TEST RUN<>
012018<><>

Responsive Site Designer 2.5

Lako do modernog dizajna

Iz ponude softverske kompanije CoffeeCup ovoga puta odabrali smo Responsive Site Designer (RSD) kako bismo ga isprobali i podelili sa vama impresije. Kreatori kažu da do gotovog veb-sajta možete doći bez „kodiranja” i da u paketu stiže mnogo gotovih rešenja koja se mogu primeniti bez programerskog znanja.

Po instalaciji, pre svega, treba da odaberete jednu temu u okviru koje ćete raditi. To može biti neka gotova tema u koju možete uneti svoj tekst i neke minimalne promene i završiti posao, ali, s druge strane, možete i menjati sadržaj do mile volje. To podrazumeva izmenu ne samo teksta, već i slika i rasporeda elemenata, a možete i dodavati menije, slajdere, stranice, tastere i linkove. Sem ovih gotovih tema, ponuđene su i one koje imaju naznačen raspored elemenata, a na vama je da dalje razrađujete i dodajete sadržaj, kao i međuzavisnost elemenata. Ukoliko vam to odgovara, možete da napravite svoju temu od početka, a zatim je sačuvate i koristite u kasnijim projektima.

Međutim, uverili smo se da se RSD ipak ne zasniva samo na drag and drop principu. Iako ne zahteva poznavanje „kodiranja”, svakako ćete se osećati mnogo komotnije i imaćete osećaj mnogo veće kontrole sadržaja ukoliko poznajete makar osnove rada u HTML-u i CSS-u. Bez ovih veština moguće je obaviti osnovne promene u gotovim temama, ali za bilo kakav ozbiljniji rad moraćete malo da zagrejete stolicu.

Autori RSD veoma su ponosni na opcije koje njihovo delo pruža kada je Responsiveness u pitanju. Po defaultu nudi okruženje koje odgovara manjim uređajima, kao što su mobilni telefoni, ističući važnost upravo ovih uređaja za pregledanje vašeg budućeg sajta i savetujući vas da kakav god dizajn imate na umu, treba prvo da ga prilagodite tim manjim rezolucijama, a da se kasnije pozabavite lakšim delom – prilagođavanju dizajna većim rezolucijama koje odgovaraju monitorima računara.

Interfejs je organizovan vrlo pregledno. Radna površina, odnosno vaša buduća stranica, zauzima centralni i najveći deo prozora. Gornji deo prozora je rezervisan za padajući meni, koji sadrži opšte naredbe i akcije, kao što su opcije za čuvanje dokumenata ili biranje načina na koji ćete urediti radni prostor, ali sve važne i atraktivne mogućnosti su izložene i poređane u vidu ikonica ispod padajućeg menija. Tu je, pre svega, meni za odabir širine stranice, a u ponudi su najčešće zastupljene rezolucije. Zatim je tu ikonica koja sadrži sve komponente koje možete dodati svojoj strani: animacije, tranzicije, video-klipovi predviđeni za pozadinu... Dalje, tu je ikonica za definisanje resursa koje ste namenili svom veb-sajtu, zatim Preview opcije i, na kraju, tu su ikonice za eksport i objavljivanje projekta (Publish). Kada je Preview u pitanju, možete birati bilo koji internet pregledač dostupan na vašem računaru, a projekat možete da pogledate i iz samog programa.

Desnu stranu prozora zauzimaju opcije i alatke koje koristite u radu. Sve modifikacije sadržaja mogu se podesiti upravo ovde. Opcije su podeljene na pet grupa. Prva je Layout, gde se uređuju redovi i kolone, odnosno njihov broj, položaj i dimenzije. Druga je Content, koja je opet podeljena na tri kategorije, a sve opcije koje se tu nalaze koriste se za uređivanje sadržaja, odnosno elemenata koji su prisutni na veb-strani koju stvarate. Treća grupa sadrži opcije za određivanje fonta, boje, pozadine, veličine razmaka i svih ostalih osobina svakog odabranog elementa na koji kliknete mišem. U četvrtu grupu spadaju, ugrubo, parametri same stranice, dok je peta i poslednja opcija rezervisana za „inspektora”, gde se može videti i prekontrolisati CSS strane. Jedina mana jeste to što je on read only i ne možete menjati CSS kod na licu mesta.

Za kreiranje veb-strana RSD vam daje ne samo alatke, već i dosta materijala. Tu spadaju već pomenute gotove teme, ali i video-klipovi i slike koje se koriste za efektne pozadine. Pored njih, tu je i veliki broj fontova i ikonica za društvene mreže. Sve ovo nećete dobiie besplatno, jer za RSD morate da izdvojite oko 190 dolara, ali je paket koji dobijate za taj novac svakako bogato opremljen.

Projekat se čuva na hard-disku vašeg računara (ne online), u RSD formatu koji služi kako za čuvanje, tako i za neko kasnije editovanje, dok se gotov veb-sajt može eksportovati na hard-disk, gde ćete u posebnom folderu pronaći strane u HTML formatu i sve propratne JS i CSS fajlove koje zatim treba da uploadujete gde želite. Druga opcija je da odmah objavite ceo projekat opcijom Publish. Da biste bili u prilici da koristite ovu opciju, neophodno je da imate otvoren nalog na sajtu proizvođača i da birate da li želite da koristite ovu mogućnost samo za saradnju sa drugim korisnicima ili da na ovaj način vaš projekat pustite u online svet.

Mi smo vrlo zadovoljni RSD-om. Sve je glatko prošlo, od instalacije, preko stabilnosti u radu, pa do eksportovanja i pregledanja krajnjeg rezultata. Pre svega nam se dopalo što ovaj program donosi izbalansiran miks softvera namenjenog za početnike, s jedne strane, i opcija koje su namenjene naprednijim korisnicima, sa druge. Opcije su šarolike i zadovoljiće većinu zahteva za atraktivnim i modernim sajtom, ali, uzevši u obzir da je ovo komercijalan softver, ništa manje nismo ni očekivali. Kreatori se ponose i velikim brojem tutorijala i saveta koji su vam dostupni, kao i time što ih uvek možete kontaktirati ako vam treba pomoć.

Gordana RADOVIĆ

 
Mozilla Firefox Quantum
Viber for Desktop 7.6.0, Telegram Desktop 1.1.23 i WhatsApp for PC 0.2.69
Responsive Site Designer 2.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Adobe Dimension CC 2018
WinX HD Video Converter Deluxe 5.11
Bandicam 4.0.2
Dopamine 1.5.5
Reflector 3.0.1
CutoMe 2.2
InPixio Photo Maximizer 4.0
Laewo Music Recorder 2.3
Clean Space 7.16
Country Flags & IP Whois 0.2.3
AntiTrack for Windows 10
DesktopSnowOK 3.33
Google Scholar Button 1.5
Interactive Luminosity Masks 3.2
Snooper Professional 2.3.5
ThisIsMyFile 2.16
MixColors 2.2

Tip:
izrada veb-sajtova
Potrebno:
Windows
Veličina:
364 MB
Cena:
189 dolara
Adresa:
www .coffeecup .com /designer
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera