NA LICU MESTA<>
112015<><>

Microsoft Sinergija 15

Budućnost inovacija

Hotel „Crowne Plaza”, Beograd, 21-23. oktobar

Ovogodišnja, jubilarna, petnaesta po redu „Sinergija” održana je pod sloganom „Innovate it”. Kao i svake godine, prva dva dana konferencije bila su tehnički dani konferencije, dok je poslednji dan konferencije bio posvećen biznisu i razvoju IT sektora u Srbiji.

Jubilarnu Sinergiju obeležio je veliki broj predavanja i predstavljanja inovacija iz sveta informaciono-komunikacionih tehnologija, sa posebnim akcentom na nove Microsoftove proizvode kao što su nova verzija operativnog sistema Windows 10, nova verzija Office paketa 2016 i 365, ali i drugi proizvodi poput Azure, Cloud i Data platforme, razvojnih alatki i brojnih drugih aktuelnosti. Ugošćeno je preko 60 uglednih predavača iz zemlje i inostranstva koji su se bavili najaktuelnijim IT temama kroz brojna predavanja, radionice i poslovne skupove, a program je bio podeljen u šest tematskih celina.

Ove godine, po prvi put je izdvojen poseban kutak za sve IT entuzijaste i ljubitelje novih tehnologija. Taj prostor je nosio naziv „Microsoft Experience Corner” i poseta njemu je bila potpuno besplatna, za sve posetioce tokom trajanja konferencije, dok je pristup svim ostalim sadržajima konferencije zahtevao odgovarajuću propusnicu. Posebna poslastica za sve posetioce „Experience Cornera” bilo je predstavljanje najnovijih modela Lumia telefona 950 i 950XL, koji su nedavno imali dugo očekivanu svetsku premijeru. Svi zainteresovani posetioci tako su dobili jedinstvenu priliku da se upoznaju sa aktuelnim uređajima sa Windows operativnim sistemom, ali i da provere kako neke od najpopularnijih Microsoft aplikacija rade na drugim platformama poput iOS-a i Androida. Pored Microsofta, u ovom prostoru su takođe izlagali uređaje i predstavljati svoje usluge i partneri Gigatron, Asus, Acer i Intel.

Ovogodišnja „Sinergija” je bila i u znaku još jednog jubileja – 10 godina Microsoftovog razvojnog centra u Srbiji. Istaknuto je da je ovaj centar tokom prethodne decenije definisao put koji Srbiju ucrtava na tehnološku mapu sveta, kao i da svojim radom odgaja generacije mladih programera koji razvijaju i kreiraju inovativne tehnologije budućnosti u Srbiji za ceo svet. Dat je doprinos razvoju proizvoda kao što su SQL Server, Microsoft Azure, okvir klasifikacije za Bing pretraživač, Sway, Office Lens, Translator App za mobilne telefone i brojnim drugim projektima.

Pored pomenutog „Experience Cornera”, mi bismo izdvojili kao najzanimljivija predavanja: „Nano Server: Budućnost Windows Servera je ovde!” Krisa Spanugakisa, „Windows 10: Implementacija i konfiguracija Desktop Optimization paketa 2015” Rastislava Božovića i Dragana Kešelja, „Jedan Windows, jedan Store, jedan App” Henrika Labadija održana drugog dana i panel diskusiju „Javno privatno partnerstvo”, koja je okupila predstavnike vodećih institucija i kompanija u Srbiji, ali i demonstraciju inovacija.

Petar LONČAREVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
3D štampa u svemiru
Intel Skylake mikroarhitektura

 NA LICU MESTA
HTC prezentacija
Epson konferencija
Voxxed Days
Microsoft Sinergija 15
Šta mislite o ovom tekstu?

 KOMPJUTERI I FILM
The Peanuts Movie
The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Windows 10, saveti i trikovi (2)

 VREMENSKA MAŠINA
Mala sirena, MS Plus i MOAB

 PRST NA ČELO
Osveta usamljenog softveraša
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera