PHONE ZONE<>
052013<><>

ZTE V955 (ZTE Blade G)

Prava srednja klasa

Iako u Srbiju hardver vezan za informacione tehnologije stiže daleko kasnije nego u ostale evropske zemlje, situacija je potpuno drugačija kada je u pitanju kineski gigant u proizvodnji mobilnih telefona ZTE. U nekoliko navrata do sada smo od kompanije ZTE dobijali telefone koji se još nisu pojavili u prodaji, i to ne samo kod nas, već i na globalnom nivou. Ovom prilikom, u rukama nam se našla fabrička test-verzija nove generacije čuvenog mobilnog telefona Blade, tj. finalna „beta” verzija namenjena testiranju, koja još nije stekla naziv završenog proizvoda. Iako ovo teoretski znači da telefon koji se pojavi u prodaji može biti drugačiji od primerka koji imamo na testu, završna faza zapravo podrazumeva peglanje softvera i ispravke eventualnih bagova uočenih u fazi testiranja, te razlika, osim u stabilnosti, gotovo i da nema. Novi model dolazi pod radnim nazivom Blade G, a da li će finalna verzija aparata pratiti sistem označavanja korišćen do sada i biti prekrštena u Blade IV, ostaje da vidimo za koji mesec, kada će se ovaj uređaj pojaviti na tržištu.

Vizuelno, novi Blade svojim oblikom ponajviše podseća na iPhone 5 usled izduženog oblika i relativno tankog profila u odnosu na prethodne generacije. Kvalitet izrade je na visokom nivou, i uprkos prilično tankoj zadnjoj masci, ostavlja utisak izdržljive sprave. Inženjerski vrlo interesantan detalj je ispupčena zadnja maska na dnu telefona, zahvaljujući kojoj telefon daleko sigurnije leži u ruci, a prazan prostor nastao ispod nje dovitljivo je iskorišćen kao zvučna kutija za maleni spikerfon. U skladu sa trendovima, volume i power su jedini hardverski tasteri na uređaju, a navigacija se (očekivano) vrši putem OSD kontrola. Ekran je prilično nestandardnih specifikacija. Umesto klasičnih 5:3, izrađen je u nešto dužem odnosu stranica 16:9, što je doprinelo većem upotrebnom prostoru, a pritom nije učinilo telefon preširokim i nezgrapnim za držanje. Sam panel je IPS tipa, veoma prijatnih boja i odličnih vidljivih uglova. Iako se ne može porediti sa ekranima Retina, rezolucija 480 x 854 piksela čini prikaz dovoljno oštrim u gotovo svim situacijama. S druge strane, pozadinsko osvetljenje je prilično skromno, adekvatno za zatvoreni prostor, ali je u spoljnim uslovima pri jakom dnevnom svetlu vidljivost prilično loša. Interesantno je da pored slota za SD kartice postoje dva SIM ležišta, s tim što je jedno rezervisano isključivo za GSM podršku, a drugo se može koristiti za GSM/3G saobraćaj.

Hardver novog Bladea zasnovan je na Qualcomm Snapdragon MSM8255 SoC-u, koji je izveden u nešto ređoj dvojezgarnoj varijanti radnog takta 1,2 GHz. Iako zasnovan na vremešnoj arhitekturi ARM Corex A8, dvojezgarni dizajn i relativno visok radni takt pružaju dovoljno snage za tečno pokretanje operativnog sistema Android 4.1.2. Od 512 MB RAM-a, sistemu je dostupno 385 MB, što može predstavljati problem za ljubitelje multitaskinga, kada su primetna povremena usporenja. Adreno 203 GPU neće pružiti previše kada je 3D gejming u pitanju. Manje zahtevne igre će svakako raditi, ali su zato moderni 3D naslovi preveliki zalogaj za ovaj grafički čip. Treba istaći to da je ovaj GPU sposoban za glatku reprodukciju HD sadržaja isključivo u nižoj 720p rezoluciji, jer reprodukcija 1080p video materijala bez konverzije nije izvodljiva. Od 4 GB ROM-a, čak 1 GB je rezervisano kao interna memorija za aplikacije, te velike brige oko broja instaliranih programa nema. Kamera rezolucije 5 Mpix opremljena je autofokusom i LED blicem. Pruža prilično kvalitetne fotografije, ali je video ograničen na 480p rezoluciju. Kvalitet zvuka je solidan, ali bismo zamerili nešto tiši izlaz za slušalice. Nadamo se da će to biti otklonjeno u finalnoj verziji softvera.

Sveukupno, ZTE Blade G ostavlja solidan utisak, a uz najavljenu cenu na nivou prošlogodišnjeg modela Blade III, slobodno se može reći da će predstavljati novi reper za kvalitet telefona srednje klase.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
Sony Xperia E
LG Optimus G
Samsung Galaxy S4
ZTE V955 (ZTE Blade G)
Šta mislite o ovom tekstu?
Nextbook Premium 7se Next7D12F
HTC One
Prva pomoć za sve
Sketch Guru
3DMark
Google Keep
CloudArround Music Player
Eye Trainer Pro
iOnRoad Augmented Driving Pro
RadiON
Asbit PVSTAR+
Multi-lens Camera
SafeBox Encrypted
Google Translate
NoLED

Operativni sistem:
Android 4.1.2
Dimenzije:
132 x 65 x 10 / 138 g
Ostalo:
Dual SIM, Qualcomm dual core MSM8255 1,2 GHz, Ardeno 203, 512Mb RAM-a, 4 GB ROM, TF card, 4,5” LCD (480 x 854, 16M), WiFi 802.11 b/g/n, A-GPS, bluetooth 3.0, NFC, FM radio, microUSB, 3.5-mm audio konektor, 5 MPx primarna kamera, 0,3Mpix prednja kamera, Li-jon baterija 2000mAh
Proizvođač:
ZTE
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera