TEST RUN<>
122014<><>

Ultra Virus Killer 6.8.4.0

Sveobuhvatno održavanje sistema

Ime ovog programa možda može da navede na pogrešan zaključak. Iako se zove Ultra Virus Killer (UVK), ovde se ne radi o antivirusnom programu, bar ne u klasičnom smislu. UVK je u stvari program za održavanje sistema u optimalnom stanju, a to jednim delom uključuje i „borbu” sa malicioznim programima. Pošto on u stvari samo „poziva” antivirusne programe kad za to postoji potreba, pre bismo mogli reći da je on frontend za povezivanje različitih antivirusnih i sistemskih alata, mada ni to ne bi bila potpuno tačna definicija.

 
I način licenciranja programa je malo čudan, ali je osmišljen tako da u najvećem broju slučajeva ovaj alat završava posao i u besplatnoj verziji, što svakako pozdravljamo. Naime, program dolazi u portabilnoj i klasičnoj, instalacionoj verziji. Besplatna varijanta (bilo da je portabilna ili klasična) nudi gotovo 100-procentnu funkcionalnost i tu su nedostupne samo neke opcije bez kojih se najčešće može. Na primer, u te dodatne opcije spada slanje izveštaja o obavljenom poslu (putem FTP-a ili maila) ili neki napredniji načini imunizacije sistema za sve korisnike računara (u besplatnoj verziji to je dostupno samo za aktivnog korisnika) ili System Booster... Autori nude i tzv. branding license mod, u kome je moguće da se UVK potpuno personalizuje prema kupcu (ubacivanje logotipa i kompanijsko brendiranje, link ka sajtu kupca programa...), što je sa funkcionalne strane potpuno nebitno, ali može da doprinese profesionalnijem izgledu ukoliko se program koristi na računarima klijenata i poslovnih partnera.

Vratimo se mi na funkcionalnost UVK-a! On je prvenstveno namenjen stručnjacima koji zarađuju za život održavajući računare, kao i ljudima čije tehničko poznavanje računara prevazilazi prosečan nivo. U neku ruku to je sistem preko kog je moguće automatizovati veliki broj poslova u cilju zaštite računara. Na primer, korišćenjem System Repair opcije moguće je predefinisati akcije koje će program da obavlja bez mnogo naknadnih uplitanja od strane korisnika. Podešavanje ovih parametara oduzeće možda nešto vremena, ali će se to sve vratiti tokom perioda automatizovanog rada. System Repair dozvoljava da se automatizuju mnogi poslovi uključujući pripremna podešavanja kao što su kreiranje restore pointa, bekapovanje registracione baze, gašenje svih nesistemskih procesa i tako dalje. Nakon toga sledi instalacija eksternih antivirusnih programa i programa koji uklanjaju ostale vrste malicioznih programa. Ova lista nije konačna i u nju se lako mogu dodati i neki alati koje autori nisu sami uključili. Sledeći koraci se odnose na resetovanje parametara u različitim programima (u browserima, firewall programima, host fajlu...), oporavak od čestih problema koji se dešavaju u Windowsu, provera fajl sistema, instalacija i nadogradnja sistemskih fajlova, čišćenje sistema (uklanjanje nepotrebnih fajlova) i mnoge druge akcije – i sve to se može obaviti bukvalno sa nekoliko klikova mišem.

 
Iako ovo što je pomenuto samo po sebi predstavlja ogromnu pomoć, UVK se ne zaustavlja na tome. On ima još dosta korisnih modula, koji možda nisu toliko automatizovani, ali zbog potrebe angažovanja korisnika donose veći stepen kontrole. Na primer, obezbeđena je detaljna analiza aktivnih programa koji trenutno koriste procesorske resurse i memoriju. Ta analiza je mnogo kompleksnija nego što je nudi Task Manager iz Windowsa. Prilikom analize kreira se i log fajl koji kasnije može da se detaljno proveri. Ukoliko se primeti nešto što može da utiče na rad sistema, svaka sumnjiva akcija ili program mogu da se eliminišu direktno iz UVK-a.

Moramo da pomenemo i sekciju simpatično nazvanu IT/Geek Tools. U njoj se nalaze alati za podešavanje nekih parametara Windowsa koji nisu toliko poznati, kao što su bekapovanje profila korisnika, aktiviranje i deaktiviranje guest i/ili administratorskog naloga, zabrana pokretanja skrin-sejvera...

Na početku teksta smo pomenuli i da postoji mala razlika između besplatne i komercijalnih verzija Ultra Virus Killera. Osnovna razlika je što komercijalne verzije donose modul za detaljnije uklanjanje nepotrebnih fajlova i modul za imunizaciju celokupnog sistema, a ne samo aktivnog korisničkog naloga. Imunizacija sprečava izmenu podataka u registracionoj bazi i, opciono, zabranjuje pokretanje fajlova u zadatim folderima.

Ultra Virus Killer je dobro osmišljen i sveobuhvatan alat koji obezbeđuje visok stepen kontrole nad parametrima rada operativnog sistema, kao i širok dijapazon alata za podešavanje i otklanjanje problema u radu računara. U tom smislu, pogotovo što ga je moguće pokrenuti i sa USB diska, vidimo ga kao alat koji je, ako ne neophodno, onda bar preporučljivo imati kad se uhvatite u koštac sa operativnim sistemom koji je počeo da pokazuje znake umora.

Branislav BUBANJA

 
Homedale 1.50, NetSurveyor 2.0, Xirrus Wi-Fi Inspector 1.2.1.4, inSSIDer 4, Vistumber 10.5, Acrylic Wi-Fi Free 2.01
ACDSee 18
Andy 0.41
Nero Burning ROM 2015
qBittorrent 3.1.10
CCEnhancer 4.1
MakeHuman 1.0.2
Ultra Virus Killer 6.8.4.0
Šta mislite o ovom tekstu?
ocenaudio 2.0.10
Windows 10 UX Pack i Windows 10 Transformation Pack
NetSetMan 3.7.3
Shape Collage 3.1
Dict 0.8.1
RunAsDate 1.30
Fun Face Master 1.72
World Data Atlas 1.0.9
Media Converter and Muxer 0.1.0
PingHurry
iPhotoDraw 1.9
SingleFile 0.3.18

Potrebno:
Windows
Veličina:
5,52 MB, 4,37 MB na HD-u
Cena:
Besplatno
Adresa:
www .carifred .com /uvk
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera