TEST RUN<>
022018<><>

LiveUSB Install 2.5

Za sve Linux ukuse

Čini se da „narezivanje” butabilnog sadržaja na USB stikove nikad nije bilo lakše nego danas. Postoji toliko kvalitetnih ostvarenja koja ne samo što nude dovoljan manevarski prostor, već su i potpuno besplatna (Rufusrufus.akeo.ie je dobar primer ove tvrdnje). Postavlja se pitanje: „Zašto onda uopšte tražiti alternative u koje spada i LiveUSB Install?” Odgovor leži u naprednim opcijama koje se ne ugrađuju po defaultu u mainstream ostvarenja.

Program nam dolazi iz Bugarske s ljubavlju. Besplatan je, portabilan i pored verzije za Windows postoji i ona za Linux. Na početku moramo da napomenemo da se ne radi o klasičnom ostvarenju iz klase koje je namenjeno „pretabavanju” ISO slika Prozora na USB, već se na meniju nalaze Linux distribucije. Pre nego što pobegnete glavom bez obzira, pročitajte naredne redove, jer ćete shvatiti da je LiveUSB daleko od obične Copy alatke za „žive” Linux distribucije. Naime, istina je da program može da se iskoristi za prebacivanje većine glavnih verzija Pingvina na USB, ali to je tek početak. Podržani su i gotovo svi operativni sistemi (pa i specijalne „tvorevine”) koji su na ovaj ili onaj način povezani/zasnovani na Linuxu. Tako, LiveUSB može da se iskoristi za pokretanje Androida, CentOS-a, Elementeryja, Zorina i hrpe drugih „linuksolikih” ostvarenja. Verovali ili ne, na spisku se nalazi čak 911 itema, što je neverovatna brojka. Pomenuli smo i specijalne „tvorevine”, a tu smo prvenstveno mislili na Hiren’s Boot CD, AVG Rescue CD, Network Security Toolkit i druga ostvarenja koja se ne ubrajaju u grupu klasičnih operativnih sistema.

Dolazimo do najzanimljivije stvari zbog koje nam je LiveUSB i privukao pažnju. Svih 911 distroa možete da prebacite na USB, a da ih uopšte nemate uskladištene na hard-disku. Kako? Program podržava preuzimanje sa interneta – automatski i bez ikakve dodatne interakcije sa korisnikom. Primetićete da se na glavnoj radnoj formi, osim komandnih polja za rad sa CD/DVD-ovima i ISO datotekama, nalazi i opcija Internet, koja aktivira pomenutu mogućnost. Sledi još jedno iznenađenje. LiveUSB ne samo da omogućava preuzimanje različitih Linux distribucija, već na meni postavlja i odabir različitih verzija. Na primer, ako odaberete vascelo korisni Hiren’s Boot CD, na raspolaganju su vam verzije 10, 10.2, 11.1, 13.1 i 14. Što je najlepše od svega, program naznačava kolika je veličina downloada i odmah po pritiskanju tastera OK počinje da radi. Inače, prebacivanje na USB stik ne obavlja se simultano, već se mahom arhiviran sadržaj prvo prebacuje na hard-disk, otpakuje, a odmah zatim i kopira na krajnju destinaciju. Autori su ostavili i opciju za predlaganje distribucija koje se nekim slučajem nisu našle na listi podržanih. Potrebno je da im dostavite naziv distribucije i link do oficijelne prezentacije ili datoteke za download. Posebno je podvučeno da se Windows nikad neće naći na listi.

Pored rada sa distribucijama u oblicima, što smo pomenuli, LiveUSB može da se iskoristi i za prilagođavanje Syslinux postavki, dodavanje WinGrub ISO Chainloadera, reinstalaciju Syslinuxa, te rad sa IMG datotekama.

Iako na papiru sve zvuči odlično, LiveUSB se spotiče u radu, i to baš kod stavke koja nam je bila najzanimljivija. Download često nije moguće pokrenuti (uglavnom onaj sa FTP servera), dok se u programu nalazi i dosta mrtvih torrenata za koje LiveUSB samo može da konstatuje da su se preselili u večna lovišta – alternative nema. Ovo se ne dešava samo sa egzotičnim distribucijama, već i sa znatno poznatijim itemima. To je stvarno šteta, ali to ne znači da LiveUSB treba da zaobiđete. Ako ništa drugo, bar će vam dati ideju šta bi valjalo da preuzmete na klasičan način.

Vladimir PISODOROV

 
ACDSee Photo Studio Ultimate 2018, Capture One Pro 11, ON1 Photo RAW 2018, Luminar 2018, RawTherapee 5.3, DxO PhotoLab Essential 1.1, Corel AfterShot Pro 3
SimpleMining OS i ethOS
WinZip System Utilities Suite 3.2
dBpoweramp Music Converter 16.4
iClone 7
Ashampoo Burning Studio 19
GraphicsGale 2.07
Aiseesoft Burnova 1.3.8
LiveUSB Install 2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
PassMark Performance Test 9.0
FireShot 0.98
PointerFocus 2.4
Sharp World Clock 8.3.1
Tab Snooze 0.8.5
Todoist 8.7
Spencer 1.13
SyMenu 6.02
Tomato Clock 4.2.4

Tip:
kreiranje butabilnih USB-ova
Potrebno:
Windows, Linux
Veličina:
12,47 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
live .learnfree .eu
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera