TEST DRIVE<>
092016<><>

SilverStone Raven RVX-01

Letenje bliže zemlji

Serija Raven kućišta iz SilverStonea je od svoje pojave izazivala pažnju, to je sigurno. Položaj matične ploče sa konektorima na vrhu i hlađenje koje se zasniva na prirodnoj tendenciji toplog vazduha da se kreće na gore, potpomognut rasporedom ventilatora koji se nalaze na donjoj strani i vazduh ispod kućišta šalju kroz njega, pored potencijalno boljeg vazdušnog hlađenja, ostavili su prostor za igranje sa dizajnom. Sva Raven kućišta izuzetno su upečatljiva, bilo da su vam lepa ili ne. Raniji modeli kuburili su sa nekim dizajnerskim rešenjima, poput toga da napajanje i kavez za hard diskove blokiraju ventilatore koji čine suštinu specifičnog sistema hlađenja. RVX-01 je, čini se, zamišljen da Gavranove približi široj publici i reši neke od problema.

Ako ste ikada videli neki Raven uživo, jasno vam je da je RVX-01 deo porodice. Izlivena maska bez otvora za 5,25-inčne uređaje, izlomljene linije i, ako vam ipak nije jasno, Raven logo. Ovoga puta kućište nije uniformno crno, već su stope i ceo nosač kućišta, da ga tako nazovemo, kao i rešetka na gornjoj strani crvene, plave ili zelene boje. Dakle, možete da napravite Nvidia, AMD ili Intel tematski računar u marketinške svrhe, bez preteranog ulaganja u modovanje. Šalu na stranu, detalji su dovoljno diskretni da ne remete crnilo, a da ipak daju kućištu malo svežiji izgled. Spolja kućište izgleda kao mali RV01 (SK 1/2010), što je možda i bila namera proizvođača. Tasteri za uklj./isklj. i resetovanje, kao i I/O koji se sastoji od dva USB 3.0 i dva audio konektora, odlično su uklopljeni u masku i simetrično raspoređeni, što će da obraduje OCD frikove.

Dve stvari treba odmah imati na umu. Prvo, RVX-01 je u skladu sa težnjom da se smanji cena, nešto jeftinije izrade od svoje sabraće. Završna obrada je i dalje na visokom nivou, ali su materijali nekako tanki i jeftini(ji). Druga stvar je prostor: iako zbog plastičnog oklopa RVX-01 zauzima prilično mesta na stolu, unutrašnji prostor je veoma ograničen i moraćete pažljivo da planirate čitavu konfiguraciju oko ovog kućišta. Ovo nisu mane same po sebi, ali dobro je da ih imate u vidu pre kupovine.

Donjom stranom dominiraju tri ventilatora prečnika 12 centimetara sa velikim filterom za vazduh koji se lako izvlači i čisti ili pere. Leva strana ima zanitnovanu „ploču” koja, osim što pomaže čvrstini i stabilnosti kućišta, služi kao nosač za dva 2,5-inčna SSD/HDD koji se na nju šrafe uspravno. Na kraju ove ploče nalazi se kavez za još dva 3,5-inčna (ili 2,5-inčna) uređaja. Bilo bi mnogo bolje da je proizvođač izostavio ovaj kavez, ili barem da on može da se izvadi, jer je poenta kućišta što veći protok vazduha i, iako ne blokira potpuno jedan od ventilatora (ima dovoljno rupa), i dalje se nalazi iznad njega. Uz to ograničenje na samo dva uređaja nije tako strašno, jer je ovo kućište namenjeno entuzijastima koji (uglavnom) ne trpaju previše hard-diskova u svoju mašinu, a minimalistički pristup bi dobro išao uz „malog gavrana”.

Kućište podržava ATX i Micro-ATX standarde, ali će pristup komponentama biti otežan relativno malim prostorom za ruke. Takođe, preporučujemo upotrebu manjeg i obavezno modularnog napajanja, jer je prostor za sklanjanje viška kablova gotovo nepostojeći, a sve pripadajuće kablove valja podvezati da ne bi smetali protoku. Prostor za procesorski hladnjak ograničen je na 150 milimetara. Moguća je ugradnja dužih grafičkih karti, ali spremite se za gimnastiku.

Pored tri preinstalirana Silverstone Air Penetrator ventilatora, moguća je ugradnja još dva ventilatora prečnika 12 centimetara: jednog na gornjoj strani da pomogne toplom vazduhu da se „uzdiže”, i jednog sa prednje strane da doda još svežeg vazduha. Ukoliko fabričkim (>20 dBA) dodate još dva relativno spora i jeftina ventilatora, dobijate odličan protok vazduha, uz malu buku i minimalno (dodatno) ulaganje. Kako je koncepcija hlađenja Raven kućišta vazdušno hlađenje, nećemo ni da se bavimo vodenim, a ukoliko želite da „kasapite” RVX-01 za vodeno hlađenje, samo izvolite, mada on tome nije namenjen.

RVX-01 je, kao i svaki Raven, specifičan proizvod koji će već u startu odvojiti potencijalne kupce od onih koji su nezainteresovani za rashladno/vizuelnu kombinaciju ove serije. Raven kućište je prosto drugačije, ali i košta: iako je ovo jeftiniji model u seriji, za njega se u našoj valuti i na domaćem tržištu broji oko jedanaest hiljada jedinica.

Danilo LUKINOVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G i Radeon RX 470 Gaming X 4G
Intel 535; Crucial MX200; AMD Radeon R3; Geil Zenith A3, Adata Premier SP550; SanDisk Z410, X400, X300, SSD Plus, Ultra II; Silicon Power S80, S70, S60, S55
SilverStone Treasure TS08 i TS09
HyperX Predator DDR4 (HX433C16PB3K2/16)
Chieftec SJ-06B-OP
LC-Power LC-ADA-35-25-SWAP
Gigabyte GA-Z170X-UD3
DeepCool Gammaxx 300, Gammaxx 200T i Gamma Archer
SilverStone Raven RVX-01
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power LC-PCI-LED
Lenovo Ideapad 710s
Nikon Coolpix B500
Kingston DataTraveler microDuo 3C i Adata UC350 Type-C OTG
LG 55UH950V
BenQ GW2470
LG Minibeam PW1500G
Mikrotik Routerboard hAP Lite (RB941-2nD-TC)
TP-Link TL-PA8010 (komplet)
TP-Link TP-sUH400

Osnovno:
2 × 3,5” ili 2,5” HDD/SDD, 2 × 2,5”, 2 × USB 3.0, audio konektori
Ventilatori:
3 × 120 mm, mogućnost ugradnje još 2 × 120 mm
Ostalo:
podržava ATX i Micro-ATX standard, filter za vazduh ispod ugrađenih ventilatora, prozor na bočnoj strani
Proizvođač:
SilverStone
Kontakt:
Microsystems
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera