TEST RUN<>
012015<><>

Passcape ISO Burner 1.4.3

Menadžer ISO datoteka

Na ISO datoteke možemo da gledamo kao na egzaktne kopije (čitaj: slike) sadržaja uskladištenog na optičkim medijumima. Korisnici ih uglavnom „proizvode” zbog lakšeg transfera podataka (sve je na jednom mestu – u svojevrsnoj arhivi) i čuvanja bekap kopija skupo plaćenih originala. Izradom ISO slika dobija se sadržaj uskladišten u jednom fajlu koji se po ubacivanju u virtuelni drajv ili narezivanju na disk ponaša identično kao original i to bez ikakve intervencije korisnika sa strane.

Tokom godina, ISO se u direktnom obračunu izborio sa ostalim srodnim formatima za primat i praktično je postao standard u klasi. Zato nije nikakvo čudo što ISO slike bez većih problema možete da otvarate iz omiljenog fajl-menadžera, pa čak i da ekstrahujete pojedinačni sadržaj iz njih. Postavlja se pitanje šta da radite ako na mašini na kojoj radite ili je servisirate ova podrška ne funkcioniše kako je to zamišljeno? Odgovor dolazi u obliku programa Passcape ISO Burner.

U pitanju je besplatan i portabilan alat koji bi trebalo da zadovoljni praktično sve osnovne potrebe kada je manipulacija ISO slikama u pitanju. Iz naslova se može zaključiti da je u pitanju „rezalica” koja može da se iskoristi za transferovanje sadržaja na CD/DVD medijum. To je ujedno i prva opcija na spisku lociranom na sićušnoj radnoj formi koja iskače na ekranu po pokretanju programa. Ukoliko interna rutina zakaže, Passcape ISO Burner podatke može da prosledi i do eksternog programa za rezanje. Ukoliko je neki instaliran na sistemu, naravno. U ovom odeljku korisnicima nije ostavljeno puno manevarskog prostora tako da se ubačeni disk može obrisati brzom metodom (ako to ne učinite, a na izbirisivom medijumu se nalaze podaci, po započinjanju operacije rezanja program će aktivirati full erase funkciju koja će potrajati), a moguće je i aktivirati buffer under-run protekciju. Zanimljivo je da ne postoji izbor brzine rezanja, što znači da se sadržaj na disk prebacuje maksimalnom mogućom brzinom. Ovo može da predstavlja problem. Ukoliko detektuje učitavanje ISO slike koja ne sadrži bootabilne informacije, Passcape ISO Burner će vas ljubazno obavestiti o tome i zapitati da li želite da nastavite dalje. Podrazumeva se da režete sliku operativnog sistema ili neki drugi disk za održavanje i testiranje računarskog sklopa koji je bez ovih informacija neupotrebljiv. Otud „briga” programa. Inače, tokom samog procesa rezanja, korisnik na svojevrsnoj statusnoj liniji prati napredak pokrenute operacije, a tu su i podaci o trenutnoj brzini rezanja i statusu buffera. Još jedna mana je to što ne postoji mogućnost verifikovanja narezanog materijala.

Passcape ISO Burner može da se iskoristi i za ekstrahovanje kompletnog sadržaja ISO slika u naročiti direktorijum. Pored toga, tu je i mogućnost izrade bootabilnih USB stikova na koji će se transferovati kompletan sadržaj ISO datoteke. Da bi postupak bio uspešno priveden kraju u ISO fajlu moraju se nalaziti odgovarajuće bootabilne informacije, pošto ih program ne kreira sam, već ih samo kopira. Pohvalno je što postoji izbor BIOS, odnosno UEFI sistema bootovanja. Ovim se praktično zaokružuje dijapazon delovanja programa, a ono što nam najviše nedostaje je mogućnost izrade ISO slika kopiranjem sadržaja sa CD/DVD medijuma. Blu-ray komplementi nisu podržani, ali to je stvar bez koje se u ovom slučaju može. Šteta je što je izostala podrška za izbor brzine rezanja i verifikacije narezanih diskova. Sve ostalo je za 5, tim pre što staje u neverovatnih, prenosnih 350 KB.

Vladimir PISODOROV

 
SeaMonkey 2.31, Maxthon Cloud Browser 4.4.3, Whitehat Aviator 37.0, Superbird 37.0, Pale Moon 25.1.0, BlackHawk 35.0, Avant Browser 2015, K-Meleon 74.0, Comodo Dragon 36.1, LunaScape 6.9.3, QupZilla 1.8.4, SlimBoat 1.1.53, SlimBrowser 7.00 i SlimJet 2.0
Open Broadcaster Software 0.638b
CCleaner 5.0 Professional
Passcape ISO Burner 1.4.3
Šta mislite o ovom tekstu?
PhraseExpress 10.5.35d
Light Alloy 4.8.7.1
Hermetic Word Frequency Counter
SmoothVideo Project 3.1.6
Vintager 2014
East-Tec Eraser 2015
Bit Che 3.0
Cofeshow 0.9.0.0
Notzy 0.9.1 beta
Metascan Online 0.2
Mr.IP 1.29
TaskSpace 0.3
iChrome New Tab 2
Speed Test 2.1
Mousotron 10
Random Selection Tool
Time Restart 1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
330 KB, 351 KB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .passcape .com /passcape _iso _burner
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera