SERVIS<>
112015<><>

Windows 10, saveti i trikovi (2)

Fino štelovanje

Windows 10 rešava mnogo stvari koje su nas nervirale u Windowsu 8 i njegovom besplatnom nasledniku Windowsu 8.1. No, iako nas rešava dela glavobolje, „desetka” sa sobom donosi i neke svoje mane. U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam skrenemo pažnju na neke od njih i pokušati da vam pomognemo da ih rešite

Mi lično uživamo u Windowsu 10. Upgrade i čista instalacija su na svim mašinama prošli (skoro) bez greške, sa manjim problemima oko nekompatibilnosti sa određenim aplikacijama, za šta su (uglavnom) odgovorni autori tih aplikacija. Većina gorućih problema sa kojima smo živeli kada je u pitanju Windows 8/8.1 je rešena, ali naravno, kao i sa svakim OS-om, postoji nekoliko stvari kojima treba „fino štelovanje”.

Prilagodi Start meni

 
Jedna od najvećih mana Windowsa 8/8.1 je bio Start meni prilagođen ekranima osetljivim a dodir, što je zabilo prilično veliki trn u oko ljudima koji ne poseduju uređaje sa ekranima osetljivim na dodir. S druge strane, povratak Start menija korenima (ili barem najpribližnije moguće korenima) je jedna od glavnih prednosti Windowsa 10. Sa predefinisanim podešavanjima na mašinama bez ekrana osetljivih na dodir, Start meni je hibrid starog i novog start menija. Pored klasičnih opcija koje su nas lepo služile do verzije sedam, tu su i „žive pločice”.

No, nama lično se najviše sviđa fleksibilnost prilagođenja jednog takvog hibridnog menija. Naime, od njega je moguće napraviti minimalističku verziju koja nas vraća „way back to good ol’ times”, hibridnu varijantu koja će kombinovati prednosti oba sveta, ali i Modern UI Start meni ukoliko se za to pojavi potreba (ono kad se opremimo svi ekranima za „pipanje”, i to sve).

Mi smo se u nedostatku monitora za pipanje odlučili sa hard core varijantu koja eliminiše žive pločice iz priče i omogućava lep i nesmetan rad, sa što čistijom radnom površinom. Da bi se to postiglo, potrebno je otpinovati sve žive pločice i zatim pomoću miša podesiti meni na željenu veličinu, što daje priličnu slobodu, a nije previše komplikovano za prosečnog korisnika. Dodatno, u sekciji Start odeljka Personalization u podešavanjima podesili smo šta će se na meniju sve pojavljivati od klasičnih opcija, uključujući i foldere (opcija Choose which folders appear on Start).

Ukoliko ste više za hibridnu varijantu, a treba vam ipak više prostora na ekranu, možete takođe smanjivati dimenzije Start menija pomoću kursora miša (isto kao i kada ručno menjate veličinu bilo kog prozora), sve do veličine najveće žive pločice. Ukoliko ste, pak, jedan od srećnih korisnika uređaja sa monitorom osetljivim na dodir, možete podesiti da vam Start meni bude preko celog ekrana pomoću opcije Tablet mode iz Action centra ili opcije Use Start full screen koja se nalazi u sekciji Start odeljka Personalization u podešavanjima.

Promeni glavne aplikacije

 
Iz „bezbednosnih” razloga, u nekim slučajevima Windows 10 ne dozvoljava automatsku promenu glavne aplikacije za određenu namenu (kod instalacije internet browsera, recimo), pa je potrebno tu promenu podesiti ručno nakon instalacije željenog programa. To se radi pomoću sekcije Default apps odeljka System iz podešavanja.

Takođe, ukoliko pri instalaciji „Desetke” nije rađen Clean Install već Upgrade, može se desiti da se određeni File Associations resetuje. Takvi detalji se mogu srediti na nekoliko različitih načina. Za usputne promene glavnih programa za određenu ekstenziju koristimo desni klik na fajl, Open With i Choose another app. Ovo omogućava izbor aplikacije za otvaranje tog tipa fajla. Za trajno povezivanje potrebno je selektovati i opciju Always use this app. Slično se može uraditi i sa desnim klikom na fajl, izborom funkcije Properties i izmenom opcije Open With. Druga varijanta je promena programa za otvaranje određenih ili svih raspoloživih ekstenzija. To se radi iz sekcije Default Programs Control Panela. Ona omogućava izbor programa radi pregleda njegovih trenutnih asocijacija i dodavanja novih.

Isključi Search Bar i Task View dugme

 
Novi Search u Windowsu 10 je sjajan, ali opcija stalnog prisustva njegovog Bara u Taskbaru ume da zasmeta ukoliko volite (kao mi) da pinujete sve potrebne aplikacije na Taskbar i tako iskoristite njegov maksimalni kapacitet. S obzirom na to da on nije neophodan da bi pretraživanje radilo, bilo bi zgodno nekako ga sakriti. Pre no što vam kažemo kako da ga sakrijete, naglasili bismo samo prvo da se pretraga lako vrši pritiskom na Start meni i jednostavnim kucanjem kada je on sakriven.

Za skrivanje Search Bara potrebno je uraditi desni klik na Taskbar, pronaći Search (ili Cortana ako ste na području gde je podržana) i izabrati Hidden za potpuno uklanjanje ili Show icon za prikaz ikonice bez bara. Za isključivanje Task View dugmeta (funkcija ’Windows + Tab’ tastera), postupak je isti, samo tražiti opciju Show Task View button i deselektovati je.

Isključi Quick Access foldere

 
Iako smo dugogodišnji pasionirani korisnici Total Commandera, za neke potrebe koristimo i nativni File Explorer (takođe poznat i kao Windows Explorer). U desetoj verziji prozorskog operativnog sistema novina kod File Explorera jeste pojava Quick Accessa, koja je predviđena da zameni Favorites sekciju iz prethodnih verzija. Iako je u nekim slučajevima korisna opcija, nekim ljudima smeta, jer prikazuje sve skoro korišćene foldere uvek (da, uvek... sigh...).

Jedna od stvari koja se može učiniti je promena podešavanja glavnog prikaza iz Quick Access u This PC. To se radi pomoću izbora View: Options iz File Explorera, pa zatim izborom opcije Open File Explorer to This PC pod tabom General. Ukoliko pak želite da skroz isključite ovu opciju, stvari su dosta zamršenije. S obzirom na to da proces zahteva tvikovanje Registry baze, izdvojićemo ga u „korak-po-korak” uputstvo koje se nalazi u posebnom okviru ovog teksta.

Oboji Title Bar

 
Na prvi pogled, vizuelni izgled „desetke” je sjajan. Sve dok ne shvatite da je boja Title Bara većine prozora bela i da se ne može promeniti pomoću klasičnih opcija koje su do sada bile u igri. Pozitivno je, doduše, to što se to može promeniti blagim „hakom” sistema. Sve što je potrebno je da izmenite nekoliko tekstualnih fajlova, tako da Windows koristi boju iz podešavanja OS-a i za Title Bar. Na taj način svaka promena automatski menja i boju Title Bara.

Taj mali hak obuhvata editovanje tekstualnih fajlova koji se bave stilovima kod tema. Da biste to uradili potrebno je da otvorite File Explorer i otvorite iz njega lokaciju „C:\Windows\Resources\Themes” (gde je „C” sistemska particija). Na toj lokaciji će se, između ostalog, nalaziti i folder aero. Napravite kopiju tog foldera u istom folderu (’Ctrl + C’, pa ’Ctrl + V’ je najbrži put). Pri kopiranju, kada pita za administratorsku dozvolu, kliknite na Continue i kada prijavi da jedan .mss fajl ne može da iskopira kliknite na Skip, jer nam taj fajl za ove potrebe ni ne treba. Ovako dobijeni „aero – Copy” folder preimenovati u „Windows” i ukoliko UAC pita nešto, kliknite na Continue. Otvoriti taj „Windows” folder i preimenovati „aero.mstyles” u „windows.msstyles” i opet kliknuti na Continue ukoliko UAC pita nešto. Sada je potrebno otvoriti „en-US” folder koji se nalazi pod novokreiranim Windows folderom i preimenovati „aero.msstyles.mui” u „windows.msstyles.mui” (kliknuti na Continue...). Zatim, vratiti se u „C:\Windows\Resources\Themes” i iskopirati „aero.theme” na svoj desktop i preimenovati ga u „windows.theme”. Otvoriti taj „windows.theme” fajl sa Notepadom (desni klik, Open With) i negde pred kraj pronaći liniju koda „Path=%ResourceDir%\Themes\Aero\Aero.msstyles” i u njoj „Aero.msstyles” prepraviti u „windows.msstyles” (na kraju Save, naravno). Za sam kraj, dupli klik na tu temu i Title Bar će biti obojen. Moramo samo naglasiti da je ovo uputstvo za izmenu glavne teme, a proces može biti primenjen na bilo koju skinutu ili ručno napravljenu uz malo moždane gimnastike. Za povratak na predefinisanu temu bez obojenog Title Bara, otvoriti lokaciju „C:\Windows\ Resources\Themes” i duplim klikom aktivirati „aero.theme”.

Isključi neželjeni Update

 
Desetka” automatski preuzima i instalira Update bez bilo kakvih pitanja prema korisniku. Sve u svemu, ovo je dobra opcija, s obzirom na to koliko ljudi je krajnje nemarno u održavanju svojih računara, ali to takođe ume da napravi i po koji problem. Ukoliko ste (kao mi) radi da imate veću kontrolu nad Update sistemom, postoji rešenje. Može se sprečiti preuzimanje i instalacija određenih paketa, ali taj proces zahteva malo veći cim. Mora se preuzeti Microsoft Troubleshooting Tool koji dozvoljava sakrivanje određenih apdejta, što efektivno zaustavlja preuzimanje i instalaciju tih paketa.

Troubleshooting Tool je mini-aplikacija koja inicijalno služi za dijagnostiku i rešavanje problema. Može se preuzeti sa Microsoft Support stranice ili direktno sa linka http://goo.gl/7Kg8mO. Kada se pokrene, nakon prvog koraka dolazi se do dve opcije: Hide updates i Show hidden updates. Hide updates služi za sklanjanje aplikacija koje ne želimo da se instaliraju putem Update sistema (trenutno ili trajno), a Show hidden updates za vraćanje u proces skidanja i instalacije putem Update sistema. Ovo je krajnje korisno za poslovne sisteme, gde se mogu desiti razni problemi, od kojih su najčešći oni sa neispravnim drajverima koji pristižu kroz Update (da, dešavalo se, nebrojeno puta).

Podesi pretragu „svega”

U „desetci” su mnoge opcije ispremeštane, a neke su čak i potpuno promenjene. Ukoliko želite da sistem pretražuje i unutar fajlova pored pretraživanja po imenu fajla, potrebno je uključiti jednu opciju. Otvoriti podešavanja Indexing Options, zatim Advanced, pa kliknuti na karticu File Types i pod opcijom How should this file be indexed? odabrati Index Properties and File Contents. Ovo će omogućiti lakšu pretragu ako se recimo zaboravi ime fajla.

• • •

Ovaj put smo se u tekstu bavili malo hipsterskim i šminkerskim opcijama, ali smo čačnuli i neke (manje ili više ozbiljne) moderske stvari. U sledećem broju videćemo da li se i kako mogu isključiti određene špijunske opcije desetke za koje kolaju glasine da se nikako ne mogu isključiti.

Petar LONČAREVIĆ

 
 NOVE TEHNOLOGIJE
3D štampa u svemiru
Intel Skylake mikroarhitektura

 NA LICU MESTA
HTC prezentacija
Epson konferencija
Voxxed Days
Microsoft Sinergija 15

 KOMPJUTERI I FILM
The Peanuts Movie
The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
Filmovi, ukratko

 SERVIS
Windows 10, saveti i trikovi (2)
Šta mislite o ovom tekstu?

 VREMENSKA MAŠINA
Mala sirena, MS Plus i MOAB

 PRST NA ČELO
Osveta usamljenog softveraša

„Ubijanje” Quick Accessa
1. Napravi Restore Point (najlakše klikom na Start i kucanjem „Create restore point”).
2. Podesi File Explorer na This PC: File Explorer đ View đ Options đ General đ Open File Explorer to đ This PC.
3. Otvori Registry kao admin: Run (’Windows + R’) đ regedit đ ’Enter’.
4. Pronađi HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID{679f85cb-0220-4080-b29b-5540cc05aab6}.
5. Promeni dozvole za ShellFolder: desni klik na ShellFolder đ Permissions đ Advanced đ Change đ Advanced đ Find Now đ Administrators đ OK đ OK đ Apply đ OK đ OK.
7. Takođe, stavi da grupa Administrators ima Full Control: desni klik na ShellFolder đ Permissions đ Administrators đ Full Control đ Apply đ OK.
6. Ukloni Quick Access: u ShellFolderu dupli klik na Attributes i promeni iz „a0100000” u „a0600000”, pa klikni OK.
7. Restartuj računar ili File Explorer.
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera