TEST RUN<>
052015<><>

Konvertor FM 5.03.1

Fajl-menadžer za multimediju

Lome se koplja (čitaj: mišljenja) oko toga, šta je zapravo Konvertor FM? Neki kažu da je u pitanju multimedijalni organajzer koji je osmišljen sa ciljem da korisnicima ponudi lako katalogiziranje lokalno uskladištenih podataka. S druge strane, ima i onih koji se kunu da je Konvertor FM zapravo najobičniji multimedijalni konverter namenjen „pretabavanju” datoteka iz jednog formata u drugi. Međutim, autori se slažu da u ovim stavovima ima istine, ali podvlače da je njima glavni cilj bio da izrade naročiti fajl-menadžer koji će biti usko specijalizovan za rad sa multimedijom.

Zaista, na prvi pogled, Konvertor svojim izgledom neodoljivo podseća na Windows Explorer – na njegovu našminkanu verziju, obogaćenu dodatnim komandnim ikonicama i opcijama. Sadrži i pinkicu ACDSeea, a opet vidljiv je i uticaj Office 2007+ paketa; kao da je iz svakog sveta pokupljeno ono najbolje i od toga napravljen multivitaminski miks. Pri vrhu ekrana nalazi se ribbon meni, sa leve strane je spisak lokacija dostupnih računaru (lokalnih i mrežnih), dok je centralni (i najveći) deo rezervisan za prikaz foldera i datoteka koji su predstavljeni ogromnim ikonicama (takozvani Jumbo pogled). Na njih u isto vreme možemo gledati i kao thumbnailove, odnosno svojevrsne preview formice. Naime, svaki detektovani fajl ovde se prijavljuje u sažetoj formi tako da korisnik jednim pogledom na ekran stiče uvid u to da li se radi o slikama, dokumentima, muzici ili nekom drugom formatu zapisa.

Upravo u ovom segmentu Konvertor pokazuje svu svoju snagu. Ovaj program prepoznaje, pazite sad dobro, 2034 grafička formata – takvu podršku nemaju ni najbolji grafički vieweri. Dalje, iz njegovih skuta moguće je baratati sa 795 različitih tipova audio-datoteka, na meniju je i 230 video-formata, kao i čak 165 vrsta kompresovanih datoteka. Da, Konvertor bez prethodnog, ručnog otpakivanja može da zaviri u sadržaj ovakvih arhiva i izvrši prikazivanje uskladištenog materijala. Konačno, korisnicima je omogućeno manipulisanje i sa 3D formatima zapisa (3D Studio, Vista, Maya...), gde postoji podrška za 102 različita formata. Zapanjujuće je šta sve ovaj program može da otvori i procesira, a podrška se ne zaustavlja samo na širokorasprostranjenim formatima – na meniju su daoteke sa Amige, Atarija, pa čak i nekih 8-bitnih mašina. Najlepša stvar od svega je što korisnik svaki od 4276 podržanih vrsta fajlova može da otvori i stekne potpuni uvid u njegov sadržaj. Audio-datoteke mogu da se preslušavaju, slike i video-klipovi da se gledaju, Word dokumenti (na primer) da se čitaju i tako dalje.

Kao da već sve to samo po sebi nije dovoljno, autori su ubacili još jednu lepu stvar. Datoteke mogu da se edituju i na neki način obrađuju. Recimo, dokumente je moguće dorađivati, slikama je moguće dodavati specijalne efekte, ubacivati tekst i crtati po njima, iz video-klipova moguće je „čupati” frejmove i vršiti deljenje i tako dalje. Na raspolaganju je i mogućnost konvertovanja sadržaja i to po principu „sve što vidim na ulazu mogu da pretabam na izlazu.”

Da zaključimo, Konvertor je univerzalni multimedijalni viewer koji u svojoj klasi nema premca. On je u isto vreme i organajzer, editor, konverter i arhiver. Povrh svega toga, ponaša se kao fajl-menadžer koji podržava rad sa tabovima, donosi podršku za plug-inove, ima podesivo radno okruženje... Na kraju, u pitanju je besplatan program i to tek od nedavno, s obzirom na to da su njegovi autori odlučili da isprate trenutno moderno „vraćanje” shareware proizvoda u freeware vode. Potez im je pravi i zaslužuje barem neku simboličnu novčanu donaciju jer se Konvertoru trenutno na tržištu jako teško može naći ravnopravan takmac.

Vladimir PISODOROV

 
Droid4X 0.7.5 Beta
Krita Desktop 2.9.2
Disk Drill
Kaspersky Software Updater beta
PCFerret 2.2.2
Zoner Photo Studio 17
Magic Desktop 8.4
FotoSketcher 3
Konvertor FM 5.03.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Photo Date Stamper
Office Image Extraction Wizard 4.1
OW Shredder 6.22
Tablacus Explorer 15.4.12
Super Simple Highlighter 3.1
ManicTime 3.1.21
SunsetScreen 1.18
Colorblinding 1.1
Tab Data 0.5.2
Asman Info Desktop 2.1
Little Painter 2.0
Magic Actions for YouTube 6.8

Potrebno:
Windows 7/8/8.1
Veličina:
683 KB, 142 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .konvertor .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera