TEST RUN<>
012015<><>

Light Alloy 4.8.7.1

Multimedijalni plejer od lakih legura

Pitamo se da li postoji napredni korisnik kog može da iznenadi stanje na polju softverskih video-plejera? U principu – ne, jer se odavno zna kako stoje stvari. Veliki deo uhvatio se za okretni i za podešavanje jednostavan Media Player Classic – Home Cinema/Black Edition, tu su i oni koji se kunu u svestranost VLC-a, dok se ljubitelji nešto klasičnijeg pristupa okreću GOM Playeru i legendarnom, ali pomalo zaboravljenom, BSPlayeru. Ima tu još nekoliko manje-više upotrebljivih rešenja, ali pomenuti čine jezgro ponude. Odakle se onda stvorio Light Alloy i kako je moguće da je stigao gotovo do verzije 5, a da većina ljudi za njega nikad nije čula?

Stvar je još čudnija kada se pogleda šta sve ovo parče softvera može da uradi za korisnika u sferi reprodukcije video-datoteka. Sve je upakovano u futuristički, ali ne prenaglašen, upravljački interfejs čiji izgled se iz korena može promeniti upotrebom skinova (ima ih kao pečurki posle kiše). Gotovo svaki segment programa može da se podesi tako da odgovara konkretnim potrebama, pa čak se i komande mogu definisati tako da odgovaraju pojedincu. Centralni deo ekrana rezervisan je za reprodukciju materijala, u desnom delu se nalazi playlista (može da se isključi kako ne bi opterećivala prikaz), seekbar se proteže celom širinom radnog prozora i izbaždaren je podeocima, a čak nudi i prikazivanje preview sličica kada pokazivač miša parkirate iznad određenog dela klipa koji gledate. Tu je i volume bar, pa osnovni tasteri za kontrolu toka reprodukcije i tako dalje. Autori su na dohvat ruke ostavili i neke zgodne opcije koje se kod konkurencije pronalaze tek „kopanjem” po menijima. Na primer, jednim klikom miša pristupate opcijama za isključivanje računara i aktiviranje alarma (uz bogat odabir „okidača” koji će pokrenuti akciju), potom opcijama za korekciju prikaza, grafičkom audio-ekvilajzeru, opcijama vezanim za štelovanje tekstualnih prevoda, te „čupanju” screenshotova za vreme reprodukcije. Slika može da se zumira, da joj se menja format, a beležimo i nezaobilazne klizače za štelovanje osvetljenosti, kontrasta i zasićenosti bojama. Ono što nas je iznenadilo je integrisana sekcija za apliciranje grafičkih filtera koji iz korena menjaju prikaz na ekranu. Na raspolaganju su Sharpen, Grayscale, Denoise, Invert, Emboss, Edge i mnogi drugi filteri koji se mogu koristiti pojedinačno ili u batch (grupnom) maniru. Pomenuti grafički audio-ekvilajzer sastoji se iz 10 komponenti i dozvoljava podešavanje zvuka odabirom ranije definisanih šablona (maksimalni bas, pop, rok, rege...). Na raspolaganju je i automatska normalizacija zvuka, učitavanje eksternih izvora zvuka i slično. Tekstualni prevodi mogu da budu providni ili sa podlogom, slova mogu biti uokvirena ili ne, tekst može da „baca” senku na sliku, moguće je birati poziciju ispisa, boju slova, naravno raditi i sa više titlova istovremeno.

Odlazak u sekciju Settings dovešće do ekstaze sve kontrol-manijake koji vole da drže stvari čvrsto u svojim rukama. Određujete šta koji taster na mišu radi i koju funkciju poziva, koje mašine za rendering će da se koristi, na kom monitoru će se prikazivati slika, gde se pojavljuju OSD informacije, definišete prečice sa tastature i još toliko toga da bi nam trebalo tri puta više prostora od odvojenog da nabrojimo sve. Opcije su podeljene u 13 kategorija, veoma su pametno sortirane i pristupačne su čak i onim korisnicima koji se ne mogu pohvaliti naročitim nivoom znanja.

Light Alloy pušta apsolutno sve i podržava 43 različita video-formata zapisa. Pored pojedinačnih datoteka, bez ikakvih problema snalazi se i sa DVD-ovima, pa čak i Blu-ray komplementima. Doduše, samo onim koji nemaju implementiranu zaštitu. Program obezbeđuje podršku za protokol WinLIRC, što znači da se može koristiti sa univerzalnim daljinskim upravljačima. Pametno je što ga autori „pakuju” sa internom bazom kodeka tako da se može koristiti nezavisno od sistema domaćina i njegovih kodeka (mada je i to moguće ako se isključe priloženi kodeci), a u opticaju je i naročita portabilna verzija za nošenje na USB stiku. Prijatno nas je iznenadila podrška za reprodukciju audio-datoteka koja nije ubačena tek reda radi – Light Alloy je punokrvni audio-plejer koji prepoznaje 40 različitih formata zapisa, među kojima si i oni lossless tipa, odnosno tracker moduli još iz doba Amiga računara. Omogućeno je i slušanje internet radio-stanica. Ono što nedostaje su, očekivano, vizualizacije, mada da budemo iskreni i njih smo očekivali kako su autori krenuli sa implementacijom goodiesa.

Odličan program sa odličnom bazom opcija i mogućnosti, nema dvoumljenja. Dodatno ohrabruje i podatak da je više nego dobro optimizovan i, iako je 32-bitan, dobro barata resursima. Istina je – troši gotovo tri puta više memorije od 64-bitne verzije Media Player Classic – Home Cinema pri reprodukciji HD datoteka (oko 260 KB), ali je zato zauzeće procesora nestvarno malo. Jedva tri procenta, dok MPC-HC dostiže vrednosti između 12 i 17 procenata! Radost za one sa slabijim mašinama. Lako se koristi, još lakše prilagođava sopstvenim potrebama, a korisnika ne umara reklamama i malicioznim sadržajem. Odličan, pet!

Vladimir PISODOROV

 
SeaMonkey 2.31, Maxthon Cloud Browser 4.4.3, Whitehat Aviator 37.0, Superbird 37.0, Pale Moon 25.1.0, BlackHawk 35.0, Avant Browser 2015, K-Meleon 74.0, Comodo Dragon 36.1, LunaScape 6.9.3, QupZilla 1.8.4, SlimBoat 1.1.53, SlimBrowser 7.00 i SlimJet 2.0
Open Broadcaster Software 0.638b
CCleaner 5.0 Professional
Passcape ISO Burner 1.4.3
PhraseExpress 10.5.35d
Light Alloy 4.8.7.1
Šta mislite o ovom tekstu?
Hermetic Word Frequency Counter
SmoothVideo Project 3.1.6
Vintager 2014
East-Tec Eraser 2015
Bit Che 3.0
Cofeshow 0.9.0.0
Notzy 0.9.1 beta
Metascan Online 0.2
Mr.IP 1.29
TaskSpace 0.3
iChrome New Tab 2
Speed Test 2.1
Mousotron 10
Random Selection Tool
Time Restart 1.2

Potrebno:
Windows
Veličina:
64,5 MB, 41,2 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
www .light -alloy .ru
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera