TEST RUN<>
022007<><>

SoftMaker Office 2006

Jeftinija zamena za MS Office

U trenutku kada se pojavila nova verzija MS Officea koja je donela velika unapređenja u svakom pogledu, mnogi korisnici računara verovatno su pomislili da je ovim potezom konkurencija na polju tzv. office aplikacija potpuno uništena. Tačno je da MS Office donosi potpuno nov način rada sa dokumentima, ali se po ko zna koji put pokazalo i da sve nove i revolucionarne stvari moraju da budu preskupe. Cena novog MS Office paketa možda neće predstavljati problem za poslovne korisnike, ali kućni korisnici koji takođe imaju potrebe da napišu poneki tekst ili da naprave neke kalkulacije sigurno neće biti srećni da za to izdvoje nekoliko stotina evropskih ili američkih novčanih jedinica. Tada se obično poteže za alternativama, a jedno od rešenja mogao bi da bude i SoftMaker Office.

U svetlu novog interfejsa MS Officea mogli bismo da kažemo da SoftMaker izgleda previše staromodno, iako se verzija koju vam predstavljamo pojavila pre manje od mesec dana. U stvari, čovek se brzo navikne na bolje i novije pa mu sve što je doskora bilo uobičajeno odjednom postaje zastarelo. SoftMaker Office (barem verzija koju smo probali) očigledno je namenjen kućnim, manje zahtevnim korisnicima. To se može zaključiti iz aplikacija koje čine ovaj paket. Pored tekst procesora TextMaker i alata za tabelarne kalkulacije PlanMaker, SoftMaker Office ima još samo nekoliko sitnih pomoćnih alatki. Znači, nedostaje bilo šta što bi moglo da asocira na poslovno okruženje (takvim korisnicima je namenjena kompletnija verzija programa koja ima još nekoliko korisnih aplikacija).

Sa druge strane, proizvođač je odlučio da se ne zadrži samo na Windows platformi, pa čak ni samo na PC računarima. Zato se osim Windows verzije, SoftMaker Office može pronaći i u verzijama za Linux, Pocket PC, pa čak i za Sharp Zaurus sisteme (za koje je malo ko kod nas uopšte čuo).

TextMaker dosta podseća na starije verzije Worda. Sve uobičajene opcije su tu, nadohvat kursora miša, a pohvalno je i što se proizvođač potrudio da sve prečice na tastaturi odgovaraju prečicama u Wordu. Rad sa dokumentima prilično je jednostavan. U programu postoje predefinisani šabloni za dosta različitih situacija čime se kreiranje dokumenata može dosta ubrzati. Dokumenti mogu da sadrže grafičke elemente, kao i TextArt efekte (koji izgledaju gotovo identično kao u Wordu). Postoje četiri različita „pogleda” na dokument. Manji problem je nefleksibilna opcija za zumiranje prikaza na ekranu. U programu postoji i višejezički spell checker.

TextMaker ima svoj osnovni format koji je nazvan TextMaker Document, sa ekstenzijom TMD. Naravno, snimanje u ovom formatu onemogućava razmenu dokumenata sa korisnicima koji ne poseduju ovaj program, pa je dozvoljeno i snimanje u druge, mnogo popularnije formate od kojih ćemo navesti samo HTML, DOC, TXT i RTF. Kompatibilnost sa Wordom je ostvarena na solidnom nivou. Bez problema smo učitavali Word dokumente u TextMaker (i obrnuto), a na jedine nekonzistentnosti naišli smo u tabelama koje ne izgledaju identično u oba programa.

Druga aplikacija iz ovog paketa nosi naziv PlanMaker i ona predstavlja alat za tabelarne kalkulacije. PlanMaker ima više od 320 aritmetičkih funkcija. Moramo da naglasimo da se njihova sintaksa nešto razlikuje u odnosu na sintaksu u Excelu tako da će biti potrebno malo vremena za navikavanje pre nego što se dostigne puna efikasnost rada u ovom programu. Ova aplikacija dozvoljava jednostavno kreiranje atraktivnih tabela korišćenjem funkcije AutoFormat, a na raspolaganju su i skoro sve napredne opcije koje poseduje Excel. Na primer, tabele mogu biti „razbacane” po listovima (maksimalno 256) i međusobno ispovezivane linkovima, na raspolaganju su 2D i 3D grafikoni itd. Interesantna je i funkcija koja dozvoljava postavljanje formi u okviru tabela pa se na ovaj način mogu napraviti i neke vrste izvršnih PlanMaker aplikacija.

Od pomoćnih alatki koje se dobijaju u paketu pomenuli bismo samo dve. Smash je alat koji ubrzava pristup do SoftMaker Office aplikacija tako što njihove ikonice smešta u System Tray tako da su one dostupne odmah po startovanju Windowsa. Drugi alat će biti interesantan korisnicima koji često rade na različitim mašinama. To je instaler koji će vam pomoći da SoftMaker Office smestite na USB disk i nosite svoje radno okruženje svuda sa sobom.

Ovim se završava pregled verzije koju smo probali. Za zahtevnije korisnike postoji i proširena verzija koja pored pomenutih aplikacija poseduje DataMaker (baze podataka) i BasicMaker (script editor). Za sada isključivo u nemačkoj verziji programa, postoje još tri dodatne aplikacije: Picture Publisher (editor fotografija), Micrografx Designer (program za crtanje) i ABC Media Manager (clipart menadžer).

Iako je SoftMaker Office sasvim solidan skup poslovnih programa, realno gledano čini nam se da će teško uspeti da se izbori na polju Office aplikacija. Dovoljno je samo setiti se projekta OpenOffice.org koji nudi skoro sve što i SoftMaker (u punoj verziji), a pri tom je potpuno besplatan.

Branislav BUBANJA

 
SoftMaker Office 2006
Šta mislite o ovom tekstu?
Brother Technology AptEdit 3.1
Systerac XP Tools 4.01
Power AutoPlay Menu Creator Professional 7.2
BetterJPEG 1.6.2.4
SilverJuke 2.51
Video To Flash Encoder 2.0.5
Bias Soundsoap 2
Audio Tags Editor 1.9
High-Logic FontCreator 5.5
Virtual DJ 4
Acala DVD PSP Ripper 2.4.2

Potrebno:
Windows, Linux, Pocket PC, Sharp Zaurus
Veličina:
20,5 MB, 35,5 MB na HD
Cena:
70 dolara
Adresa:
www .softmaker .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera