TEST RUN<>
102017<><>

Novabench 4.0.1

Brzinsko testiranje

Sastavljen iz svega šest testova, Novabench će vam za manje od dva minuta „reći” šta misli o performansama vašeg računara. Proverava se brzina rada procesora, grafičke kartice, memorije i sistemskog hard-diska. Pri tome, korisnik se ne opterećuje tehnikalijama i suvišnim opcijama za podešavanje, pa je očigledno okrenut nešto slabije tehnički potkovanim korisnicima.

Rezultat testa predstavljen je takozvanim Novabench poenima i može da se uporedi sa onima u online bazi podataka smeštenoj na oficijelnoj stranici programa. Nažalost, za to je potrebno otvoriti podrazumevani internet pregledač, pa je cela akcija nekako rogobatna, iako će program to uraditi umesto vas. Inače, krajnja vrednost je zapravo zbir poena koje su postigle sve testirane komponente, i za svaku od njih dobićete pojašnjenje šta se testiralo i koji su postignuti rezultati. Na primer, procesor se testira u radu sa operacijama sa celim brojevima i pokretnim zarezom, u slučaju RAM-a meri se količina procesiranih megabajta u sekundi, dok se hard-disk proverava na količinu upisanih/iščitanih megabajta u sekundi. Ne zaboravimo ni grafički karticu za koju su napisani specijalni DirectX 11 i OpenCL testovi, gde se rezultati označavaju dostignutim FPS-ovima i GFLOPS-ovima, koji bi trebalo da su razumljivi svima.

Stvar koja nam se izuzetno dopala je to što Novabench izrađuje internu bazu podataka u kojoj se smeštaju rezultati svih pokrenutih testova od kada je program instaliran. Štaviše, dobijene vrednosti mogu da se upoređuju direktno iz programa, za šta se izrađuje bar dijagram iz kojeg se prate vrednosti koje su ostvarili procesor i grafička kartica, a tu je i poređenje krajnjeg rezultata. Nažalost, ne postoji mogućnost da se ručno odredi šta će se u dijagramu prikazivati i osuđeni ste na korišćenje po viđenom sistemu. Autori su omogućili i pojedinačno pokretanje testova, s tim da se u tom slučaju dobijene vrednosti ne beleže u bazi podataka, ali je zanimljivo da pri testiranju hard-diska možete da odredite koja se particija „napada” (ako ih ima više). Izuzetak od pravila je test koji podrazumeva merenje performansi svih gradivnih komponenti sistema, osim grafičke kartice. Rezultat postaje deo baze podataka i možete ga koristiti za upoređivanje vrednosti. Ovo je zgodno u situacijama kada je potrebno ispitati performanse kancelarijskih mašina ili, jednostavno, iz jednačine izbaciti prevagu koju donosi grafički podsistem.

Novabench je u opisanoj verziji namenjen kućnim korisnicima, ali ako autorima uplatite 19 dolara, dobićete još nekoliko veoma korisnih dodataka. Na primer, u tom slučaju program postaje portabilan, što znači da ga možete koristiti i na drugim mašinama i tako prikupljati podatke o brzinama koje kasnije možete da koristite za offline upoređivanje. Tu je i mogućnost „zakazivanja” merenja performansi u naročitim vremenskim intervalima koje se sprovode u pozadini, bez obaveštenja korisniku. Konačno, na raspolaganju je i opcija pokretanja testova iz komandne linije, uz korišćenje skripti.

Program sadrži još jedan zanimljiv modul koji služi za praćenje radnih temperatura. Nadgledaju se procesor i grafička kartica, uz opciju izrade grafika njihovih promena tokom proticanja vremena (ovo poslednje je dostupno tek u komercijalnoj verziji). Podatke nije moguće „izbaciti” na systray, što je šteta, ali je zato na raspolaganju jednostavan desktop vidžet koji predstavlja svojevrsnu zamenu. Može da se postavi iznad svih prozora i bilo gde na ekranu, a osim temperature, prikazuje i zauzetost procesora i grafičke kartice. Sve u svemu, Novabench je pristojno ostvarenje za „prvu pomoć” koje nudi mogućnost izrade sopstvene baze podataka i jednostavno korišćenje.

Vladimir PISODOROV

 
NASA’s Eyes 5.4
Camtasia Video Editor 9.0
Ashampoo Music Studio 7
PassMark MonitorTest 3.2
VideoInspector 2.12
Spriter 11
FreeVimager 7.0
StaxRip 1.6
GOM Cam
Resonic Player 0.8.9b
Novabench 4.0.1
Šta mislite o ovom tekstu?
DiskMax 6.01
ExtractNow 4.8.3
Bandicut 2.8
UninstallView 1.13
69 Photoshop Actions 9
Clipdiary 5.1
FxSound Enhancer 13
Elementor 1.7.3
Greater Than Gatsby
MeterWeather 1.75
WriteYours 0.15 Beta 5
Noisli 1.0.10

Tip:
benchmark program
Potrebno:
Windows, Mac OS X
Veličina:
188 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
novabench .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera