TEST RUN<>
012018<><>

Viber for Desktop 7.6.0, Telegram Desktop 1.1.23 i WhatsApp for PC 0.2.69

Šaputanje na desktopu

O programima za „dopisivanje” napisali smo tomove. Tematiku smo obradili uzduž i popreko – filetirali smo je kao sveže upecanu ribu. A onda smo prestali da se bavimo time, skroz! Razlog tome treba tražiti u jačanju mobilnog tržišta, koje je u potpunosti preuzelo primat kada je tekstualno ćakulanje u pitanju. Na početku smo tražili komplemente desktop aplikacija za prenosne uređaje, snalazili smo se sa univerzalnim ostvarenjima koja su objedinjavala chat mašine pod jednim krovom, učili o potrošnji mobilnog interneta... Jednim okom smo gledali i gašenje pojedinih popularnih platformi, odnosno transformaciju drugih u servise kakve nismo ni mogli da sanjamo pre samo nekoliko godina.

Nasuprot očekivanjima, ovaj tekst neće biti o preostalim bastionima za chatovanje, alatkama koje su preživele tranziciju i ostale verne izvornoj ideji. Ne, sada pišemo o obrnutom slučaju – o programima koji su inicijalno nastali za mobilne platforme, a danas imamo priliku da ih koristimo i na desktopu. Situacija je luda i neočekivana, priznajemo, ali to je trenutno važeći postulat, to je trend koji diktiraju korisnici i tržište.

Pisanijom ćemo obuhvatiti tri najpopularnije platforme: Viber, Telegram i WhatsApp i nijednog momenta se nećemo baviti pitanjem „ko je bolji”, već isključivo konstatacijom stvari na terenu i potvrdom da servisi funkcionišu onako kako je zamišljeno. Mogli smo da pišemo i o Skypeu – dovoljno je popularan (blago rečeno), možete da ga koristite na širokoj lepezi uređaja, ali je on svoj život počeo kao desktop aplikacija, što ga automatski diskvalifikuje.

Viber for Desktop 7.6.0

Ko zna koja će po redu verzija ovog popularnog programa (www.viber.com/products/windows, 82,8 MB) biti aktivna u trenutku kada budete čitali ovaj tekst. U Rakutenu rade kao da ih neko tera bičem, pa nije nikakvo čudo kada u jednom danu program doživi po nekoliko nadogradnji. Na sreću, sve je automatizovano (ali ne može da se isključi) i prolazi uz minimalno angažovanje korisnika. Samo treba pritisnuti taster Yes kada vas program obavesti da je na raspolaganju upgrade. Zapravo, Viber for Desktop se koristi (maltene) u as is formatu i u sekciji sa podešavanjima nalazi se veoma malo toga.

Nakon što prođete obaveznu verifikaciju i upišete PIN koji vam stigne kao tekstualna poruka na mobilni telefon, Viber će obaviti sinhronizaciju naloga. To znači da će se na desktopu pojaviti sve poruke i konverzacije obavljene na mobilnom uređaju. Ništa nećete izgubiti i nastavićete „priču” tamo gde ste stali. Štaviše, program automatski obavlja dalju sinhronizaciju prepiski, tako da su one u svakom momentu dostupne i na desktopu i na ekranu mobilnog uređaja.

Upravljački interfejs je dobro organizovan i u glavnoj radnoj formi. U jednom prozoru nalazi se sve što je potrebno, a on je jasno podeljen na tri dela: levo se nalazi spisak kontakata i grupa, u sredini je segment u kojem se pojavljuju poruke, dok se desno nalaze emotikoni i stikeri. Logično, korišćenje i manipulacija resursima je znatno jednostavnija nego na skučenom ekranu mobilnog uređaja. Nije nam se svidelo to što se na ekranu povremeno pojavljuju reklamne poruke koje se delom „ispisuju” preko liste kontakata. Viber for Desktop omogućava i praćenje javnih naloga, tu je polje za pretragu, mogućnost određivanja favorita i tako dalje. Na liniji za upis teksta ćete, pored uobičajenih, primetiti i tasterćić @, koji služi za slanje specijalnih elemenata i objekata. Odavde se za tili čas prosleđuje pretraga sa Vikipedije, GIF animacija (podržane su i one sa tekstualnim „potpisima”), informacije o filmovima, a na raspolaganju su i dodatni stikeri. Naravno, kao što ste i navikli, iz programa mogu da se šalju obične datoteke.

Osim za slanje tekstualnih poruka, Viber for Desktop donosi podršku za glasovnu komunikaciju, kao i za video-pozive, za koje su vam, naravno, neophodni mikrofon i kamera. Aktivan uređaj se bira iz sekcije sa podešavanjima, gde se još nalaze opcije za podizanje programa zajedno sa operativnim sistemom, automatsko preuzimanje multimedijalnih dodataka i odabir načina obaveštavanja korisnika o prispelim porukama. Nije nam se svidelo to što program ne može da se podigne u minimalizovanom režimu i smesti direktno na systray. Inače, dodatnim podešavanjima može da se pristupi preko kontekstualnog menija, koji je izuzetno lako prevideti. Do ludila će vas dovesti funkcija provere pravopisa, koja će ispravljati ukucani tekst, iako je na nivou operativnog sistema to isključeno (govorimo o Windowsu 10). Kako u sekciji Settings ne postoji stavka koja se bavi ovim problemom, tek po pritiskanju desnog tastera miša iznad linije za ukucavanje teksta pojaviće se opcije Correct spelling automatically i Check spelling, koje je potrebno deaktivirati.

Za kratko vreme, Viber for Desktop je prešao veliki put, ali nam se čini da autori još uvek rade na motoru i da radovi na limariji tek predstoje. Bez obzira na grube ivice, program je stabilan, pouzdan i, većinom, nudi goodiese na koje smo navikli. Besplatan je, kao i njegova mobilna verzija, mada postoji i opcija uplate kredita za obavljanje poziva. Ukoliko budete primorani da se odvojite od mobilnog uređaja i kontakt sa prijateljima održavate sa desktopa, Viber for Desktop vas neće razočarati, čak će vam se obratiti prepoznatljivim zvučnim signalima. Osim verzije za Windows, na raspolaganju su komplementi za Linux i Mac OS X.

Telegram Desktop 1.1.23

Baš kao Viber for Desktop, i Telegeam Desktop (desktop.telegram.org, 39,3 MB) „krasi” sveden upravljački interfejs koji prosto vrišti za reorganizacijom i ulepšavanjem. Ustrojstvo je gotovo identično, tako da se u levom delu radnog prozora nalaze kontakti i aktivne prepiske, u sredini je segment sa porukama, dok su desno smešteni emotikoni i stikeri. Razlika je u tome što se odavde obavlja i pretraga animiranih GIF-ova, koja je u slučaju Vibera „vezana” za liniju za unošenje teksta. Takođe, Telegram ne donosi mogućnost pretraživanja Vikipedije i dijapazon akcija završava se kačenjem i slanjem fajlova, koje se obavlja preko ikonice koja liči na spajalicu.

Postupak „puštanja” u rad je identičan i na mobilnom uređaju. Ne morate da imate instaliran Telegram kako bi se poruke „zavrtele” na desktopu. PIN koji dobijate SMS-om ukucavate u program i kompletan History se „povlači” iz zaštićene online baze podataka, bez ikakvih intervencija i suvišnih pitanja. Mehanizam je odličan u slučajevima kada je došlo do kvara mobilnog telefona, jer ne gubite baš ništa. Potrebno je samo da primite aktivacioni kod na broj telefona kojim ste prvobitno aktivirali Telegram. Sinhronizacija naloga je momentalna. Ako uz desktop verziju nastavite da koristite online komplement, sve poruke sačekaće vas i na mobilnom uređaju.

Telegram Desktop sadrži daleko više opcija nego Viber for Desktop, preko kojih funkcionisanje programa možete da prilagodite sopstvenim potrebama. Na primer, program nakon podizanja sistema automatski može da se minimalizuje i smesti u systray, updateovanje nije obavezno i možete da ga uključite po volji, na raspolaganju je „noćni” režim rada koji manje umara oči, a do tančina možete da podesite i način na koji ćete dobijati notifikacije o pristiglim porukama. Telegram čak može da se „uvuče” u kontekstualni meni i bude dostupan preko opcije Send To. Ukoliko program koristite na laptopu, autori su omogućili skaliranje upravljačkog okruženja.

Iz programa mogu da se otvaraju novi kanali za najave, kreiraju grupe ili šalju poruke pojedinačnim primaocima. Takođe, desktop verzija Telegrama može da se iskoristi za glasovne pozive (ukoliko imate mikrofon), dok video-komplement nije podržan, što je i bilo očekivano. Program je besplatan i ne izbacuje reklame na ekran, a može da se preuzme i u verzijama za Linux (čak i u 32-bitnoj verziji) i Mac OS X.

WhatsApp for PC 0.2.69

Za razliku od prethodnika, razvoj programa WhatsApp for PC (www.whatsapp.com, 76,6 MB) obavlja se brzinom puža. To može da ukaže na dve stvari: autorima ili nije preterano stalo do desktop iteracije ili posao shvataju toliko ozbiljno da ništa ne prepuštaju slučaju i napreduju malim, ali sigurnim koracima. Šta god da je u pitanju, na tržištu se nalazi tek verzija 0.2.69, pa možda treba da budemo zadovoljni što su autori uopšte odlučili da izrade desktop izdanje.

Bilo da koristite Windows Phone, Andorid ili iOS uređaj, da biste aktivirali desktop verziju programa moraćete da posegnete za kamerom, tačnije QR skenerom. Po prvom pokretanju, na ekranu će se pojaviti kod koji morate da skenirate iz samog WhatsAppa i tek nakon toga biće vam dozvoljeno da nastavite dalje. Čini se kao nepotrebna komplikacija, ali se, ako ništa drugo, izbegava mešetarenje SMS-ovima i Unknown pozivima. Naravno, veliki downside je to što, ako vam mobilni telefon nije u funkciji ili kamera iz nekog razloga ne funkcioniše, dalje od pozdravnog ekrana nećete stići. Ako je za utehu, WhatsApp for PC uredno obavlja sinhronizaciju razmenjenih poruka, koje se u isto vreme pojavljuju i na desktopu i na mobilnom uređaju.

Upravljački interfejs se unekoliko razlikuje u odnosu na Viber i Telegram. Kontakti, pokrenuti razgovori i oformljene grupe se, doduše, nalaze u levom uglu radne forme, ali je ostatak rezervisan isključivo za prikazivanje poruka. Pristup emotikonima obavlja se klikom na ikonicu smajlija, koja se nalazi levo od linije za ukucavanje teksta. Time se spisak pojavljuje na ekranu automatski, smanjujući polje koje sadrži primljene poruke. Inače, emotikoni su uredno podeljeni po oblastima, na meniju se nalazi i „lov” na GIF-ove, dok su stikeri izostali u potpunosti.

Uz tekstualnu poruku, primaocima možete da šaljete i snimljene, glasovne komplemente (ako imate mikrofon), dokumente, fotografije i video, ali i kontakte. Ovo nabrajamo zbog toga što svaka akcija podrazumeva klik mišem na drugu komandu, što i nije toliko zgodno. Nažalost, u ovom momentu obavljanje glasovnih i video-poziva nije podržano, što je veliki minus, naročito kada se uporedi sa konkurencijom. Iz sekcije sa podešavanjima može da se žonglira tek najosnovnijim parametrima, kao što je uključivanje/isključivanje notifikacija, promena pozadine, podizanje zajedno sa operativnim sistemom... Kao i u slučaju Vibera, WhatsApp for PC može da se startuje zajedno sa Windowsom, ali ne i da se automatski prebaci u systray.

Program je besplatan, ne izbacuje reklame na ekran, a, osim pod Windowsom, može da se koristi i na Mac računarima. Nažalost, Linux verzija u ovom momentu ne postoji, što je još jedan minus za autore ovog planetarno popularnog servisa.

• • •

Kao što ste mogli da vidite, vedete mobilnog chata (i ne samo njega) na desktopu stanuju u prilično osiromašenim verzijama. Mnoge opcije nedostaju, a to se najviše primećuje kod WhatsAppa, koji zaista deluje kao početna verzija programa. Korisnici Telegrama prošli su nešto bolje, ali samo za pinkicu, s obzirom na to da ni ovde ne postoji mogućnost disanja punim plućima kao na mobilnim uređajima. Konačno, stekli smo utisak da se autori Vibera najviše trude, ali da trud usmeravaju na pogrešna mesta. Ovaj program nudi najviše i, ako nastavi sa rapidnim razvojem, vrlo brzo može da se očekuje da dostigne mobilnu verziju.

Zaključak se nameće sam po sebi. Za prvu pomoć, za vanredne situacije i korišćenje na kratko vreme, desktop verzije popularnih platformi za komunikaciju dobijaju prelaznu ocenu. Za više od toga trenutno nisu, a dokle će to da bude tako, videćemo u narednom periodu.

Vladimir PISODOROV

 
Mozilla Firefox Quantum
Viber for Desktop 7.6.0, Telegram Desktop 1.1.23 i WhatsApp for PC 0.2.69
Šta mislite o ovom tekstu?
Responsive Site Designer 2.5
Adobe Dimension CC 2018
WinX HD Video Converter Deluxe 5.11
Bandicam 4.0.2
Dopamine 1.5.5
Reflector 3.0.1
CutoMe 2.2
InPixio Photo Maximizer 4.0
Laewo Music Recorder 2.3
Clean Space 7.16
Country Flags & IP Whois 0.2.3
AntiTrack for Windows 10
DesktopSnowOK 3.33
Google Scholar Button 1.5
Interactive Luminosity Masks 3.2
Snooper Professional 2.3.5
ThisIsMyFile 2.16
MixColors 2.2
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera