TEST RUN<>
122014<><>

Windows 10 UX Pack i Windows 10 Transformation Pack

Transformacija Windowsa 10

Kako Microsoft izbaci novu verziju svog operativnog sistema tako gomila korisnika odjezdi u suton tražeći načine da svoju odrtavelu kobilu pretvori u zanosnu udavaču. Šta je cilj cele operacije? Prvenstveno ne izdvojiti ni jedan jedini dinar za upgrade, izbeći mukotrpnu migraciju podataka sa jednog OS-a na drugi i lišiti sebe problema zvanog novi drajveri! Naravno, sve ovo za rezultat ima tweakovanje isključivo vizuelne komponente starog sistema i ni na koji način ne utiče na njegove performanse (barem ne bi trebalo da utiče) ili ubacivanje perkova koji dolaze sa friškim OS-om. Ponekad su ovakve transformacije prilično bolne i uopšte nisu prilagođene manje iskusnim korisnicima. Ima i slučajeva kada se morate mašiti novčanika, a nekad je sve toliko jednostavno da ne verujete da u praksi može da funkcioniše kako je zamišljeno.

Ako vam se sviđa „sravnjeni” izgled novog Windowsa i integracija Metro programa u Start meniju, polazna tačka mora biti Windows 10 UX Pack. Paket nam dolazi iz kuhinje poznate grupe Windows X koja se proslavila izbacujući „zakrpe” za vizuelnu transformaciju sistema. Instalacija programa moguća je isključivo na „sedmici” i novijim Windowsima i pri tome je ceo proces potpuno bezbolan za korisnika. Bez ikakvih problema možete da prihvatite default podešavanja, a ako baš hoćete ručno se može postaviti desktop pozadina, odabrati tema, izgled logon ekrana i tako dalje. Može vas zbuniti to što nakon instalacije Windows 10 UX Pack ne izbacuje na desktop nikakvu prečicu, niti korisniku daje do znanja kako bi mogao da izvrši podešavanje opcija. Klikom na dugme Start stvari postaju mnogo jasnije pošto se pojavljuje modifikovana verzija Start menija iz Windowsa 10. Na vertikalnoj paleti alata nalaze se prečice ka Control Panelu, Task Manageru, Run komandi i slično. U sredini se nalaze pločice kojima možete da „dodeljujete” programe, pa čak i linkove ka web stranicama. Ako pomerite kursor miša do krajnje desne ivice menija on će se proširiti izlistavajući sve instalirane programe na sistemu.

Windows 10 UX Pack donosi i podršku za charms barove koji su smešteni pri levoj i desnoj vertikalnoj ivici ekrana. Levo se nalazi spisak svih pokrenutih programa i otvorenih prozora, dok je desno smeštena prečica za otvaranje sekcije sa podešavanjima, kao i dugme kojim se selite u emulirano Metro okruženje. Tu je i podrška za virtuelne radne površine, Search funkcija...

Paket se sastoji iz nekoliko programa, od kojih su pojedini komercijalni pa ćete za otključavanje svih mogućnosti morati da platite. Ova razuđenost nije nam se baš dojmila jer pažnju korisnika odvlači na nekoliko strana i tera ga da nauči koji od uključenih programskih alata je zadužen za „oponašanje” naročitih delova Windows 10 interfejsa. Ono što je dobro je to da je Windows 10 UX Pack moguće koristiti odmah po instalaciji, bez restartovanja računara, a isto tako ga lako možete deinstalirati i zaboraviti ukoliko nije zadovoljio vaše potrebe.

Windows 10 Transformation Pack je zverka sasvim druge prirode i veličine. Ukoliko niste sigurni šta želite, bolje ga zaobiđite, pošto će njegova instalacija obaviti patchovanje sistemskih datoteka, čime je načinjena izmena daleko ozbiljnija, ali i približnija pravom Windows 10 iskustvu. Druga velika razlika je što ovaj paket možete koristiti i pod Vistom, pa čak i pod upokojenim XP-om, doduše ne sa svim dostupnim opcijama.

Osim što zahteva momentalni restart računara kako bi se omogućilo patchovanje datoteka, Transformation Pack se instalira podjednako jednostavno kao i UX Pack. Inicijalne opcije unekoliko su drugačije, u smislu da nemate izbor desktop pozadine, logon ekrana i ostale kozmetike, ali vas program pita da li želite da koristite virtuelni desktop, koji sistemski font da upotrebi, kao i koja vrsta Metro Start menija će biti upotrebljena? Nakon još jednog restarta, spremni ste da iskusite najpribližnije Windows 10 iskustvo bez instaliranja samog operativnog sistema.

Transformation Pack je po svojoj organizaciji veoma sličan UX paketu, mada se zbog načinjenih low level izmena čini da funkcioniše bolje i skladnije. Očekuje vas autentično Start dugme, lepeza originalnih ikonica te mogućnosti kao što su virtuelni desktopi, Metro i novi Start meni. U ovom departmentu iznenađenja nema, pošto i Transformation Pack koristi isti alat kao i prethodnik. To znači da Start meni nije baš „pogođen” u punoj meri, ali su zato ostali delovi sistema prilično verno preslikani. Naravno, instalacijom ovog paketa nećete pregaziti osnovna podešavanja operativnog sistema domaćina koji će zadržati svoje prepoznatljive obrise (na primer, Control Panel). Ukoliko vam se ceo eksperiment ne svidi, Transformation Pack se bez većih muka može deinstalirati, uz samo jedan restart računara.

• • •

Ovo su tek prvi koraci u procesu vizuelne transformacije starijih Windowsa u „desetku”. Zbog toga ćemo ipak pokušati da sakrijemo razočarenje postignutim rezultatima. Prostora za napredak itekako ima, a ako vam žongliranje ovog tipa greje srce, poigrajte se sa ova dva projekta. Instalacijom UX-a brzo ćete steći uvid u mogućnosti paketa i tek posle toga savetujemo da posegnete za Transformation Packom. Mi nismo imali problema sa njegovom „konzumacijom”, ali verujte nam na reč kad kažemo da se, ukoliko upadnete u nepredviđene situacije i kada proradi Marfijev zakon, možete naći u nebranom grožđu.

Vladimir PISODOROV

 
Homedale 1.50, NetSurveyor 2.0, Xirrus Wi-Fi Inspector 1.2.1.4, inSSIDer 4, Vistumber 10.5, Acrylic Wi-Fi Free 2.01
ACDSee 18
Andy 0.41
Nero Burning ROM 2015
qBittorrent 3.1.10
CCEnhancer 4.1
MakeHuman 1.0.2
Ultra Virus Killer 6.8.4.0
ocenaudio 2.0.10
Windows 10 UX Pack i Windows 10 Transformation Pack
Šta mislite o ovom tekstu?
NetSetMan 3.7.3
Shape Collage 3.1
Dict 0.8.1
RunAsDate 1.30
Fun Face Master 1.72
World Data Atlas 1.0.9
Media Converter and Muxer 0.1.0
PingHurry
iPhotoDraw 1.9
SingleFile 0.3.18

Windows 10 UX Pack
Potrebno:
Windows 7/8/8.1, .NET Framework 4.5
Veličina:
67,5 MB
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .windowsxlive .net /windows -10 -ux -pack

Windows 10 Transformation Pack
Potrebno:
Windows, .NET Framework 4.5
Veličina:
92 MB
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .windowsxlive .net /windows -10 -transformation -pack
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera