TEST RUN<>
012018<><>

Bandicam 4.0.2

Neuhvatljivi bandit

Ako postoji neki razlog zbog kojeg klasična ostvarenja za snimanje igračkih sesija kopne i tope se kao sneg na martovskom suncu, onda je to opštepopularni streaming. Svako ko poseduje web kamericu, Windows (naročito Desetku) ili neku od stonih igračkih konzola u svet može bez ikakvih problema da „odašilje” svoje digitalne pustolovine. Do pre samo nekoliko godina situacija nije bila takva i da bismo mogli da se pohvalimo drugarima i porodici morali smo da ih dovodimo kući i teramo da bulje u ekran dokle god i poslednji kadar ne odjaše ka zalasku sunca.

Postoji tu još jedna stvar vredna pomena – programi za streaming mahom omogućavaju i „čupanje” screenshotova, ali isključivo na komandu, dok dedicated programi iz klase to rade daleko elegantnije. Lepo definišete prečicu na tastaturi koja pokreće proces, odredite skladišni direktorijum, a onda i vremenski interval nakon kojeg će se akcija automatski ponavljati. Sve dok ga ne zaustavite. To je još jedan od razloga zbog kojih su nam i dalje potrebni.

Naravno, možete postaviti pitanje: „A zašto i dalje ne koristite proverene i odavno dokazane alatke koje su postojale na softverskoj pijaci još pre pronalaska vatre?”. S obzirom na to da su njihovi autori batalili dalji razvoj (FRAPS je dobar primer), zastarele su preko noći. Ne rade pod najnovijim Windowsom, nisu čuli za DirecX 12, Vulcan API im se čini kao najpogrdnija psovka i tome slično. Iz tog razloga dolazimo u situaciju da potražimo alternativna rešenja i autorske timove koji su spremni da prate korak sa novotarijama i zahtevima tržišta. Čini nam se da smo u Bandicamu pronašli pouzdanog partnera – sa nama je skoro deset godina, jednostavan je za korišćenje, autori ga šminkaju i zatežu na dnevnom nivou, a kada se sve uzme u obzir, nije ni preterano skup.

Ovo parče softvera radi sve što naprednom korisniku treba: „vadi” screenshotove, snima video-klipove, ume da koketira i sa spoljnim uređajima (neki oblik capture kartice je obavezan), a pritom podržava sve pomenute standarde. Kada je desktop snimanje u pitanju, kao svojevrsna osnova i polazna tačka, omogućava pohranjivanje svega što se vidi na ekranu, a tu je i beleženje aktivnosti u regijama koje sami odredite, kao i mogućnost da se snima isključivo okolina pokazivača miša. U potonjem slučaju to ne znači da kao rezultat dobijate prikaz veličine kutije šibica, već da kamera „prati” pokrete pokazivača i centrira fokus na njemu, uz obavezno svojeručno definisanje radne rezolucije (čitaj: vidljivog dela desktopa). Isto tako, snimanje u fullscreen režimu podrazumeva odabir aktivnog ekrana, ukoliko radite u multimonitorskom okruženju. Lepo je što se kliktanje mišem može naglasiti animacijom i što snimak može da prati overlay koji dolazi sa web kamerice. Ovo je odlično za tutorijale, ali i situacije u kojima želite da se reklamirate. Upotreba web kamerice nije ograničena samo na desktop, već je možete koristiti i iz igara, što ste sigurno do sada viđali mali milion puta u online klipovima. Inače, položaj kamere može da se podesi izborom jednog od predefinisanih položaja (3 x 3 matrica), možete da odredite odstojanje od ivica, veličinu „umetnutog” prozora, odnosno rezoluciju u kojoj će materijal biti sniman. Overlay može da bude sastavni/neodvojivi deo klipa ili može da se uskladišti kao posebna, MP4 datoteka. Na izvol’te vam je i izbor izvora zvučnog signala, kao i postavljanje „vodenih žigova” na sliku u realnom vremenu.

Bandicam se od konkurencije izdvaja i po odličnoj hardverskoj akceleraciji, koja je zaslužna za to što tokom igranja gotovo da ne primećujete aktivnost programa. Pod svetlom reflektora je Nvidijin kodek NVENC H.264/H.265, Intelova tehnologija Quick Sync Video H.264, ali i AMD-ov enkoder APP H.264. Sve to bira se preko oformljenih šablona, mada postoji i opcija za ručno rihtovanje opcija i njihovo snimanje za kasniju upotrebu. Birate izlaznu rezoluciju, kvalitet snimka, framerate, audio-kodek, samplerate i ostale očekivane stvarčice, da biste na kraju morali da se odlučite da li će izlazni format biti AVI ili MP4. Inače, Bandicam će vam ponuditi vešto uklopljene parametre za izradu video-klipova za servis YouTube, korišćenje na mobilnim telefonima, pa čak i programima za izradu prezentacija (PowerPoint) ili video-obradu (Vegas, Premiere, Pinnacle). S druge strane, snimanje screenshotova može da se obavi u BMP, PNG i JPG formatu, s tim da u poslednjem slučaju postoji izbor tri kvalitativna šablona: Normal, High i Custom. Naravno, podržano je i „čupanje” sadržaja sa ekrana u kontinuitetu, u jednakim vremenskim intervalima koje sami odredite. Inače, na ekran je moguće postaviti i telemetriju, ali je ona prilično slaba kada se uporedi sa nekim drugim programima iz klase. Tako možete isključivo da pratite promenu frameratea i ne možete da ostvarite uvid u, recimo, broj načinjenih screenshotova, dužinu snimljenog video-klipa i tome slično. Za vreme snimanja videa framerate ikonica menja boju sa zelene na crvenu, dok je pohranjivanje screenshotova propraćeno zvukom „okidanja” foto-aparata.

Bandicam ima sve što možete da poželite od programa iz klase. Pravi snimke izuzetnog kvaliteta, minimalno opterećuje hardverski sklop, donosi podršku za izradu screenshotova, jednostavno se koristi, a kada se na kraju dana sve sabere i oduzme, nije ni toliko skup. Naročito ako planirate da ga koristite na dnevnom nivou. Podrška za video i 3D standarde je neprikosnovena i retke su situacije u kojima će vas program izneveriti. To će se ipak desiti jer autori igara u poslednje vreme kao da se takmiče ko će podlije da onemogući snimanje ekrana. Očekivano, najviše problema će da uzrokuju Vulcan API i D3D12, pa ćete na razne načine morati da se dovijate (na primer, snimanje u prozoru), da biste došli do traženog materijala.

Vladimir PISODOROV

 
Mozilla Firefox Quantum
Viber for Desktop 7.6.0, Telegram Desktop 1.1.23 i WhatsApp for PC 0.2.69
Responsive Site Designer 2.5
Adobe Dimension CC 2018
WinX HD Video Converter Deluxe 5.11
Bandicam 4.0.2
Šta mislite o ovom tekstu?
Dopamine 1.5.5
Reflector 3.0.1
CutoMe 2.2
InPixio Photo Maximizer 4.0
Laewo Music Recorder 2.3
Clean Space 7.16
Country Flags & IP Whois 0.2.3
AntiTrack for Windows 10
DesktopSnowOK 3.33
Google Scholar Button 1.5
Interactive Luminosity Masks 3.2
Snooper Professional 2.3.5
ThisIsMyFile 2.16
MixColors 2.2

Tip:
snimanje igračkih sesija
Potrebno:
Windows
Veličina:
52,4 MB
Cena:
40 dolara
Adresa:
www .bandicam .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera