TEST RUN<>
022007<><>

Brother Technology AptEdit 3.1

Samo još jedan editor...

Teško da bi iko poželeo da „besplatni” Notepad zameni nekim drugim editorom koji se zaista plaća, a da on nema dosta toga da ponudi. Postavivši to sebi kao aksiom, programeri kompanije Brother Technology su svog mališana bogato nakrcali opcijama. Rezultat tog rada je AptEdit, napredna 32-bitna zamena Windows Beležnice, tekst i HEX editor, ali i full programersko „blokče”.

Za početak, tu je podrška za HTML, JavaScript i PHP, Perl, Python, VBScript i Javu. Highlighting prevazilazi ove jezike te se bojama određuje sintaksa dvanaest tipova fajlova: XML, CSS, Pascal, Asembler, Windows INI itd. Automatski se detektuje tip dokumenta pri otvaranju, a rad sa više njih je olakšan korišćenjem tabova u donjem delu.

Pored svega podržanog, globalno posmatrano, AptEdit se „kotrlja” u svega tri moda: tekst, HEX i HTML. Prvi je, logično, rezervisan za tekstualne dokumente i izvorne kodove. Od prednosti, ovde bismo istakli prosto kreiranje više kolona, formatiranje, uvlačenje teksta i jednostavan sistem bookmarkova. HEX modu se može pristupiti putem samo jednog klika, a on ne pruža ništa spektakularno: određivanje broja prikazanih kolona, pregledanje postojećih integer i float vrednosti, pa i podrazumevano ubacivanje bajtova. U oba ova režima je moguće i korišćenje regularnih izraza (zasnovanih na Perl sintaksi) prilikom pretraživanja, što otvara prilično napredne mogućnosti.

Kreiranje HTML stranica je priča za sebe. Nepotrebno je naglasiti da postoji i ugrađeni Web browser, ali da se može pozvati i podrazumevani, podržan je rad sa frejmovima, slanje, pa čak i editovanje fajla posredstvom FTP-a. Učitavanje ili kreiranje novog HTML fajla sa sobom povlači dodatni set ikona. Iako je daleko od specijalizovanih WYSIWYG franšiza, AptEdit nudi sve najčešće korišćene tagove nadohvat ruke. Na ovaj način je pojednostavljeno formatiranje i pozicioniranje teksta, paragrafa i headera, kreiranje tabela, rulera, ubacivanje specijalnih karaktera i dodavanje slika. Klikom na simboličnu ikonicu ubacuje se ili primenjuje izabrana komanda na mestu kursora, a za sva podešavanja je nadalje potrebno korigovati novodobijeni kôd. Pohvalna je i sintaksa koja se koristi, a predstavlja celokupnu strukturu komande. Najbolji primer se ilustruje prilikom ubacivanja slika: po izboru fajla ispisuje se red koji pored podrazumevanog src = "..." dodaje i neobavezne ali korisne dimenzije (height i width), kao i ukidanje okvira i postavljanje alternativnog teksta (border = "0" i alt = ""). Iako je brzina browsera današnjice na zavidnom nivou, ovako jednostavno dodavanje dimenzija grafičkog fajla doprinosi bržem „renderovanju” stranice. Takođe, ukoliko se sama slika iz bilo kog razloga ne može naći, bar će se ograničiti prostor gde bi trebalo da bude i time očuvati struktura strane.

Program se pokazao kao brz i stabilan. S jedne strane se nalazi UNICODE podrška, prihvatanje velikih fajlova, štampanje sa obojenim ključnim rečima, automatsko otvaranje dokumenata na kojima ste radili, kao i „rad na daljinu” (FTP), a sa druge – 40 dolara. Ukoliko vam je zaista potrebna programerska zamena na Notepad, obavezno isprobajte AptEdit.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
SoftMaker Office 2006
Brother Technology AptEdit 3.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Systerac XP Tools 4.01
Power AutoPlay Menu Creator Professional 7.2
BetterJPEG 1.6.2.4
SilverJuke 2.51
Video To Flash Encoder 2.0.5
Bias Soundsoap 2
Audio Tags Editor 1.9
High-Logic FontCreator 5.5
Virtual DJ 4
Acala DVD PSP Ripper 2.4.2

Potrebno:
Windows 2000/XP
Veličina:
1,65 MB, 2,20 MB na HD
Cena:
40 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .aptedit .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera