PHONE ZONE<>
052013<><>

Samsung Galaxy S4

Plastik fantastik

Galaxy S4 je naslednik popularnog modela S3, jednog od najprodavanijih Androida u protekloj godini. Pod sloganom „životni saputnik”, S4 se promoviše kao sveobuhvatan telefon za svačiji ukus i najrazličitije potrebe, ali ne baš i za svačiji džep. Radi se o poslednjem kriku moderne tehnologije, koji je spakovan u kompaktno kućište, gotovo identično onome kod modela S3 (novi model je čak i nešto tanji). Ispod plastičnih grudi kucaju četiri junačka srca na taktu 1,9 GHz (u šake nam je pala varijanta zasnovana na čipsetu Qualcomm Snapdragon 600), dok se prednjom stranom šepuri impresivan S-AMOLED ekran u full HD rezoluciji. U odnosu na prethodnika, spisak unapređenja širi se i na kameru, bateriju, poslednji verziju Androida, korisničko okruženje...

Prvi utisak o vizuelnim atributima novog telefona je pozitivan. Sličnost sa modelom S3 svakako je dobra okolnost, ali zbog nešto slabije zakrivljenih ivica četvorka budi sećanja na model SII, koji mnogi i danas sa apetitom koriste. Za razliku top-modela konkurencije (Xperia Z, One), Galaxy je zadržao konstrukciju sa poklopcem baterije, što možda nije sasvim u trendu, ali će vam u nekom trenutku smanjiti troškove servisa i znatno olakšati zamenu baterije. Kada je o udobnosti korišćenja reč, treba istaći novu virtuelnu tastaturu, koja se odlikuje manjom površinom pojedinačnih tastera i numeričkim tasterima, koji su izdvojeni u novi red na vrhu tastature. Preciznost ove tastature je izuzetna i može se reći da je jedan od problema s ekranima osetljivim na dodir, visok stepen grešaka u kucanju, dobrim delom otklonjen.

U odnosu na prethodnika, vidno je unapređen i ekran, koji je „narastao” na veoma prijatnih 5 inča, a pokriven je najnovijom verzijom zaštite Gorilla Glass. S povećanom ukupnom rezolucijom skočila je gustina piksela, koja na ovom telefonu broji impozantnih 441 piksela po inču (spram 306 kod modela S3). O kvalitetu slike može se pevati u desetercu, jer je zaista besprekoran. Hardverski bodibilding prenet je i na procesorsku konstrukciju, koja se kod modela Galaxy S4 izrađuje u dve varijante. Na papiru je jača verzija zasnovana na platformi Exynos 5 Octa sa osam jezgara – četiri brza jezgra Cortex-A15 na 1,6 GHz predviđena su za teške poslove, dok su za manja opterećenja zadužene energetski štedljivijija četiri jezgra Cortex-A7 na 1,2 GHz. U Evropi trenutno cirkuliše pomenuta verzija sa četvorojezgarnim procesorom Qualcomm na 1,9 GHz. Podatak o tome koja je od ove dve platforme brža podelićemo sa vama onda kada im budemo ukrstili koplja.

Kao i prošlog puta, Samsung je bio darežljiv po pitanju memorijskog prostora i ponudio je varijante sa flash diskovima od 16, 32 i 64 GB, uz microSD slot za kartice do 64 GB. Zbog sličnih gabarita, u prvi mah smo pomislili da S4 ima istu bateriju kao njegov prethodnik, ali, srećom, nismo bili u pravu. Dodatnih 500 mAh i te kako će značiti, budući da novi ekran ima mnogo gladnih piksela, a ni procesor ne može biti naročito štedljiv. Dobra vest je to što je S4 na planu autonomije čak i premašio očekivanja – sa demonstracionim programom koji se besomučno vrteo na test-modelu koji nam je ustupljen (a nije se dao „ubiti” legalnim putem), baterija je držala više od 10 sati. Drugim rečima, jedno punjenje za jedan dan je formula na koju se možete osloniti. Pohvalno je i to što je disipacije toplote dobro rešena, pa se uređaj, uprkos „vrućim” iznutricama, ne greje kao plotna ni pod najvećim opterećenjem.

Priča o hardveru nastavlja se kamerama, koje su takođe osetno poboljšane. Glavna kamera sliku beleži uz pomoć BSI senzora rezolucija 13 megapiksela i veoma kvalitetnog optičkog sistema, koji u paketu daju odlične rezultate, posebno u mračnom ambijentu. Prednja kamera broji 2,1 megapiksela i ona, kao i glavna, ima mogućnost snimanja full HD videa. S dve kvalitetne kamere u jednom uređaju Samsung je osmislio i dobar trik – tzv. dual shot, snimke na kojima se stapaju slike s jedne i druge kamere, tako da se kao konačan proizvod dobija fotografija sa nalepljenom manjom fotografijom osobe koja drži telefon. Zvuči bezveze, ali sudeći prema prvim reakcijama sa različitih foruma, ljudima se ovo prilično dopalo. Na sličan način moguće je snimiti i dvostruki video, što je mnogo zanimljivija mogućnost, recimo za izradu video tutorijala. Sliku s glavne i prednje kamere simultano je moguće prenositi i tokom video razgovora, pa verujemo da će operateri zadovoljno trljati ruke kada budu obračunavali utrošene megabajte na kraju meseca. Upravljački softver kamere pruža još sijaset mogućnosti za kreativno izražavanje, kao što su Story albumi (uz fotografije, u ove albume upisuju se i druge hronološki sortirane informacije – geolokacija, postovi sa društvenih mreža, beleške, informacije o vremenu), burst režim sa opcijom za izbor fotografije koja je najbolje „ispala”, mogućnost selektivnog zamrzavanja delova slike pri snimanju videa itd. U svakom slučaju, čekaju vas dani dobre zabave s kamerom.

Uz novi Android (v4.2.2), stigao je i novi TouchWiz korisnički interfejs, koji možda ne predstavlja revolucionarni korak u odnosu na prethodnu iteraciju. Štaviše, dosta toga je uklonjeno zarad boljih performansi i intuitivnosti, ali svakako donosi dovoljno noviteta koji dodatno ističu činjenicu da je prava vrednost ovog telefona u njegovom softveru. Ovo se posebno odnosi na način na koji softver koristi mogućnosti ugrađenih senzora. Air View videli smo i u Galaxy Noteu II, s tim što u ovom slučaju ulogu olovke preuzima vaš prst, koji će ekran detektovati sa udaljenosti od oko 1 cm (ova funkcionalnost koristi se za brzi pregled teksta, videa, sadržaja foldera, izdavanja komandi plejeru itd.). Air Gestures je skup „vazdušnih” komandi za navigaciju unutar browsera i plejera, prihvatanje i odbijanje poziva i druge jednostavne komande koje se izdaju prelaskom ruke ispred ekrana, na udaljenosti do 7 cm. Nažalost, ove mogućnosti podržavaju samo nativne aplikacije, ne i one koje se naknadno instaliraju (ni preinstalirani Chrome ih neće prepoznati). Od starih opcija prisutne su još i funkcije Smart Stay i Smart Rotate, koje se zasnivaju na detekciji položaja očnih jabučica, a omogućuju da ekran ne prelazi u stanje mirovanja sve dok je pogled korisnika usmeren na njega, odnosno da ekran zauzme odgovarajući položaj u zavisnosti od položaja lica. Nove mogućnosti su Smart Scroll, opcija za skrolovanje ekrana pomeranjem glave (za ovo je potrebno malo vežbanja i šaka analgetika za vrat koji će vas boleti posle), i Smart Pause, funkcija za pauziranje videa u trenutku kada skrenete pogled s ekrana.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sony Xperia E
LG Optimus G
Samsung Galaxy S4
Šta mislite o ovom tekstu?
ZTE V955 (ZTE Blade G)
Nextbook Premium 7se Next7D12F
HTC One
Prva pomoć za sve
Sketch Guru
3DMark
Google Keep
CloudArround Music Player
Eye Trainer Pro
iOnRoad Augmented Driving Pro
RadiON
Asbit PVSTAR+
Multi-lens Camera
SafeBox Encrypted
Google Translate
NoLED

Ukratko
• Za razliku od premijum modela drugih proizvođača (Sony, HTC, Apple), Galaxy S4 ima kućište u potpunosti izrađeno od plastike.
S4 se proizvodi u dve različite hardverske varijante, sa Samsungovim osmojezgarnim procesorom i Qualcommovim četvorojezgarcem.
• Najviše novina ima na planu softvera kamere i senzora, kojih S4 ima na pretek (akcelerometar, senzor blizine, barometar, termometar, higroskop).
• Baterija dobro izlazi na kraj sa gladnim ekranom i procesorima. Režim uštede energije, međutim, rezervisan je samo za osmojezgarnu varijantu.

Operativni sistem:
Android 4.2.2
Dimenzije:
136,6 x 69,8 x 7,9 mm / 130 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 600 (Quad-core 1.9 GHz Krait 300), Adreno 320 GPU, 2 GB RAM-a, 16/32/64 GB flash, 5” Super AMOLED (1080 x 1920, 16M), Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n /Direct/DLNA/hotspot, NFC, quad-band GSM/HSDPA, microUSB/HDMI, microSIM, 3,5-mm audio konektor, Li-Ion baterija 2600 mAh
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera