TEST RUN<>
122014<><>

qBittorrent 3.1.10

Alternativa za Mikrotorent

Protokol BitTorrent je odavno postao standard za (i)legalnu razmenu fajlova preko globalne mreže, a µTorrent je od svih klijent programa stekao najveću popularnost zahvaljujući malenom footprintu. Na žalost i tugu korisnika µTorrenta, od verzije 1.8.2 uz njega počinje da se šlepuje potencijalno neželjen softver, a bagovi ispod haube i određene izmene u načinu komunikacije između peerova su ga dovele na crnu listu mnogih privatnih i poluprivatnih trackera. Šlag na tortu su postale reklame unutar same aplikacije (iako se mogu isključiti u naprednim opcijama), koje su mnoge korisnike naterale da pređu na dostupne alternative među kojima se nalazi i qBittorrent.

qBittorrent je nastao 2006. godine iz potrebe da se i korisnicima Linux distribucija pruži ono što su tada imali korisnici Windowsa sa µTorrentom, ali ni podrška za Windows nije izostala kasnije. Otvorenog je koda (GPLv2) te se uz njega ne šlepa nikakva „greška prirode”, niti se u programu prikazuju reklame. Korisnički interfejs je jako sličan µTorrentovom, što ni sami autori na službenoj web stranici ne kriju jer im je to i bio cilj. Ako im je cilj bio da naprave alternativu sa svim mogućnostima koje µTorrent poseduje, može se reći da su u tome i više nego uspeli. Podržane su sve ekstenzije BitTorrent protokola (Peer Exchange, DHT, magnet linkovi...), implementirana je enkripcija saobraćaja, UPnP i NAT-PMP forwardovanje portova, polje za pretragu torenata na javnim trackerima, podeševanje prioriteta preuzimanja torenata i ograničavanje brzine downloada, uploada i seed ratioa, kao i podešavanje prioriteta preuzimanja fajlova unutar jednog torenta, kreiranje TORRENT fajla i ubacivanje postojećeg torenta, RSS čitač, remote control preko web interfejsa, konekcija preko proksija, built-in tracker i sve ostalo što nudi i µTorrent. Osim reklama, naravno. Korisnicima koji budu preuzimali torente koji u sebi sadrže veći broj foldera sa većim brojem fajlova, naknadno podešavanje prioriteta preuzimanja i (ne)omogućavanje preuzimanja određenih fajlova će biti dosta olakšano zbog tree kontrole za prikaz foldera u torentu unutar glavnog prozora (kartica Content) za razliku od µTorrenta, koji prikazuje spisak svih fajlova u jednoj listi. Aplet za podešavanje takođe je napravljen po uzoru na µTorrent, ali broj dostupnih naprednih podešavanja je ipak veći u µTorrentu.

Iako je qBittorrent „kopija” µTorrenta, on je ono što je µTorrent danas trebalo da bude, lagan i moćan BitTorrent klijent bez nepotrebnih stvari i reklama. Korisnici koji se odluče da isprobaju qBittorrent se neće pokajati i on će im najverovatnije biti primarni program za preuzimanje torenata, ako ne i jedini. Što se lokalizacije tiče, preveden je na mnoge jezike među kojima je i srpski.

Slaviša BAKIĆ

 
Homedale 1.50, NetSurveyor 2.0, Xirrus Wi-Fi Inspector 1.2.1.4, inSSIDer 4, Vistumber 10.5, Acrylic Wi-Fi Free 2.01
ACDSee 18
Andy 0.41
Nero Burning ROM 2015
qBittorrent 3.1.10
Šta mislite o ovom tekstu?
CCEnhancer 4.1
MakeHuman 1.0.2
Ultra Virus Killer 6.8.4.0
ocenaudio 2.0.10
Windows 10 UX Pack i Windows 10 Transformation Pack
NetSetMan 3.7.3
Shape Collage 3.1
Dict 0.8.1
RunAsDate 1.30
Fun Face Master 1.72
World Data Atlas 1.0.9
Media Converter and Muxer 0.1.0
PingHurry
iPhotoDraw 1.9
SingleFile 0.3.18

Potrebno:
Windows, Linux, Mac OS X
Veličina:
10,2 MB, 45,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
qbittorrent .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera