PHONE ZONE<>
022015<><>

Microsoft Lumia 535

Adio Nokia

Microsoft je predstavio prvi telefon nakon „raskida” sa Nokia brendom. Za razliku od većine proizvođača, MS se gotovo u potpunosti okrenuo najnižem tržišnom segmentu, koje je pokriveno Windows Phoneom u potpunosti, dok je srednji i viši segment stavljen „na čekanje”. Nakon modela Lumia 735 i Lumia 830, koje smo testirali u prethodnom broju i modela Lumia 930, predstavljenog još dok je trajao „brak” s Nokiom, Microsoft je rekao da ćemo sačekati neko vreme, dok ne vidimo novi vrhunski model, poput Lumie 1020 ili 1520. Strategija Microsofta je jasna – pokoriti tržište jeftinih telefona. Tako kompanija ima modele 530 i 630, nedavno najavljene telefone 435 i 532, kao i model 535. Cene se kreću od oko 85 evra za model 435 do oko 165 za model 630, što znači da teško možemo naći nešto povoljnije. Što se modela 535 tiče, cenom bi trebalo da bude tik ispod Lumia 630 Dual SIM modela, a za nekih 20 odsto skuplji od Lumia 530 uređaja.

Sjajna plastika solidnog kvaliteta, mada škriputava na momente zahvaljujući luftu u zadnjem delu iznad baterije, sigurno će izgledom privući mlade korisnike. Ekran je solidnog kvaliteta, dobro čitljiv i na otvorenom zahvaljujući softverskom Lumia „pojačanju” koje podebljava ivice teksta i/ili sadržaja. IPS LCD panel ima dijagonalu od pet inča i oko 220 piksela po inču, uz softverske tipke, koje se pojavljuju po potrebi. Uglovi vidljivosti su dobri, kontrast ništa više od solidnog. Osetljivost na dodir i preciznost su odgovarajući, mada je većina već prodatih Lumia 535 modela dobila „patch” koji je ispravio softverske greške displeja.

Ovaj multimedijalni telefon namenjen omladini ima jedan gigabajt radne memorije, Snapdragon procesor s četiri jezgra, osam gigabajta interne memorije i microSD slot za kartice kapaciteta do 128 gigabajta. Takođe, podržan je rad sa dve SIM kartice, a menadžer SIM zadataka i organizacije je za pohvalu. Baterija kapaciteta 1905 mAh nije najizdržljivija kada se upare dve SIM kartice, ali sa jednom obezbeđuje dan, do dan i po autonomije, što je prosek.

Pozadinska kamera je iznenađujuće dobra. Boje verodostojne, autofokus brz, balans belog retko kada promašuje, a i blic je snažan. Uz gomilu Lumia aplikacija za „postprodukciju” sa slikama se može svašta – od laganog slanja na društvene mreže do štampanja i „heavy” izmena. Hardverski limit uređaja je „kumovao” kvalitetu video snimaka kamere od 480p @ 30 FPS i HD reprodukciji videa. S prednje strane je i nezaobilazna selfi, ovog puta širokougaona kamera sa aplikacijom Lumia Selfie, koja majstorski lažira izgled uslikanih „faca”. Aplikacija nudi peglanje kože, beljenje zuba, promenu oblika glave korisnika, pa čak i peglanje očiju i očnih jabučica i „razvlačenje” osmeha. –

Lumia 535 je prilično sposoban telefon, ako ga posmatramo s aspekta njegove cene. Telefon dobro „gura” popularne igre, recimo FIFU 15, Asphalt Overdrive ili Airborne i Despicable Me, kao i sve aplikacije, uključujući nove Lumia Video editore. Telefon je povoljan, bez ugovora bi trebalo da košta 160 evra ili manje, nudi brzo menjanje maske i dolazi sa besplatnim aplikacijama, poput Officea ili „oflajn” navigacije na srpskom za ceo svet.

Marko ČAVIĆ

 
OnePlus One
Samsung Galaxy A3 i A5
Asus MeMO Pad 7 ME572c i Fonepad 8 FE380
ZTE Blade V2
Prestigio Multiphone 8500 Duo
Microsoft Lumia 535
Šta mislite o ovom tekstu?
Touchless Notifications
Anti Spy Mobile Pro
WifiKill
Photo Tools
Fuelio Pro
Unclouded
Gay Hendricks Self-Esteem
SMS poruke i čestitke
Talking Caller ID
Fitness Point Pro

Operativni sistem:
Windows Phone 8.1 Update 1, Lumia Denim
Dimenzije:
140 x 72 x 8,8 mm / 146 g
Ostalo:
Qualcomm Snapdragon 200 čipset (1,2 GHz quad-core Cortex-A7 CPU + Adreno 302 GPU), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, 5” LCD IPS (540 x 960, 220 ppi), microSD do 128 GB, Bluetooth 4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot/direct/DLNA, quad band GSM/quad band HSDPA, Dual SIM, microUSB 2.0, 3,5-mm audio konektor, 5 Mpx kamera (Led blic, AF, 480 @ 30 fps), 5 Mpx Selfie kamera, izmenjive maske, FM radio, Li-ion baterija 1900 mAh
Proizvođač:
Microsoft Mobile
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera