barem one čija će vam brzina značiti u svakodnevnom radu. Na meniju su grafička kartica, memorija, procesor i hard-disk. Testiraju se i performanse optičkih uređaja, ali se njihova „dostignuća” više ne ugrađuju u zbirnu ocenu iz sasvim razumljivih razloga.

Upotreba je više nego pravolinijska. Sve što treba da uradite jeste da sa glavne radne forme odaberete opciju Run Benchmark. Testovi se ređaju jedan za drugim, dok progres pratite preko preview ekrana po kojem „trče” grafika, tekst, tabele... Baš ovde se vidi da je Performance Test namenjen proveravanju allaround mogućnosti mašine, tim pre što se testiraju i 2D i 3D mogućnost grafičkih kartica, funkcionisanje pod raznim verzijama DirectX-a (podržana je i Dvanaestica), proveravaju se Compute dostignuća, rad sa pokretnim zarezom, performanse procesora u jednojezgarnom režimu rada, brzina kompresovanja i enkriptovanja podataka i tako dalje. Kao što smo nagovestili, testovi su podeljeni po grupama i svaka „vuče” krajnju ocenu koja predstavlja jedan od faktora za izračunavanje finalnog skora (za to postoji, verovali ili ne, posebna formula). Najlepše od svega je što su rezultati predstavljeni na izuzetno pregledan način – preko grafikona, gde jasno možete da vidite kako se vaša mašina ili pojedinačna komponenta kotira u odnosu na „ostatak sveta”. Takođe, za svaku kategoriju možete da dobijete podatak o prosečenoj, minimalnoj i maksimalnoj vrednosti i, opet, možete da vidite gde se tu vi nalazite. Rezultati mogu da se čuvaju lokalno, čak je moguće narediti programu da snimljene podatke prepiše sa testova u kojima su postignuti bolji rezultati. Naravno, svaki dostupan test može da se pokreće i pojedinačno.

Osim što služi za merenjenje performansi gradivnih komponenti sistema, Performance Test može da bude i dobar test izdržljivosti i pouzdanosti računara. Iako za to nije namenjen, ukoliko pribegnete malom triku, od benchmark programa dobićete svojevrsnu burn-in alatku. Naime, iz sekcije sa podešavanjima birate broj ponavljanja testova i, iako ne možete da aktivirate loop režim, dozvoljeno je „obrnuti” benchmark proceduru čak 100 puta. Ako se u obzir uzme činjenica da je na raspolaganju i odabir dužine trajanja kompletnog testa u četiri koraka (Short, Medium, Long, Very Long), dobija se dovoljno prostora za posmatranje rada mašine. Primera radi, Short režim rada na našoj test mašini trajao je šest minuta i 30 sekundi, dok je za Very Long komplement bilo potrebno čak 25 minuta. Kada se to pomnoži sa 100, dolazi se do podatka da testiranje može da traje od 11 pa sve do 42 sata. Više nego dovoljno da se uoče eventualni nedostaci.

Kao i obično, u sekciji Advanced nalazi se baterija opcija za testiranje određenih komponenti sistema nad čijim procesom preuzimate potpunu kontrolu. Kod određivanja 3D mogućnosti grafičkog podsistema možete da menjate verziju DirectX-a, radnu rezoluciju, određujete broj elemenata na ekranu, intenzitet anti aliasinga i tako dalje. Tu je i mogućnost testiranja mrežnog okruženja, memorija u Read/Write režimu, Compute mogućnost grafičke kartice uz odabir tipa aktivnog testa, ali i određivanje performansi lokalnih hard-diskova.

Osnovnim radnim ekranom dominira 3D prikaz matične ploče na koju su priključeni svi gradivni hardverski uređaji (grafička kartica, memorija, procesor, hard-diskovi i optički drajvovi). Klikom miša na bilo koji od njih dobijate važne informacije (na primer, o količini VRAM-a, verziji drajvera, radnom kloku procesora, količini keš memorije...), a tu su i podaci sa temperaturnih senzora koji se nalaze na grafičkoj kartici, hard-disku i procesoru.

Za kraj, važno je pomenuti da je Performance Test portabilan (portabilnost se postiže aktiviranjem opcije Install PerformaceTest to USB Drive iz padajućeg menija), a registracijom programa omogućavate njegovo prenošenje sa mašine na mašinu i korišćenje bez ikakvih ograničenja. To je i očekivano s obzirom na osnovnu namenu programa. Inače, probna verzija programa aktivna je čak 30 dana i gotovo je u potpunosti funkcionalna. Kažemo „gotovo u potpunosti” zato što su autori deaktivirali mogućnost korišćenja skripta, ali to je već rezervisano za napredne korisnike.

Vladimir PISODOROV

 
ACDSee Photo Studio Ultimate 2018, Capture One Pro 11, ON1 Photo RAW 2018, Luminar 2018, RawTherapee 5.3, DxO PhotoLab Essential 1.1, Corel AfterShot Pro 3
SimpleMining OS i ethOS
WinZip System Utilities Suite 3.2
dBpoweramp Music Converter 16.4
iClone 7
Ashampoo Burning Studio 19
GraphicsGale 2.07
Aiseesoft Burnova 1.3.8
LiveUSB Install 2.5
PassMark Performance Test 9.0
Šta mislite o ovom tekstu?
FireShot 0.98
PointerFocus 2.4
Sharp World Clock 8.3.1
Tab Snooze 0.8.5
Todoist 8.7
Spencer 1.13
SyMenu 6.02
Tomato Clock 4.2.4

Tip:
benčmark program
Potrebno:
Windows
Veličina:
238,9 MB
Cena:
28 dolara, proba 30 dana
Adresa:
goo .gl /pwRs2B
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera