TEST RUN<>
012014<><>

BIOS Beep Codes 0.8

Odgonetanje zvučnih znakova opasnosti

Svaki PC računar poseduje POST (Power On Self Test), sistem koji prilikom procesa pokretanja računara proverava da li su sve hardverske komponente ispravne. Sigurno ste se bar jednom zapitali šta znači jedan kratak bip koji se čuje svaki put kada se uključi računar? Taj zvuk označava da je POST prošao bez ikakvih problema i da će računar krenuti normalno da se butuje. Ali šta uraditi ako umesto jednog kratkog bipa, čujete zvučni signal koji se sastoji iz serije kraćih i dužih bipova? Istog trenutka znaćete da je računar neispravan, iz prostog razloga što se neće podići operativni sistem. Međutim, ostaćete uskraćeni za najvažniju informaciju – o kakvom se problemu radi.

Upravo pomenuta serija zvučnih kodova daje punu informaciju o tipu kvara i neispravnoj komponenti, samo je potrebno protumačiti je, što nije nimalo lako, čak ni profesionalnim serviserima. Te kodove donekle možemo da uporedimo sa Morzeovim kodovima, uz jednu bitnu razliku – dok su Morzeovi kodovi jedinstveni i jednoobrazni u čitavom svetu, bip kodovi postoje u stotine dijalekata. Svaki proizvođač BIOS-a poseduje sopstvene kodove, koji se pri tome često razlikuju i od verzije do verzije istog BIOS-a. Zato je program kao što je BIOS Beep Codes, nezaobilazan alat prilikom detekcije i identifikacije problema.

U programu se nalaze objašnjenja praktično svih postojećih BIOS POST bip kodova, za najpoznatije proizvođače BIOS-a, kao što su AMI, AST, Award, IBM, Phoenix ili Compaq. Kodovi su razvrstani po tipu i za svaki kod je dato detaljno objašnjenje koje identifikuje tip i vrstu greške.

Da biste bili u prilici da pročitate tip greške, neophodno je da pored sebe imate još jedan računar koji je ispravan. Na sreću, BIOS Beep Codes je portabilan, pa ne morate da ga instalirate ni na čiji računar, već je dovoljno da ga imate na USB-u i pokrenete na najbližem ispravnom računaru. Čak iako sebe ne smatrate osobom koja se detaljno razume u hardver, uz ovaj program shvatićete o kakvom tipu kvara se radi i da li možete da ga sami „popravite” bez dodatnih ulaganja. Recimo, situacija kada otkaže jedan memorijski modul, a u računaru ih ima više, lako se (makar privremeno) rešava vađenjem neispravnog modula. Naravno, da biste to mogli da uradite prvo morate da znate da je greška u memoriji i to je mesto na kome u pomoć uskače BIOS Beep Codes.

Ukratko rečeno, u pitanju je koristan alat koji bi svaki korisnik računara trebalo da ima pri ruci, uz napomenu da je najkorisniji kada samo zauzima mesto na USB flešu ili hard disku, bez potrebe za pokretanjem.

Branislav BUBANJA

 
XnView 2.12, IrfanView 4.36, Picasa 3.9.0, Fresh View 8.40, ACDSee Free 1.1.21, FastStone Image Viewer 4.9
BIOS Beep Codes 0.8
Šta mislite o ovom tekstu?
Interactive Calendar 1.2.1
ReactOS 0.3.15 Alpha
Soda PDF 3D Reader 5.0
Free Any Burn 1.6
nanoCAD 5.0
EnhanceMy8 2.1.1 Pro
Idderall 1.0.1
Balabolka 2.9.0
Right Click Enhancer 4.1.3
List All Tabs 2.0
Love O’Clock 1.0.6
Snowman Garland
Sound Valley 2.1.1
Vukajlija 1.4.0

Potrebno:
Windows
Veličina:
389 KB, 590 KB na HD-u
Cena:
Program je besplatan
Adresa:
goo .gl /qzQrWc
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera