TEST DRIVE<>
012006<><>

Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe

Ploče zvane želja

Asus A8N32-SLI Deluxe
Asus A8N32-SLI Deluxe
Razmišljate li nekada o tome kako izgleda idealna matična ploča, šta ima na njoj? Koristi najsavremeniji i najbrži čip-set, a uz to bi trebalo da ima još nekoliko kontrolera koji obezbeđuju dodatne mogućnosti, veze i priključke. Procesor se napaja iz mnogo faza, što uz „nakrcan” BIOS omogućuje vanserijske overklok mogućnosti i stabilnost u radu. Konačno, ne koristi nijedan ventilator, a pasivno hlađenje i apsolutna tišina su još jedna stavka na spisku želja. Puni ATX format se podrazumeva, a naše iskustvo govori da korisnici najviše vole crni lak, tj. crnu matičnu ploču.

Međutim, zašto sanjariti kad ovakva ploča postoji, i to ne jedna, nego čak dve! Mišljenja korisnika o idealnom tipu procesora su podeljana: jedni kažu da takav ide u podnožje LGA775, dok su drugi ubeđeni (i ubeđuju druge) da najbolji procesori koriste Socket 939. Asus je postupio neutralno i proizveo dva modela, dvojajčane blizance, u principu identične, sa razlikama samo tamo gde su morale da postoje s obzirom na razlike između AMD i Intel procesora.

Oznake ploča su A8N32-SLI Deluxe i P5N32- -SLI Deluxe. Prva je namenjena AMD, a druga Intel procesorima; obe koriste čip-set nForce 4 SLI x16, prva klasičan, a druga u verziji Intel Edition.

Ovo su najnoviji i najjači članovi porodice nForce4. U pitanju su poboljšani nF4 SLI i nF4 SLI Intel Edition kojima je dodato još po 20 PCI-E linija tako da ih ukupno ima 40. Ovo obezbeđuje da u slučaju korišćenja dve grafičke kartice u SLI režimu svaka od kartica dobije od čip-seta maksimalnih 16 linija PCI-E magistrale. Podsetimo se, običan nF4 SLI ima ukupno 20 PCI-E linija i, kada se koristi SLI, 16 veza koje standardno koristi jedna grafička kartica dele se na dva puta po osam, što utiče na grafičke performanse. Sa nF4 SLI x16 čip-setovima ovo ograničenje je izbegnuto i sada obe kartice mogu da pruže maksimum na ukupno 32 linije. Preostalih osam linija se koristi za PCI x1, x2 i x4 slotove i povezivanje dodatnih kontrolera.

U standardni nF4 SLI čip, kakav smo viđali i ranije, dodata je još jedna HyperTransport veza čime je dobijen SPP100. Na njega je vezan novi južni most nF4 SLI x16 MCP koji je praktično isti kao i nF4 SLI čip sa dodatim SATA, USB, mrežnim i ostalim mogućnostima koje treba da ima jedan „južnjak”. Tek u njemu, a ne u severnom mostu, nalazi se dodatnih 20 PCI-E linija pa se tako za komunikaciju grafičkih kartica koristi HyperTransport magistrala. Isto rešenje se koristi i u slučaju čip-seta Intel Edition. U nVidia C19, standardni severni most nF4 SLI IE čip-seta, dodata je HT veza na koju je vezan isti nF4 SLI x16 MCP kao u slučaju AMD verzije novog čip-seta.

Ostatak specifikacije je identičan nF4 Ultra/SLI čip-setovima: četiri SATA II NCQ porta sa RAID mogućnostima, deset USB 2.0 konektora, gigabitna mreža sa Firewallom...

Podržani su svi procesori koji mogu da stanu u ova podnožja. Za A8N32-SLI to znači da su u pitanju najnoviji s939 Semproni koji će se pojaviti uskoro i Athloni 64, FX i X2. P5N32-SLI prima Celeron D, Pentium 4, P4 Extreme Edition i Pentium D.

Novi čip-setovi su sve samo ne jeftini pa se Asus potrudio da ostatak ploče isprati taj trend. U svakom slučaju, za konačnu cenu proizvoda se nije previše marilo.

A8N32-SLI Deluxe je namenjena K8 procesorima sa s939 podnožjem. Prvo što upada u oči jeste bakarni sistem hlađenja čip-seta. Od južnog do severnog mosta je „razvučen” jedan heatpipe, a od severnog mosta do rebrastog hladnjaka montiranog iznad podnožja za procesor nastavljaju se dve cevke. Ispod ovih rebara je i polovina od ukupnog broja MOSFET tranzistora. Druga polovina se nalazi ispod manjeg aluminijumskog hladnjaka desno od podnožja. A8N32-SLI ima osmofazno napajanje što je trenutni rekord. Oba hladnjaka, veliki bakarni sa cevkama i ovaj mali aluminijumski, koriste za hlađenje struju vazduha koju proizvodi kuler na procesoru. Asus je predvideo i situaciju da korisnik ima vodeno hlađenje ili pasivan hladnjak na procesoru pa je u kutiju dodao i mali blower, vertikalni ventilator koji treba iskoristiti kada u okolini procesora nema strujanja vazduha.

Asus P5N32-SLI Deluxe
Asus P5N32-SLI Deluxe 
Ploča ima četiri DIMM podnožja za DDR memoriju i dva PEG, tri PCI i jedan PCI-E x4 slot za proširenje. Asus uvek obraća pažnju na detalje pa je ovoga puta udaljio grafičke slotove za tri mesta umesto standardna dva, što omogućuje bolje „disanje” boljih grafičkih kartica čiji kuleri zauzimaju i susedni slot. Dvadesetčetvoropinski ATX i četvoropinski ATX12V konektori su odlično postavljeni, kao i dva IDE i jedan FDD – po ivici matične ploče. Silicon Image 3132 kontroler je postavljen u blizinu s939 podnožja kao na A8NSLI ploči. Razlog je isti: spoljni SATA-On-The-Go na koji može da se poveže posebno SATA kućište i u njemu nekoliko SATA diskova. Tu je još jedan SATA konektor ovog kontrolera, ali ovo je loše mesto za njega i teško da će ga iko koristiti. Ispod slotova za proširenje je nF4 SLI x16 MCP „južnjak”, a još niže su četiri SATA II NCQ konektora koje on podržava. Levo je EZ Plug konektor, izveden kao muški molex, koji treba iskoristiti samo ukoliko se upotrebljavaju dve grafičke kartice bez sopstvenog napajanja (serija GF 6600). Ploča poseduje i TI FireWire kontroler koji na spisak mogućnosti dodaje dva IEE1394a porta te Marvellov 88E8053 za dodatni gigabitni Ethernet. „Zadnji panel” je na visini zadatka – na njemu ćete pored pomenutog spoljnjeg SATA konektora pronaći standardne PS/2 i LPT konektore, po jedan koaksijalni i optički SP/DIF, dva RJ-45, šest stereo-konektora za 7.1 (Realtek ALC850) zvuk te četiri USB 2.0. Asus nije zaboravio ni COM i GAME port – oni se dobijaju na „breketu” koji treba povezati sa pinovima na matičnoj ploči ukoliko se ukaže potreba.

Nestandardno za ovog proizvođača, BIOS je uradio AMI, ali je i dalje u asusovskom sivo-plavom „fazonu”. Spisak podešavanja koja su moguća je ogroman i verujemo da ne postoji ništa više što se moglo dodati. Napon procesora je moguće podići do 1,7625 V za 90 nm modele, a memoriju na 3,2 V! Tu je i bogato podešavanje HyperTransport magistrala, kako one između northbridgea i procesora tako i one koja ide ka southbridge čipu. Ploča je izuzetan overkloker, u šta smo se lično uverili poteravši HT magistralu preko 300 MHz bez problema.

Druga ploča nosi naziv P5N32-SLI Deluxe i bazira se na Intelovoj verziji istog čip-seta. I ovde u oči upada pasivno hlađenje čip-seta i MOSFET tranzistora koji napajaju procesor. Nešto je drugačije, heatpipeovi su razdvojeni i razvučeni s obe strane procesora i završavaju u posebnim rebrastim hladnjacima. Za razliku od modela s939, uz ovaj Asus daje dva blowera koje treba postaviti na oba „radijatora” ako se koristi vodeno hlađenje. Uz ovo treba pomenuti da P5N32-SLI ima osmopinski konektor za napajanje procesora po EPS12V standardu, a ukoliko vaše napajanje poseduje tek klasičan četvoropinski, onda obavezno treba iskoristiti EZ Plug. Razlog zbog kojeg je ova ploča zahtevnija što se tiče napajanja jeste, naravno, nešto veća potrošnja Intelovih procesora, posebno Dual Core modela koje nF4 SLI x16 Intel Edition i P5N32-SLI u potpunosti podržavaju.

Međutim, s ovim u vezi nas je iznenadilo to što je Asus u ovaj model implementirao „samo” šestofazno napajanje. Svakako će biti dovoljno – standard je četvorofazno, a neke ploče imaju i tek trofazno - međutim navikli smo da su Asusove ploče za Intelove procesore uvek za nijansu bolje od onih za AMD, što nije slučaj ovoga puta. Izuzetak ili novi trend, saznaćemo kad se upoznamo sa sledećim modelima.

Zadnji panel je identičan onome na A8N32-SLI ploči, a isti su i dodatni kontroleri i njihova namena (Sil 3132 SATA II NCQ, Marvell 88E8053 Gigabit Ethernet, Realtek ALC850 7.1 AC’97 i TI TSB43AB22A).

Raspored konektora je vrlo sličan. ATX, EPS12V, FDD i IDE su postavljeni po ivici štampane ploče pa ni u kom slučaju neće smetati. SATA konektori su ispod nForce 4 SLI x16 MCP čipa. Probleme može da stvara samo EZ Plug koji je postavljen između PCI-Express slotova. U ovom delu se P5N32-SLI i A8N32-SLI prilično razlikuju. Na LGA775 ploči naglasak je na PCI-Express slotovima kojih ima tri, dva x1 i jedan x4, a PCI slotova ima ukupno dva. PEG slotovi su opet dobro razmaknuti radi boljeg disanja grafičkih kartica sa dualslot kulerima.

I ova ploča ima AMI BIOS sa vrlo dugačkim spiskom mogućnosti. Sve se može fino podesiti, od procesora i memorije, preko integrisanih kontrolera, pa do HyperTransport magistrala. Overklok opcije su među najboljima u klasi – 1,7 V za procesor i 2,4 V za DDR2 memoriju uz visok kvalitet izrade garantuju dobre rezultate. Mi smo stigli do 235 MHz, što je limit našeg procesora. Verujemo da ploča može još više, ali kako Intel procesori nemaju mogućnost smanjenja množioca, ovo je bio maksimum na testu.

Obe ploče dolaze u bogatom, mada ne i preteranom pakovanju. Asus je ove ploče namenio igračima, a oni retko imaju koristi od wirelessa ili Bluetootha. U paketu ćete dobiti sve potrebne kablove, uputstva i drajvere, ali ne i nepotrebne igre ili drugi softver.

Performanse smo poredili sa prethodnim modelima istog proizvođača, A8N-SLI i P5ND2-SLI, koji koriste starije čip-setove nForce 4 SLI. S obzirom na to da su nF4 SLI i nF4 SLI Intel Edition matične ploče najbrže na tržištu, zanimalo nas je mogu li x16 verzije još više.

U performansama procesora, memorijskog sistema i u radu sa hard diskom razlike se mere promilima. Iako smo se potajno nadali da će nF4 SLI x16 doneti poneku optimizaciju, to se nije dogodilo. Očigledno je da je maksimum iz procesora i memorije „isceđen” još sa starijim nForce 4 čip-setovima.

Šta je sa grafičkim karticama? Poboljšanja nema ni kada se koristi jedna grafička kartica, međutim, kada se dve „poteraju” u SLI režimu, konačno dodatnih 16 PCI-E linija dolazi do izražaja. U nižim rezolucijama je razlika beznačajna, međutim, u najvišoj, uz upotrebu 4xAA i 16xAF, razlika se popela na 15%. U pitanju su najzahtevniji modovi kada je i nekoliko procenata razlike značajno – 15% je u tom slučaju vrhunski rezultat.

nVidia sama kaže da se SLI x16 verzije od starih SLI čip-setova razlikuju samo po dodatnih 16 linija za drugu grafičku karticu, što je naš test i pokazao.

nF4 SLI x16 u obe verzije definitivno su najbrži čip-setovi koji se danas mogu kupiti, ali su namenjeni malom broju korisnika. Ove ploče su namenjene samo najstrastvenijim igračima čiji novčanik to može da izdrži. Pri tome, nije dovoljno kupiti samo ovakvu matičnu ploču – brz procesor, mnogo memorije i dve grafičke kartice su obavezni. S obzirom na to da se SLI konfiguracije isplate tek sa najskupljim karticama serije 7800 (dve jeftinije grafičke kartice su uvek sporije, a često i skuplje od jedne brže), jasno je da ovakakv računar može da košta nekoliko puta više od uobičajenih.

Test dve skoro identične matične ploče od kojih jedna podržava Pentium, a druga Athlon procesor odlična je prilika da se još jednom porede ova dva „tabora”. Zbog namene ovih ploča pri testiranju smo se usresredili na igre i Athlon je još jednom bio bolji. PCMark je dao prednost Intelu, što znači da je Pentium 4 bolji za „opšti” rad na računaru. Pomenimo da su testovi vršeni P4 640 i AMD Athlon 3500+ procesorima koji su cenovno vrlo bliski. Uz P4 su korišćena dva 512 MB DDRII 667, a za AMD dva 512 MB DDR400.

Sigurno je da nema zaljubljenika u računare koji ne bi poželeo A8N32-SLI ili P5N32-SLI Deluxe, međutim po svemu što smo videli, za najveći broj korisnika ove ploče će ostati samo pusta želja na spisku za Deda Mraza.

Saša UZELAC

 
Asus A8N32-SLI Deluxe, Asus P5N32-SLI Deluxe
Šta mislite o ovom tekstu?
Asus Extreme EN6600GT Silencer, Gigabyte GV-NX66T256DE
Sapphire Radeon X1300 256MB, Gigabyte GV-RX13P256D-RH, Microstar RX1300PRO-TD256E
Plextor PX-716AL, BenQ DW1640, Samsung Writemaster SH-W162, Asus DRW-1608P2
LG Flatron L1980Q, Fujitsu Siemens ScaleoView W19-1, Philips 190C6FS, Samsung SyncMaster 970P
Canon PowerShot A610 i A620
Lifeview FlyTV Platinum 35 FM
Altec Lansing MX5020, Creative I-Trigue 2200
Mustek V56SM, Vivax Imago DVD-K210
Logitech Harmony Advanced Universal Remote 885
Sapphire ivory Digital Audio Player
Genius NetScroll+ Mini Traveler iRIS i Mini Tracer
Hewlett-Packard Deskjet 3940
Chicony KUB-925 i KB-0420 Slim
BenQ MP610 Digital Projector
Memorex Mini TravelDrive 256 MB
Chicony iCam 140 (DC-4110) / iCam 340 (DC-4120)

Rezultati testova
PCMark05
3DMark03
3DMark05
3DMark05 - SLI
Igre
(Za prikaz dijagrama neophodan je browser sa uključenom podrškom za JavaScript)

Asus A8N32-SLI Deluxe
Čip-set:
nForce4 SLI x16
Ostalo:
Socket 939, 6x SATA, 7.1 AC’97, 2x 1000 Mb Ethernet, FireWire
Proizvođač:
Asus
Kontakt:
Pakom

Asus P5N32-SLI Deluxe
Čip-set:
nForce4 SLI x16 Intel Edition
Ostalo:
LGA 775, 6x SATA, 7.1 AC'97, 2x 1000 Mb Ethernet, FireWire
Proizvođač:
Asus
Kontakt:
Pakom
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera