INTERNET<>
092011<><>

Google kupio Motorola Mobility

Pazarenje patenata

Motorola može oživeti i Googleov TV

Internet džin Google najavio je preuzimanje kompanije Motorola Mobility za 12,5 milijardi dolara ako to odobri Američka federalna trgovinska komisija. Tako Google po prvi put direktno ulazi na tržište proizvodnje hardvera, ali to nije glavni razlog najvećeg ulaganja novca u istoriji ove kompanije.

Google je u zvaničnom saopštenju objasnio da akvizicija treba da dovede do jačanja Android ekosistema i odbrane od konkurencije. Takođe, istaknuto je da Android ostaje otvorena platforma, mada njegovu „hibridnu” Open Source prirodu mnogi već duže vreme stavljaju pod znak pitanja. Izvršni direktor Googlea Lari Pejdž je na svom blogu kao dodatni razlog naveo i to da je Motorola lider na tržištu kućnih uređaja i video rešenja.

Iako je sve to istina, glavni razlog za akviziciju su patenti. Motorola drži više od 14.500 registrovanih patenata, a još 6700 čeka na odobrenja širom sveta. Jednostavno, ako želite da proizvedete nešto što je neko već stvorio i zaštitio, morate da platite. Apple, Nokia i druge kompanije koriste se sudskim procesima i tužbama vezanim za patenete kako bi usporile razvoj novih proizvoda kod konkurencije. Poslednjih godina ova praksa se intenzivira kako se broj patenata uvećava.

Google sada može da, uz sebe, zaštiti i partnerske kompanije poput HTC-a, Samsunga ili LG-ja. Međutim, izgleda da najveći Android saveznici pokazuju znake obazrivosti. Naime, Google po prvi put ima pod kontrolom samu proizvodnju hardvera. To znači da ova kompanija preko Motorole vodi konkurentski biznis prema svojim partnerima. Da bi umanjili neisugrnost partnera, zvaničnici Googlea ističu da će Motorola nastaviti da funkcioniše kao odvojeni biznis.

Google je sada uspeo da zatvori krug i učvrsti se na tržištu pametnih telefona i mobilnog Interneta, što postaje jedno te isto. On kontroliše najmoćniju softversku platformu i sada ima šansu da uđe u proizvodnju i prodaju uređaja. Motorola je, inače, jedna od prvih kompanija koja se „kladila” na Android, kada je 2009. godine odučila da to bude jedina platforma za njene uređaje.

Neki analitičari upozoravaju na to da ovo može pogurati mnoge proizvođače ka Microsftovoj alternativi. Google ne izgleda kao da je u konfliktu interesa već da ima novi interes. Biće zanimljivo gledati kako ovaj internet džin pokušava da izbalansira činjenicu da može da proizvodi telefone i da je veoma važno da snabdeva što više proizvođača svojim sofverom kako bi ga učinio dominatnim na tržištu. Ipak, sa sve moćnijom društvenom mrežom i internet dominacijom, partneri se ne bi tako lako usudili da Googleu okrenu leđa, pogotovo što Android tržište postaje sve unosnije zbog izuzetno viskog rasta broja korisnika.

Sem ovog tržišta, postoji još jedno gde Motorola može da bude od velike pomoći. Google TV je servis koji koristi Andorid i web pretraživač Chrome kako bi korisnici mogli da surfuju TV kanalima i listaju internet strane na svom TV-u. Android platforma je poznata po otvorenosti prema developerima aplikacija, ali, jednostavno, nije postojalo dovoljno veliko tržište, pa nije ni bilo dodatnih programa koji je trebalo da budu glavni nosilac ove „revolucije u interaktivnoj televiziji”. Na kraju je ispalo da je Google TV skup dobrih ideja koje su sjedinjene pod „bušan kišobran”, pa se ispostavilo da je projekat bio promašaj. Sada se to može promeniti, jer je Motorola veoma uspešna u prodaji set-top box uređaja, koje koriste mnogi provajderi televizije u Americi. U kombinaciji sa Googleovim softverom, TV projekat ove kompanije ima drugu šansu.

Motorola je jedan od dva najveća snabdevača set-top boksovima u SAD, te postoji mogućnost da će Google iskoristi tu prodajnu mrežu da progura svoj softver. U tom slučaju, Google TV imaće otvorena vrata u veliki broj američkih domova.

U Googleu su uvek isticali da nisu zli, ali ne i da neće postajati sve veći. Kupovina Motorole zaista deluje kao defanzivan potez zbog patenata, ali se otvaraju i mogućnosti za uvećanje dominacije. Na neki način, ono što je Microsoft bio devedesetih godina na tržištu PC softvera, to Google nastoji da postane u sektoru budućnosti – Internetu i s njim povezanim delatnostima (televizija, pametni telefoni). Biće zanimljivo pratiti dalji razvoj događaja, jer Google sve lakše može da „padne u iskušenje”...

Ivan VESIĆ

 
.rs
Muzika u oblaku
Google kupio Motorola Mobility
Šta mislite o ovom tekstu?
Aktuelni trenutak Interneta u Srbiji
Sadašnjost i budućnost Interneta
Društvene mreže
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera