PHONE ZONE<>
022015<><>

Samsung Galaxy A3 i A5

Metal za mlade

Samsung je prošle godine svečano obećao da će u 2015. smanjiti zasićenost svoje ponude mobilnih uređaja i broj novih modela svesti na „razumniju” meru. Nismo sigurni kako se u taj plan uklapa najava pet novih modela (i pojava dva) u prvom mesecu 2015. godine, ali od viška retko kad boli glava.

Jedan od razloga za taj plan sigurno je dovođenje dela ponude u ravnotežu između cene uređaja, njihovih mogućnosti i ciljne publike. Najbolji primer za čudan pristup prošlogodišnjoj projekciji ponude bio je Samsung Galaxy Alpha: odličan telefon, ali u totalnoj disproporciji sa sopstvenom flagship cenom i osrednjim hardverskim mogućnostima. Po ceni približnoj modelu Galaxy S5, Samsung je tržištu ponudio aparat s ekranom manje dijagonale, manje rezolucije, sa slabijim čipsetom, ali uz iste skupe dodatke poput skenera otisaka prstiju i merača pulsa. Samsung Galaxy Alpha je bio solidan telefon natprosečno dobrog izgleda, ali sa cenom koja je bila previsoka za ono što se nudi.

Nova Samsung Galaxy A serija sastoji se od tri modela (A3, A5 i A7) čija je namena „razbijanje” koncepta Alphe u tri cenovna razreda i finije „justiranje” ponude u skladu s potrebama različitih korisničkih profila. U ovom broju bavićemo se trojkom i peticom, a sedmica, okvirno najavljena za prvi kvartal tekuće godine, biće tema nekog od narednih brojeva.

U odnosu na Samsung Galaxy Alpha i Note 5, aparate s metalnim ivicama i plastičnom pozadinom, Galaxy A3 i A5 prvi put (za Samsung) donose kompletno metalno unibody kućište. Aluminijumska konstrukcija oba modela čini veoma elegantnim, a dobrom osećaju doprinosi i debljina od samo 6,9 milimetara (6,7 kod A5). Galaxy A3 i A5 su tanki, elegantni, ali ujedno i prvi Samsung telefoni kojima korisnik ne može samostalno da menja bateriju. Plastika neće biti potpuno napuštena jer je uporedo sa A serijom najavljena i E serija (E5 i E7) čiji bi modeli trebalo da budu identični A bratiji, osim konstrukcije koja će biti klasična polikarbonatna. E serija će sigurno biti i nešto jeftinija, a koliko tačno, saznaćemo vrlo uskoro.

Samsung Galaxy A3 izgleda kao malčice smanjena Alpha. Aparat čija cena (čak i u Srbiji) ne bi trebalo da pređe 320 evra bez ugovorne obaveze, po specifikacijama spada u aktuelne mid range telefone. Super Amoled ekran u qHD rezoluciji, Qualcomm Snapdragon 401 čipset i 1,5 GB RAM čine platformu koja je sposobna za sve što prosečnom korisniku može da padne na pamet. U odnosu na duplo skuplju Alphu, primetne su pothaubne uštede na svim poljima, a uređaju nedostaje i skener otisaka prstiju i merač pulsa. Galaxy A3 nema izmenjivu bateriju, ali ima microSD slot koji Alpha nije imala.

Usled niže ekranske rezolucije, Snapdragon 401 čip-set i njegov quad-core CPU na 1,2 GHz obogaćen Adreno 306 grafikom u stanju su da glatko teraju gotovo sve igre koje postoje na tržištu. U redakciji smo ga maltretirali višesatnim sesijama Real Racinga 3 koji je tekao glatko poput planinske rečice. U normalnom radu takođe gotovo nikad ne dolazi do usporenja, čemu doprinosi i ekstra 512 MB RAM-a u odnosu na mid-range prosek uređaja kod konkurencije. Šesnaest gigabajta interne memorije takođe spada u „natprosek” njegove cenovne kategorije, a tu je, kao što rekoh, i microSD slot za korisnike kojima ta količina nije dovoljna.

Fenomenalni Super Amoled ekran od 4,5 inča biće praznik za oči svakom korisniku koji ceni tople i jarke boje. Odlična vidljivost iz svih uglova i pri jakom dnevnom svetlu čine ga upotrebljivim u svim situacijama. Jedina zamerka može da bude vezana za ukus – oni koji se kunu u IPS panele i „realne boje” s gnušanjem će odbiti „vreo” kolorit Super Amoleda, što je element koji se meni lično ekstremno dopada.

Samsung Galaxy A3 opremljen je zadnjom kamerom od 8 Mpx, sa autofokusom i LED blicem, sposobnom za snimanje 1080p videa u 30 fps. Prednja kamera od 5 Mpx je ipak interesantnija, prvenstveno zbog softverskih kerefekica namenjenih slikanju selfija. Najzanimljivija stvar je tzv. „Wide Selfie” mod kojim možete hvatati selfije do 100 stepeni u portrait i 120 u landscape modu i tako uhvatiti kompletno društvo koje se krevelji ispred kamere, a da Ajfelova kula ne ispadne iz kadra. Wide selfie mod zahteva relativno mirnu ruku, tako da nismo sigurni da li uspešno može da se koristi kad je korisnik pijan ili naduvan, kad se selfiji najčešće i snimaju. Okidanje selfija možete izvesti glasom, ali i postavljanjem dlana ispred kamere, čime inicirate tri sekunde odbrojavanja do snimanja slike.

Jedina stvar koju kolokvijalno možemo da zamerimo telefonu jeste nešto slabija baterija (1900 mAh), što je bio nužan kompromis zbog tanke konstrukcije uređaja.

Samsung Galaxy A5, stariji bata A trojčice, po specifikacijama je gotovo identičan. Jedine razlike se tiču veće dijagonale ekrana (5 vs 4,5 inča) i korespondentno veće rezolucije od 720p, dodatnih 512 MB RA memorije, kao i zadnje kamere više rezolucije (13 vs 8 Mpx). Petica je jedva vidljivo tanja od trojke, a ima i nešto jaču bateriju od 2300 mAh kojom se kompenzuje potrošnja koju uzrokuje više piksela na ekranu. Galaxy A5 trebalo bi da košta osamdesetak evra više od trojke.

Ako naši mobilni operateri ne preteraju sa cenama ovih modela uz ugovor, imaćemo dva odlična izbora za višu srednju klasu mobilnih aparata.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
OnePlus One
Samsung Galaxy A3 i A5
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus MeMO Pad 7 ME572c i Fonepad 8 FE380
ZTE Blade V2
Prestigio Multiphone 8500 Duo
Microsoft Lumia 535
Touchless Notifications
Anti Spy Mobile Pro
WifiKill
Photo Tools
Fuelio Pro
Unclouded
Gay Hendricks Self-Esteem
SMS poruke i čestitke
Talking Caller ID
Fitness Point Pro

Samsung Galaxy A3
Operativni sistem:
Android 4.4.4
Dimenzije:
130,1 x 65,5 x 6,9 mm/110 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 410 čipset (quad-core 1,2 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 306 GPU), 1,5 GB RAM, 4,5” Super AMOLED (540 x 960, 245 ppi), 16 GB interne memorije, MicroSD slot, bluetooth 4.0, WiFi 802.11 a/ac/b/g/n, A-GPS+GLONASS, microUSB, 8 Mpx zadnja kamera sa autofokusom i LED-blicem (1080p@30fps), 5 Mpx prednja kamera, 3,5 mm audio-konektor, Nano-SIM, Li-ion baterija 1900 mAh

Samsung Galaxy A5
Operativni sistem:
Android 4.4.4
Dimenzije:
139,3 x 69,7 x 6,7 mm/123 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 410 čipset (quad-core 1,2 GHz Cortex-A53 CPU + Adreno 306 GPU), 2 GB RAM, 5” Super AMOLED (720 x 1280, 294 ppi), 16 GB interne memorije, Bluetooth 4.0, WiFi 802.11 a/ac/b/g/n, A-GPS+GLONASS, microUSB, 13 Mpx zadnja kamera sa autofokusom i LED-blicem, 5 Mpx prednja kamera, 3,5 mm audio-konektor, Nano-SIM, Li-ion baterija 2300 mAh
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera