TEST RUN<>
102017<><>

StaxRip 1.6

Automatizovan i zaguljen

Program u najmanju ruku deluje kao da je sad izašao sa neke zaboravljene Windows 3.11 proizvodne trake. Neverovatno je da njegov autor nije uložio ni trunčicu napora kako bi stvorio za oko prijatan upravljački interfejs, već je korisnike ostavio na milost i nemilost grafički siromašnom radnom okruženju. A to je baš šteta, pošto StaxRip i te kako ima šta da ponudi kada je konverzija video-sadržaja u pitanju...

Na ovu alatku ne treba gledati kao na klasičnu „konvertaljku”, jer ona to nije – u pitanju je daleko više od toga. Program je u stanju da procesira pojedinačne fajlove, materijal smešten u Blu-ray folderu, a opremljen je i rutinama za Batch akcije, baš kao i za spajanje više datoteka u jedinstvenu celinu. Podrška za različite ulazne formate zapisa je izuzetna i možemo da kažemo da će StaxRip zadovoljiti većinu, ako ne i sve, potrebe koje prosečan kućni korisnik može da ima. Važno je napomenuti da su podržani i HEVC/H.265 komplementi, tu je i MKV, WEBM i mnogi drugi. Još jedna pogodnost je što program omogućava hardversku akceleraciju kako bi omogućio efikasnije stizanje do željenih rezultata. Za tako nešto će vam biti potreban procesor iz Intelove Skylake familije (ili neki noviji), AMD-ova grafička kartica iz Polaris ili novije generacije, odnosno Nvidijin Maxwell 2 komplement.

Setovanje radnih parametara obavlja se direktno sa sićušne glavne radne forme i to može da predstavlja problem. Opcije su sakrivene iza tekstualnih komandi koje su prilično neupadljive. Ipak, ukoliko uspete da preživite period prilagođavanja na njihov arhaičan raspored, videćete da StaxRip raspolaže ogromnim manevarskim prostorom. Tako se audio-komponenta odvaja od video-komponente, i možete da ih enkodujete odvojeno. Izlazna datoteka može da sadrži dva audio-kanala uz izbor njihovog formata. Na raspolaganju su, između ostalih, AAC, MP3, FLAC, AC3, OGG... čiji se radni parametri podešavaju korišćenjem radnih profila. Sve možete da promenite i prilagodite konkretnim potrebama, kao i da definišete nove profile ili da proces enkodovanja kontrolišete putem komandne linije. Slična situacija važi i za video-komponentu, s tom razlikom da ovde ima nešto više mogućnosti. Na primer, materijal može da se kropuje, dozvoljeno je odsecanje neželjenih delova, uz veliku preciznost postavljanja graničnika, a tu su i naročiti grafički filteri za „peglanje” prikaza. Kada je kvalitet izlaznog materijala u pitanju, podešavate ga preko čak deset radnih šablona, uz mogućnost ručnog štelovanja opcija. StaxRip donosi ogroman broj funkcija i prilagodljiv je do te mere da ga možemo označiti kao jedno od najliberalnijih ostvarenja iz klase što se tiče kontrole obavljanja posla. Ovde ćemo još napomenuti da je iz programa moguće baratati i sa tekstualnim prevodima, koje je dozvoljeno hardcodeovati sa slikom.

Po defaultu, StaxRip omogućava „proizvodnju” MP4, MKV i WEBM datoteka. Međutim, činjenica da se oslanja na ffmpeg, na sto donosi opcije za rad sa praktično bilo kojom vrstom video-datoteka. Zapravo, StaxRip je svojevrsni frontend za nekoliko poznatih open source alatki iz klase, kao što su: mkvtoolnix, mp4box, nvenc, avisynth i slične. Otud i nešto nezgrapniji upravljački interfejs, mada ne smatramo da je autoru to opravdanje. Ipak, zbog toga što se veoma lako proširuje novim funkcijama i donosi praktično neograničen nivo automatizacije, StaxRip će umeti da cene napredni korisnici, koji će program koristiti po principu „jednom podesi i zaboravi”. Mogućnost koketiranja sa skriptama govori dodatno tome u prilog, a pošto je sve besplatno i relativno dobro dokumentovano, možete da mu date šansu čak i ako ne spadate u tu grupu.

Vladimir PISODOROV

 
NASA’s Eyes 5.4
Camtasia Video Editor 9.0
Ashampoo Music Studio 7
PassMark MonitorTest 3.2
VideoInspector 2.12
Spriter 11
FreeVimager 7.0
StaxRip 1.6
Šta mislite o ovom tekstu?
GOM Cam
Resonic Player 0.8.9b
Novabench 4.0.1
DiskMax 6.01
ExtractNow 4.8.3
Bandicut 2.8
UninstallView 1.13
69 Photoshop Actions 9
Clipdiary 5.1
FxSound Enhancer 13
Elementor 1.7.3
Greater Than Gatsby
MeterWeather 1.75
WriteYours 0.15 Beta 5
Noisli 1.0.10

Tip:
video-konverzija
Potrebno:
Windows
Veličina:
389 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
github .com /stax76 /staxrip
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera