VREMENSKA MAŠINA<>
102011<><>

Pre 27 godina

Sa setom uzdahuju „Kao da je juče bilo” stariji članovi redakcije koji se sećaju te daleke, Orvelove 1984. godine kada je, oktobra meseca, izašao prvi broj „Sveta kompjutera” (http://goo.gl/KOvYT). Tada je još bio specijalno izdanje Politikinog „Sveta”, čiji je glavni urednik bio Milan Mišić. Prvi broj pripremili su Stanko Popović, Voja Antonić i Andrija Kolundžić, a likovno i grafički opremio ga je Danko Polić. Što se tiče sadržaja, bilo je tu zaista svega, jer su raznorazni kućni računari počeli masovno da se koriste, a današnji sveopšti ljubimac PC tek je počeo da se pojavljuje na našim prostorima.

Pisali smo tada o teškoćama pri uvozu računara i dodataka, visokim carinama, stidljivim i manje stidljivim pokušajima pravljenja domaćeg kompjutera i raznim kompjuterskim novostima. Testirali smo mikrodrajv za ZX Spectrum, skromno opisivali neke kompjuterske igre, objavili rečnik kompjuterskog žargona i „uradi sam” projekat interfejsa za računar „galaksija”. Bavili smo se (još tada!) anatomijom čuvenog Motorolinog procesora 68000, a u „praktičnom delu” objavili smo mnoštvo listinga programa, u to vreme pisanih mahom u BASIC-u. Bilo je tu i rubrika zabavnijeg karaktera – recimo, u izveštaju iz Tokija pisali smo o korišćenju računara u Japanu, uključujući i, nećete verovati, i o tome kako Japanci putem kompjutera uče – tajne ljubavi (http://goo.gl/UhCvc):

„...Danas ljubitelj pornografskih softvera može birati između stotine ogara u kojima se osvajaju i zavode devojke, odvode se u jeftine hotele, brane se od silovanja i perverznih tipova ili se čak – uče jezici i stiču ’ljubavne veštine’. Igre su postale vrlo inventivne, iako u njima ima dosta seksa i nasilja, po ukusu japanske publike. Najpopularnije su ’Lolita’, ’Mandži’ i ’Gejša iz banje’, a u većini se igrač suočava sa lepom devojkom koju mora veštim odgovorima na pitanja i pravim postupcima u pravo vreme navesti da mu – popuste...”

S.K.

 
 AKTUELNOSTI
Apple bez Stiva Džobsa

 TRŽIŠTE
HP prodaje svoje PC odeljenje?

 NA LICU MESTA
Pet godina Telenora
Lenovo DO Tour
Četvrta internacionalna konferencija ccTLD registara, Novi Sad
Bubble Cup 4 – finale takmičenja
Ostali događaji, ukratko

 DOMAĆA SCENA
Bioinformatika?
Umetnik ili terorista?

 SITNA CREVCA
Tipovi ličnih računara

 VREMENSKA MAŠINA
Pre 27 godina
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera