TEST RUN<>
092017<><>

Argus Monitor 3.5

Četiri u jedan

Argotronic, softverska kompanija sa sedištem u Minhenu, zaslužna je za krajnje zgodnu alatku – Argus Monitor, program koji služi za monitoring temperatura u računaru. Ni prvo ni poslednje ostvarenje u klasi, reći ćete i bićete u pravu, ali postoji jedna stvar koja u celoj priči „štrči”. Naime, Argus Monitor je svojevrsni multipraktik i opremljen je mogućnostima koje prevazilaze očekivanja, pa i potrebe prosečnog korisnika.

Bez ikakvog podešavanja, sa potpunom verom u automatiku, program iščitava podatke sa temperaturnih senzora bukvalno za sve komponente koje se nalaze u kućištu. Tako se „hvata” temperatura procesora, grafičke kartice, hard-diskova, ali i čipseta na matičnoj ploči. Zahvaljujući jednostavnoj upravljačkoj formi, većina informacija dostupna je u Overview prikazu (nedostaje samo temperatura čipseta), što znači da jednim pogledom na ekran vidite temperature svih procesorskih jezgara, hard-diskova i grafičke kartice, a kao svojevrsni bonus na raspolaganju je i grafički prikaz u realnom vremenu. Pored toga, pri dnu radnog ekrana nalazi se i naročita info-linija, u kojoj se smeštaju podaci o zauzeću procesora i memorije, te globalnom stanju hard-diskova koje se „proračunava” na osnovu S.M.A.R.T. parametara. To je još jedna od lepih osobina ovog programa, a više informacija o hard-diskovima možete da dobijete kada kliknete na komandnu karticu S.M.A.R.T.. Parametrima ne možete da manipulišete kao u nekim drugim programima, ali zato dobijate prilično opširno objašnjenje za svaki od njih. Pored toga, na raspolaganju su i podaci o veličini bafera, ukupnom radnom vremenu hard-diska, tipu interfejsa i tako dalje. Nažalost, izostala je Health/Performance provera, ali i podatak o tome kroz koliko ciklusa uključivanja je hard-disk prošao.

Pomenuli smo da program u sekciji Overview, osim brojčanih podataka, iscrtava i dijagram promene temperature. On može da se „razbije”, pošto za svaku komponentu postoji posebna komandna kartica koja služi upravo za praćenje pojedinačnih vrednosti. Međutim, to nije sve, pa na sličan način možete da pratite i brzinu okretanja ventilatora, razmenu podataka preko mrežnih adaptera, aktivnost hard-diska, zauzeće procesora i memorije... Argus Monitor ima integrisanu benchmark rutinu za proveru brzine rada hard-diskova, a uz njegovu pomoć možete da tweakujete i famozni Acoustic parametar.

Program može da se pokreće zajedno sa operativnim sistemom i nudi bogatu paletu informacija direktno sa systraya. Pored temperatura, na meniju je i zauzeće procesora, te njegova brzina. Svakoj komponenti može da se dodeli posebna boja i pozadina, a podaci mogu da se prezentuju i u obliku gedžeta. U sekciji sa podešavanjima nalazi se mnoštvo zgodnih opcija, pa se i izgled programa može podešavati putem tema. Možete da birate koje komande kartice će biti aktivne, da li će se obaviti logovanje podataka, kao i šta će se desiti ako nešto pođe po zlu. U potonjem slučaju Argus Monitor nudi ogroman manevarski prostor i, po dostizanju kritičnih vrednost (sami ih definišete), možete se odlučiti za prikazivanje poruke, zvučno upozorenje, pokretanje naročitog programa, odnosno slanje elektronske poruke na upisanu adresu. Zanimljivo je da „okidač” može da bude i brzina okretanja ventilatora, a važno je istaći da program može istovremeno da „nadgleda” do osam ventilatora. Kad smo već kod toga, Argus Monitor podržava do 16 hard-diskova, a snalazi se i sa CrossFire/SLI sistemima.

Naveli smo da Argus Monitor nije prvi program u klasi i da slična multipraktik ostvarenja odavno postoje. Ipak, moramo da ga izdvojimo i stavimo na čelo kolone zbog načina na koji se podaci prikazuju, ali i načina na koji se njima manipuliše. Upravljački interfejs je izuzetno pregledan i sveden, a ispod haube se nalazi sijaset podešavanja putem kojih funkcionisanje programa prilagođavate dnevnim potrebama. Mane su zanemarljive i ima ih malo. Osvrnućemo se samo na to što ne postoji mogućnost daljinskog iščitavanja podataka (barem u kućnoj verziji). Mnogo veći problem je način licenciranja programa, koji je iz nekog razloga vezan za kalendar, što je krajnje nepopularno rešenje. Kućni korisnici će autorima morati da plaćaju godišnju pretplatu od osam dolara, dok će komercijalni korisnici za istu uslugu morati da izdvoje čak 29 „zelenih novčanica”. Postoji i mogućnost trogodišnje pretplate (16 dolara), ali se stvar ne menja mnogo.

Vladimir PISODOROV

 
Elip 0.9.19 Beta
PhotoInstrument 7.6
USB Logger
AVS Document Converter 4.0
OpenToonz 1.1
CrystalDiskInfo 7.1
Argus Monitor 3.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Website Insight 4.1
FotoJet Designer 1.1
Screen GIF 2017.3
digiKam 5.6
Avira Phantom VPN 2.9
PatchCleaner 1.4
atomiccleaner3 Pro
WinUSB 3.3
Superstring 2.8.9
Cribr 6.1
Fisheye-Hemi 1.34
PDF to JPG 12.0
Sound Booster 1.8
Open Me Later! 1.1
Polar Projection
Win10 Widgets
winMoji 1.2
Save emails to PDF 1.1

Tip:
nadgledanje temperatura
Potrebno:
Windows
Veličina:
13,7 MB
Cena:
8 dolara godišnje, proba 30 dana
Adresa:
www .argotronic .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera