TEST PLAY<>
042007<><>

Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter 2

Zajedno sa Oblivionom, Ghost Recon Advanced Warfighter (1) bio je glavni zamajac početnog tržišnog proguravanja Xboxa 360. Superiorni taktički shooter koji je definitivno raskrstio sa dugogodišnjim trendom banalizacije ove i srodne franšize (Rainbow Six) na prilično efektan način je pokazao moć next-gen platforme, nalazeći zlatan balans između hard-core i akcione strane medalje. Ovaj naslov je malo kasnije portovan i na PC, pri čemu nije izgubio nijedan od atributa koji su ga na Xboxu 360 činili tako izazovnim.

Od premijere GRAW-a prošlo je godinu dana, ali nastavak podrazumeva da je ukupan downtime iznosio samo 24 časa. Posle šibanja sa pobunjenicima na ulicama Meksiko Sitija, spasavanja američkog i meksičkog predsednika, u uvodu GRAW 2 saznajete da se pobuna proširila na celu teritoriju Meksika, da su rebelsi svoje operacije opasno približili granici SAD i da poseduju oružje za masovno uništavanje. Ne stigavši da očistite pušku drnčom, zakoračili ste u novu, ovoga puta nešto kraću kampanju, ponovo u ulozi kapetana Skota Mičela i ponovo na čelu elitnog Ghost tima za specijalno-nasilne operacije. Pored nekoliko misija u divljini, gro ofanzivnih operacija obavljaćete na granici SAD i Meksika, mlateći se u pograničnim gradovima Huarezu i El Pasu.

Ghost Recon Advanced Warfighter 2 donosi čitavu plejadu vrlo korisnih novina i peglanja nekih oštrih mesta iz originala. Najkorisnija nova stvar je, bez sumnje, mogućnost da u timu imate medica koji može izlečiti i vaš lik. U originalu ste imali mogućnost da „povratite” članove tima, ali su pogoci koje ste primili u sopstveno meso bili permanentni do sledećeg, prilično udaljenog checkpointa. Kad smo već kod toga, ovde su auto-save lokacije mnogo gušće raspoređene, što u kombinaciji sa medicom igru čini mnogo udobnijom za igranje. Mogućnost za izdavanje naređenja članovima tima sada je upotpunjena opcijom za pogled iz čeone kamere jednog od članova, u okviru koje možete „daljinski” izdavati naređenja za pokret, prebacivanje ili eliminaciju cilja koji nemate u sopstvenom vidnom polju. Ovo drastično olakšava sve „flanking” operacije i motiviše igrača da sve problematične neprijateljske pozicije opkoli i napadne iz dva pravca. GRAW 2 ima i totalno redizajniran sistem opreme za noćnu borbu koji je drastično pregledniji od prethodnog (koristi crno-sivo-belu šemu), zahvaljujući čemu su okršaji u tami umnogome lakši. Od dodataka u oružanom arsenalu vredi izdvojiti pušku sa kamerom koju ćete koristiti za otvaranje vatre iz potpunog zaklona (ima čak i snajperski zum) i od koje se nećete odvajati kad vam se konačno „otključa” u drugoj misiji u Huarezu. Kao i original, i GRAW 2 vam u pojedinim misijama dozvoljava kontrolu nad nekoliko borbenih asseta koji nisu vojnici: osim izviđačkog UAV-a, ovde ćete imati priliku da usmeravate oklopni transporter, lovce-bombardere (tj. da određujete cilj za vazdušni udar), a imaćete i „Mazgu” (Mule), oklopni mini-transpoter koji će vam služiti za dopunu municije i promenu naoružanja usred misije.

Na osnovnom nivou težine igra nam se čini drastično lakšom od originala. Razlog tome su verovatno i nabrojane izmene i dopune, mada su neprijatelji sada definitivno neprecizniji i nanose manje štete nego u ekvivalentnoj kategoriji GRAW-a. Zato vam toplo preporučujemo da igru igrate na najtežem podeoku skale: em će vam duže potrajati, em „Hard” ovde zaista predstavlja „Medium”. Ukoliko ste dugogodišnji fan ovakvog tipa igara, sigurno ne želite šetnju u parku, već tražite relativan izazov.

Audio-vizuelnu komponentu originalnog GRAW-a u priličnoj meri nadvisio je Rainbow Six: Vegas koji je identičan engine prikazao u boljem svetlu zbog mnogo zahvalnijeg i šarenijeg enterijera u kockarnicama. Ghost Recon Advanced Warfighter 2 uzvraća udarac naprosto genijalnim detaljisanjem urbanih eksterijera i divljine koji po prirodi stvari zaslužuju prideve u rangu „bledo-pastelno-smorno”, praveći od njih okruženje koje po vizuelnom stilu i kvalitetu gotovo prevazilazi Vegas. Utisku doprinose i redizajnirani specijalni efekti, od kojih se kvalitetom izdvajaju moćno osmišljene eksplozije i efekti suptilnog senčenja u zavisnosti od doba dana. Predviđamo da će igra, kada u junu konačno izađe u PC verziji, biti ono što na Zapadu nazivaju „System hog” i da će biti onoliko hardverski zahtevnija od Vegasa koliko je on bio „gladniji” od GRAW-a. Oh well, procesori sa dva jezgra nikada nisu bili jeftiniji nego sad, a grafičke karte iz nVidia serije 8xxx polako silaze u „sub 300 €” cenovni rang.

Miodrag KUZMANOVIĆ

 
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Test Drive Unlimited
Jade Empire Special Edition
Tortuga: Two Treasures
Titan Quest: Immortal Throne
Silverfall
Frontline: Fields of Thunder
Armed Assault
Sam & Max – Season 1, Episodes 2 & 3
Alien Shooter: Vengeance
Wii Sports
Tom Clancy’s Ghost Recon Advanced Warfighter 2
Šta mislite o ovom tekstu?
Genesis Rising

Protest
Héctor Murguía Lardizábal, gradonačelnik pograničnog meksičkog grada Huarez, u intervjuu koji je dao „El Paso Timesu” oštro je osudio Ghost Recon Advanced Warfighter 2, rekavši između ostalog da „igra prezentuje izrazito negativnu sliku o građanima Huareza i da podgreva tenzije između SAD i Meksika”, istovremeno zahtevajući da vlada zabrani prodaju igre deci i omladini.
Ovo nije prvi put da igre UBI softa iz franšiza Ghost Recon / Rainbow Six izazivaju slične reakcije. Ghost Recon 2 je svojevremeno indukovao seriju oštrih protesta vlade Severne Koreje, a gradonačelnik Las Vegasa Oscar Goodman je za Rainbow Six: Vegas nedavno izjavio da igra može imati „negativan uticaj na ekonomske aspekte funkcionisanja grada”.

Platforma:
Xbox 360
Adresa:
http://ghostrecon .uk .ubi .com /graw2 /

90
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera