INTERNET<>
102011<><>

.rs

Status quo

Čekamo i dalje PayPal • Infrastruktura i sadržaj • Štelovanje prenosivosti brojeva

Nakon skoro dve godine priče o PayPalu, njegovom dolasku u Srbiju i navođenja raznih razloga zašto se to nije desilo, izgleda da smo i dalje na početku. No, sada smo, po svemu sudeći, bliži istini.

Sećate se verovatno priče da je prvo potrebno urediti neke stvari da bi PayPal proširio svoje poslovanje i kod nas. Sećate se dalje i govora o tome da je kod nas sve u redu i da je u pitanju poslovna politika ove kompanije. Sećate se i apela, u saradnji sa jednom susednom vladom, da PayPal dođe na ova tržišta. No, sada je gospođa Matić izjavila da je problem u nama. Tačnije u Narodnoj banci Srbije. Prema aktuelnim propisima, građanima Srbije nije dozvoljeno da poseduju devizni bankarski račun u inostranstvu. Prema aktuelnim tumačenjima, PayPal nalog je upravo to. Jasna Matić kaže da je dovoljno jedno pismo NBS-a da bi sve bilo u redu, da se usluga ove kompanije ne smatra bankarskom uslugom već posredništvom pri plaćanju.

Ubrzo je iz NBS-a stigla vest da je tumačenje propisa promenjeno i da je sada sve do kompanije PayPal. Odande su dali neodređeno saopštenje da je tržište Srbije interesantno, ali da „ne razmatraju posebno buduće razvojne planove u ovom regionu”. Pa vi to tumačite kako hoćete. Ukratko, odgovor na pitanje da li PayPal dolazi u Srbiju može da bude samo – još ne.

Izgleda da su se izlazak Telekoma Srbija na berzu i podela akcija ipak malo odužili. Sindikati tvrde da je razlog pregovor sa OTE-om i apeluju da se to reši što pre, jer je i tako već probijen rok najavljen u junu (kraj avgusta). Oni smatraju da će Telekom, onda kada postane otvoreno akcionarsko društvo, biti fleksibilniji na tržištu jer neće morati da pita Vladu za svaku odluku.

Kada smo prošlog meseca pisali da je budućnost elektronskih usluga u posedovanju infrastrukture i sadržaja koji će se nuditi korisnicima, ipak nismo mogli da se nadamo tome da će se sve dešavati tako brzo. Telekom Srbija je dokapitalizovao kompaniju HD WIN sa 7,7 miliona evra i postao većinski vlasnik svih kanala Arena Sport. Time je ojačao sadržaj koji može da nudi preko usluge IP TV, ali je ujedno proširio poslovanje i na Hrvatsku. Takođe, pokrenute su i usluge Web TV i Mobile TV, koje nude gledanje određenog broja TV kanala preko Interneta i mobilnog telefona.

S druge strane, kompnija Slovenia Broadband iz Luksemburga kupila je AbsolutOK, koji je poznat po možda najboljoj optičkoj mreži na području Novog Beograda. S obzirom na to da je ova komapnija vlasnik i Telemaha u Sloveniji, po svemu sudeći u pitanju je kupovina za potrebe SBB-a. Inače, fond Mid Europa Partners, jedan od vlasnika SBB-a, započeo je sa TV Pinkom pregovore o dokapitalizaciji u iznosu od 150 miliona evra.

RNIDS je dobio novo rukovodstvo. Na vanrednoj sednici Konferencije suosnivača izabrani su predsednik i zamenik predsednika Konferencije suosnivača i članovi UO. RNIDS-ova komisija je od 191 prijavljenog projekta napravila uži izbor od 26, koji će dobiti sredstva iz Programa podrške projektima popularizacije Interneta u 2011. godini.

Predstavnici RATEL-a i tri operatera mobilne telefonije potpisali su Protokol o implementaciji Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telekomunikacionim mrežama, koji bliže uređuje same odredbe Pravilnika i usaglašava postupak između učesnika u procesu kako bi se primena ove usluge dodatno olakšala i ubrzala. Tako sada pogrešno uneta adresa prebivališta nije razlog za odbijanje zahteva za prenos broja, a dogovoreno je i da operatori izmene interne procedure u cilju olakšanog plaćanja preostalih ugovornih obaveza prema operateru davaocu broja. Dogovorena je i nova govorna poruka kojom se osoba koja zove obaveštava o tome da je broj u novoj mreži, i sada glasi: „Pozvani broj je prenet u mrežu X, molimo sačekajte da se uspostavi veza”. Na adresi www.prenesibroj.rs može se dobiti informacija da li je neki broj prenet u drugu mrežu, kao i sve ostale informacije o toj temi. Broj prenetih brojeva na početku septembra dostigao je devet hiljada, a samo je tokom avgusta bilo više od pet hiljada prenosa.

Zanimljivo je to da se slična usluga u fiksnoj telefoniji očekuje tek od decembra 2012. godine. Pravila su u principu slična kao i kod mobilnih operatera, ali je broj neće moći da se prenosi u drugi geografski kôd, a novi operater moći će da isključi broj ukoliko nisu izmirene obaveze prema starom operateru. Možda je najzanimljivija odredba da matični operater broja ostaje zadužen za dodeljeni broj i kada se on prenese kod drugog, a za to plaća odgovarajuću naknadu, koja je propisana opštim aktom RATEL-a. Novi operater dužan je da matičnom operateru plaća godišnju naknadu za svaki preneti broj, srazmerno broju dana u godini koliko se dugo preneti broj koristi. Da li će neki operateri ponovo da tuže RATEL zbog ove odredbe?

Na sednici Odbora za saobraćaj i veze Skupštine Srbije, koji je usvojio godišnji izveštaj o radu RATEL-a za 2010. godinu, direktor te agencije Milan Janković istakao je da je izvršena liberalizacija svih devet segmenata tržišta telekomunikacija. On je rekao da je „prošle godine registrovan 191 internet provajder i da će na osnovu analize tržišta biti određen dominantni operater”. Vrednost tržišta telekomunikacija u Srbiji je 1,5 milijardi evra, što je pet odsto bruto domaćeg proizvoda.

Telenor je proslavio pet godina uspešnog poslovanja u Srbiji. Ujedno, objavljeno je i da je renovirana mreža Telenora stigla do Beograda i da je sada brzina preuzimanja podataka i do pet puta veća nego ranije. Isti uslovi su i u Vojvodini, a zanimljivo je to da nova mreža štedi i do 30 odsto energije u poređenju sa starom.

Vip je na lokaciji Rajčevo brdo kod Begaljice pustio u rad prvu baznu stanicu sa hibridnim napajanjem iz obnovljivih izvora energije, umesto napajanja strujom iz mreže. Električna energija, neophodna za rad predajnika, dobija se pretvaranjem prirodne energije Sunca i vetra.

Društvene mreže koristi više od 2,5 miliona građana Srbije, te su domaće političke stranke počele da prenose svoje predizborne kampanje i na njih. Uzgred, jedna javna ličnost bila je na informativnom razgovoru zbog pretećeg tvita.

EUnet od sada svojim korisnicima za potrebe iznajmljivanja Cloud hosting usluga, osim u Beogradu i Londonu, nudi najmoderniji Tier 4 Data centar u Majamiju.

Iz sveta: Vikiliks je objavio sve depeše, T-mobile USA verovatno neće moći da bude prodat kompaniji AT&T, u BiH BH Telekom i HT Mostar kažnjeni sa po 30.000 konvertibilnih maraka zbog kašnjenja uvođenja usluge prenosivosti brojeva u mobilnoj mreži.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Internet kao elementarno ljudsko pravo
Između prisluškivanja i privatnosti
Facebook
Google Plus
Bing i Yahoo
YouTube alternative
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera