PD KUTAK<>
101998<><>

Double Desktop

Jedna od novih stvari koje nam je doneo Windows 98 je mogućnost rada sa dva monitora istovremeno. Prednosti takvog načina rada su očigledne, ali postoji i jedna mana (finansijske prirode), koja je u najčešćem broju slučaja presudna da tu pogodnost ne koristimo na svojim računarima. Da bismo to mogli da uradimo potrebno je da posedujemo dve grafičke kartice i dva monitora, a to malo ko od nas ima.

Od nedavno, na Internetu je moguće pronaći program koji simulira rad sa dva monitora. Njegovo ime je Double Desktop. To je program koji praktično duplira širinu Windows dekstopa kreiranjem još jednog, virtuelnog desktopa. Startovanjem programa u System Tray postavlja se ikonica i jednim klikom miša na nju moguće je prebacivanje rada sa „levog” na „desni” dekstop i obrnuto. Na ovaj način svako može da raspodeli svoje otvorene aplikacije na dva desktopa koji su potpuno nezavisni.

Program je veoma je upotrebljiv u situacijama kada se na desktopu nalazi veliki broj otvorenih prozora. Prebacivanje prozora sa jednog desktopa na drugi vrši se pomeranjem odabranog prozora do leve (odnosno desne) ivice desktopa. Primenljivost programa je ogromna. Uzmimo za primer bilo koji grafički program. Oni obično imaju posebne prozore za različite alate i kada bi se svi oni držali otvoreni, glavni prozor postaje nedostupan i većim delom prekriven. Uz pomoć Double Desktopa svi prozori za koje nije neophodno da se stalno vide, ne moraju da se zatvore već se mogu prebaciti na drugi desktop i tako ostati dostupni samo sa jednim klikom miša.

Double Desktop nije prvi program ove namene, ali ima neke specifičnosti. Kod svih ranijih programa desktop se menjao, ali je Taskbar ostajao isti. Kod ovog programa to nije slučaj. Znači, ako u levom desktopu otvorite neki program, prelaskom na desni, izgubiće se taj program sa Taskbara. Drugim rečima levi i desni desktop su potpuno nezavisni, što može da bude veoma zgodno za one koji vole da se igraju na poslu, a pritom ne žele da za to sazna njihov šef. U svakom slučaju Double Desktop je program koji će uneti malo reda na vašem desktopu. Program se može pronaći na adresi www.medstream.com.

Branislav BUBANJA

 
Password Book
Neolite
Linkman
Double Desktop
Šta mislite o ovom tekstu?
MP3 Player
Impuls Pro
Cartoon-O-Matic
Eagle player

TIP:
Otvaranje virtuelnog desktopa
INFO:
Windows 95/98, NT (2desk.zip, 210 KB)
VER:
1.0
REGISTRAC.:
Program je besplatan.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera