TEST DRIVE<>
092016<><>

Chieftec SJ-06B-OP

Baštenski lav

Novo Chieftec kućište? To se odavno nije desilo na našim stranicama. A nesvakidašnje Chieftec kućište? Za to nismo sigurni da se ikada desilo. Ova kompanija postala je sinonim za čvrsto, kvalitetno i trajno kućište, ali isto tako konzervativno (od kad su ventilatori od 12 centimetara i prozori/otvori postali standard). Nekoliko izleta u moderne „vode” sa modelima namenjenim pre svega entuzijastima nisu mnogo promenili osnovnu koncepciju „teškog metala” i izgleda koji „samo majka može da voli”... Sve do sada.

Jedino što je na modelu SJ-06B-OP ostalo „dobro staro” je neinventivna oznaka, čisto da znate da se ipak radi o Chieftec kućištu. Ovo kućište je sušta suprotnost svojih slavnih predaka. Ono malo lima što ima jeste kvalitetno i dobro obrađeno, što važi i za ostale upotrebljene materijale, ali nema čvrstine i sigurnosti stenčuge na koju možete da oslonite sto sa polomljenim nogama, jer ovo čudno kućište služi da – izgleda. Ukusi su različiti i ovo kućište će vam se ili dopasti ili neće, nećete ga zaobići, to je sigurno, makar samo da pokažete prstom i kažete „šta je ovo?”. Ipak, neka pripadnost familiji može da se nasluti jer je kućište „teški kubizam”, doduše uz blago zaobljene ivice. Osnova kućišta je čelični lim koji „stoji” na staklenom postolju i zajedno sa plavičastim pleksiglasom (akrilno staklo – prim. ur.) i pločicom brušenog aluminijuma formira nešto nalik na spomenik ili skulpturu. Bočne stranice izrađene su od „pleksija” koji nije plavičaste boje već je blago zagasit, zaokružujući papazjaniju materijala i finiša, koji u suštini čine sasvim prihvatljivu celinu što se tiče uklapanja boja. Na aluminijumskoj pločici nalazi se I/O panel sa po dva USB 2.0 i 3.0 porta, audio konektorima i ’Power’ tasterom, bez reseta.

Proizvođač je sertifikovao ovo kućište samo za Micro-ATX standard, ali u unutrašnjosti ima sasvim dovoljno prostora da se uglavi nešto uža ATX ploča, koje su danas, doduše, standard. Većina Mini-ITX ploča takođe može da se ugradi u SJ-06B-OP, s obzirom na to da su otvore za montažu na istim mestima. Iako je prostor u ovom kućištu relativno mali, naći će se mesta za grafičke kartice dužine do trideset centimetara, mada ovo kućište nije podesno za (previše) jake mašine zbog skromnih mogućnosti hlađenja. Prostor za procesorske hladnjake iznosi 160 milimetara.

Te skromne mogućnosti hlađenja svode se na jedan ventilator prečnika 12 centimetara. Iako je kućište zahvaljujući rešetkama „bušno”, ne postoje mesta za montažu dodatnih ventilatora. Naravno, možete nekako da „zbudžite” još jedan ili dva, ali to već spada u snalaženje, a ne specifikacije. Na vodeno hlađenje u ovom kućištu takođe zaboravite, osim ako ne želite da ga modujete samo da biste dokazali da može.

SJ-06B-OP ima interesantno rešena mesta za montažu uređaja za skladištenje podataka. Kavez za dva uređaja od 3,5 inča nalazi se na delu „prednje” stranice koji se spušta ka postolju, dok se dva mesta za montažu uređaja od 2,5 inča nalaze na „gornjoj” strani, jedan iznad prostora za ploču i ventilatora, a drugi na „krovu”. U kućištu će se naći mesta za većinu standardnih napajanja. XL varijante oko kilovata ili više neće stati, ali vam takva snaga ni ne treba u ovakvom kućištu. Naravno, podrazumeva se preporuka za modularna napajanja.

Chiftec SJ-06B-OP je očigledan pokušaj kompanije, čiji imidž počiva na staroj slavi, da malo izmeni percepciju modernog tržišta o svom „brendu”. U kojoj meri su u tome uspeli je diskutabilno. Kućište je izrađeno od kvalitetnih i dobro obrađenih materijala ali, sa druge strane, ograničen prostor i slabe mogućnosti hlađenja čine ga pogodnim manje-više samo za poziranje. Koliko je njegov još uvek kockasti izgled interesantan onima kojima je taj izgled imperativ nije sigurno. Da ne zaboravimo, moraćete da potrošite oko dvesta evra, ako vam se ova statua dopada.

Danilo LUKINOVIĆ

 
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6G i Radeon RX 470 Gaming X 4G
Intel 535; Crucial MX200; AMD Radeon R3; Geil Zenith A3, Adata Premier SP550; SanDisk Z410, X400, X300, SSD Plus, Ultra II; Silicon Power S80, S70, S60, S55
SilverStone Treasure TS08 i TS09
HyperX Predator DDR4 (HX433C16PB3K2/16)
Chieftec SJ-06B-OP
Šta mislite o ovom tekstu?
LC-Power LC-ADA-35-25-SWAP
Gigabyte GA-Z170X-UD3
DeepCool Gammaxx 300, Gammaxx 200T i Gamma Archer
SilverStone Raven RVX-01
LC-Power LC-PCI-LED
Lenovo Ideapad 710s
Nikon Coolpix B500
Kingston DataTraveler microDuo 3C i Adata UC350 Type-C OTG
LG 55UH950V
BenQ GW2470
LG Minibeam PW1500G
Mikrotik Routerboard hAP Lite (RB941-2nD-TC)
TP-Link TL-PA8010 (komplet)
TP-Link TP-sUH400

Osnovno:
2 × 3,5” HDD, 2 × 2,5” HDD/SDD, 2 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, audio konektori
Ventilatori:
1 × 120 mm
Ostalo:
Micro-ATX standard (staju i Mini ITX i mnoge ATX), providne bočne strane
Proizvođač:
Chieftec
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera