TEST RUN<>
102017<><>

Camtasia Video Editor 9.0

Sve na izvol’te

Video-editor koji je brz, efektan i ekstremno lak za rukovanje? Da, moguće je! Camtasia 9 nudi kompletnu uslugu – snimanje video-sadržaja sa ekrana ili kamere, obradu tog materijala, kao i deljenje rezultata na popularnim društvenim mrežama.

Draž Camtasie je, kako smo i naveli u naslovu, što je interfejs toliko elegantno isplaniran i ostvaren da je sve na izvol’te. Sve je dostupno i skoro sve se završava po drag and drop sistemu. U gornjem levom uglu, samostalno i vidljivo stoji taster Record, odnosno snimanje. Kliknite i eto, materijal se već snima. Tokom snimanja možete birati hoćete li uključiti i kameru, ili će se samo snimati sadržaj koji je vidljiv na ekranu. Ima još nekoliko jednostavnih opcija koje su vidljive u donjem desnom uglu dok traje snimanje. Snimljen materijal se automatski ubacuje u Media Bin, gde ćete naći sve snimljene klipove, ali gde možete i importovati bilo kakav video-materijal koji želite da editujete.

Odmah pored, poveliko parče vašeg ekrana zauzima deo na kome možete pregledati (i/ili preslušati) sav materijal koji ste ubacili u Media Bin. Donji deo ekrana zauzima Timeline, gde se vidi sav minuli rad. To je mesto gde se klipovi mogu skraćivati, seckati, gde im se dodaje tekst, efekti, animacije, prelazi, gde se može ubaciti zvuk i slično.

U levom uglu se nalazi čitava paleta gotovih efekata i dodataka koji se primenjuju po pomenutom drag and drop sistemu. Timeline vešto obeležava sve dodato, tako da uvek znate gde ste šta stavili, a takođe u Timelineu podešavate (tako što samo prevlačite mišem) i trajanje svakog efekta ili animacije. Pomenimo samo neke od mogućnosti iz palete: u odeljku Transitions nalaze se efekti za ublažavanje prelaska sa jedne scene na drugu, kao što su fade, flip, ripple i drugi. U odeljku Anotations se nalaze strelice, kvadrati, oblačići za tekst i slično, koji se dodaju na klip koji se edituje. Voice narration omogućava da snimite naraciju koju ćete dodati svom klipu. U vizuelnim efektima pronaći ćete zanimljive stavke kao što su dodavanje senke ili rama, zatim senčenje čitave slike odabranom bojom ili brisanje jedne boje sa slike. Izuzetno je korisno ako radite sa, recimo, „zelenim ekranom”. Tu je i dobro staro podešavanje brzine – bilo da neki deo želite da naglasite slow motion efektom ili da ga ubrzate, i to je vrlo lak posao.

Posebnu pažnju želeli bismo da posvetimo svojevrsnim specijalnim efektima koje možete pronaći u Library sekciji, to jest u bazi podataka koja dolazi uz program. Tu se mogu pronaći pozadine koje se umeću preko slike vašeg klipa, a onda se, recimo, podešavanjem vidljivosti postiže preklapanje originalne slike sa nekim od efekata, kao što su dugine boje ili bokeh efekat, dok drugi mogu biti savršena pozadina za uvodnu špicu ili tekst. Druge, pak, predstavljaju materijal koji se može pokazati korisnim tokom produkcije, recimo, intro-klipova ili muzičke podloge. Naime, Camtasia je opremljena popriličnim brojem gotovih video-klipova i muzičkih numera koje su tu da podrže pretvaranje običnog klipa u super režiran i zanimljiv video. Kada dodate neki od ponuđenih introa, čitav klip obogatite pozadinskom muzikom, dodate prelaze i propratni tekst, sigurno ćete dobiti atraktivan rezultat.

Još jedna stvar koja nas je prijatno iznenadila jesu interaktivni kvizovi. Interactive Hotsopt je deo ponude vizuelnih efekata i otvara mogućnost da u bilo kom momentu dodate, recimo, link na koji budući gledaoci mogu da kliknu, ili da ostavite mogućnost da se klip nastavi tek kada gledalac odluči. Nešto ozbiljnija interaktivnost se postiže dodavanjem Quizz opcije bilo na sam Timeline ili na neki od prisutnih elemenata u Timelinu. Ova opcija služi za kreiranje kvizova ili anketa lepo upakovanih u video-klip. Ovo je možda opcija koja predstavlja najteži zadatak za kreatora, jer posle osmišljavanja pitanja i odgovora, sve to treba uneti, snaći se po opcijama i odabrati kad i kako se pitanje pojavljuje, na koji su način predstavljeni odgovori i šta se dešava kada ispitanik odgovori tačno ili pogrešno. Ne kažemo da je teško, samo da u poređenju sa ostalim alatkama koje smo isprobali ova zahteva malo vremena kako bi se sve lepo uklopilo.

Postoji jedno ograničenje pri pravljenju kvizova: neophodno je koristiti TechSmith Smart Player, to jest plejer iste kompanije koja je pravila i Camtasiu. Ako dodajete kviz negde na svoj sajt, morate ga eksportovati samo u određen format koji podržava dotični plejer, a zatim i uploadovati na njihov sajt, sa koga zatim linkujete.

Što se tiče eksportovanja, tu se TechSmith nije baš preterano potrudio. Sem njihovog TSCPROJ formata koji čuva čitav projekat, video-fajlove možete eksportovati samo u MP4 format. Postoji i eksport pojedinačnih slika u formate PNG, JPG i GIF, ali to nam nije mnogo od pomoći kod video-materijala. Takođe, moguće je eksportovati samo audio-zapis, što opet može biti korisno, ali vraćamo se na samo jedan jedini video-format, a to je MP4.

Šta je danas video-produkcija ako nemate kako sve to da „okačite” online? Camtasia se pobrinula da inkorporira i direktno šerovanje na YouTube, Vimeo ili GoogleDrive i tako vam omogućila da uštedite vreme i preskočite taj korak.

Naš konačni sud kada je Camtasia 9 u pitanju je svakako pozitivan. Presuđujemo u korist ovog softvera, iako smo mu našli nekoliko mana. One nisu toliko značajne ako imamo u vidu namenu. Sudeći po opcijama i user friendly interfejsu, Camtasia 9 je predviđena za kućnu upotrebu, odnosno za vlogere ili tutorial makere. Jednostavno očekujete da ćete videti ovako producirane klipove na Vimeo ili YouTube kanalima. Ne bismo se upuštali u krupne filmske poduhvate sa Camtasiom, pa je ne bismo ni poredili sa programima kakvi su Lightworks ili Adobe Premiere. Ipak, program je odličan i nadasve lak za rukovanje.

Gordana RADOVIĆ

 
NASA’s Eyes 5.4
Camtasia Video Editor 9.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Ashampoo Music Studio 7
PassMark MonitorTest 3.2
VideoInspector 2.12
Spriter 11
FreeVimager 7.0
StaxRip 1.6
GOM Cam
Resonic Player 0.8.9b
Novabench 4.0.1
DiskMax 6.01
ExtractNow 4.8.3
Bandicut 2.8
UninstallView 1.13
69 Photoshop Actions 9
Clipdiary 5.1
FxSound Enhancer 13
Elementor 1.7.3
Greater Than Gatsby
MeterWeather 1.75
WriteYours 0.15 Beta 5
Noisli 1.0.10

Tip:
video-editor
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
2 GB
Cena:
200 dolara
Adresa:
www .techsmith .com /video -editor .html
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera