TEST RUN<>
022015<><>

Internet Friendly Media Encoder 4.8.0.0

Novi video-standard

Da li ste čuli za HEVC (High Efficiency Video Coding)? Ne? A ako vam kažemo da se može naći i pod oznakom H.265? E, stvari onda postaju znatno drugačije, pošto se naslućuje veza sa široko korišćenim H.264 video-kodekom, koji se danas nalazi gde god se okrenete. HEVC je njegov, nezvanični naslednik, a razlog za preporuku leži u podatku da uz očuvanje identičnog kvaliteta donosi uštedu od 50 procenata kada je veličina rezultujućih datoteka u pitanju.

Sve je to bajno i krasno, ali niti je prvi put viđeno niti je prvi put doživelo krah bez sveopšte podrške. Kako stvari trenutno stoje, HEVC ima sasvim izvesnu budućnost, pošto ga je već sada moguće koristiti na iPhoneu 6. Android Lizalica ga takođe „prepoznaje” bez instaliranja ikakvih dodataka, a ista stvar je i sa očekivanim Windowsom 10. Dalje, H.265 možete da otvorite iz VLC media playera, GOM Media Playera, CyberLinkovog PowerDVD-a... Za početak i više nego dovoljno!

Internet Friendly Media Encoder (u daljem tekstu, IFME) je program koji među prvima nudi opciju za enkodovanje materijala u H.265 oblik. Barem kada pričamo o ostvarenjima koja su razumljiva običnim smrtnicima. Iskorišćena je batch arhitektura, što znači da možete oformiti radnu listu i na nju postaviti zadatke koje će program redom bistriti po vašoj naredbi. Jednom kada pokrenete proces konverzije, datoteke nije moguće ubacivati na listu i moraćete da sačekate da se posao završi do kraja (postoji mogućnost pauziranja, ali vam ona u ovom slučaju ne znači ništa). Ovo je važno zbog toga što je proces izuzetno spor čak i sa podrazumevanim podešavanjima, mimo činjenice da je IFME nativna 64-bitna aplikacija koja je u stanju da iskoristi svako procesorsko jezgro koje joj stoji na raspolaganju. Na našoj test mašini (Intel procesor na 3 GHz sa četiri jezgra), klasična MKV datoteka veličine 1 GB (rezolucije 1280 x 720 piksela) i trajanja od oko 40 minuta konvertovala se preko šest sati, što je baš dug vremenski period. Pri tome, nemate nikakvu naznaku kako će rezultujući fajl da izgleda, s obzirom na to da program ne mari za Preview prikaz (čitaj: nema ga).

Upravljački interfejs nije preterano intuitivan (koriste se klasični komandni jezičci), ali je daleko bolji od korišćenja iz komandne linije. Korisnik može da bira između 10 različitih radnih režima/šablona koji direktno utiču na kvalitet slike na izlazu, odnosno na vreme potrebno da se posao završi. Kvalitet možete podesiti i definisanjem takozvanog Ratefactora koji se određuje preko naročitog klizača čija vrednost ide od 0 do 51 (koraci su od po 0,1). Naravno, tu je i mogućnost biranja broja prolaza od jednog (u tri različite varijante), pa sve do neverovatnih devet! Rad sa audio-komponentom podrazumeva izbor jednog od šest dostupnih enkodera, određivanje bitratea, sampleratea i broja kanala na kojima će se vršiti reprodukcija zvuka. Inače, IFME podržava i „pakovanje” titlova ako se nalaze u SSA ili SRT formatu.

Internet Friendly Media Encoder je dobra osnova za upoznavanje i rad sa H.265 formatom zapisa. Jeste sve sporo i ne nudi manevarskog prostora koliko očekujete, ali vrši posao na relativno jednostavan način. Treba pomenuti i to da program enkodovanje obavlja u realnom vremenu (bez prethodnog dekodovanja), donosi podršku za proširenje osnovnih mogućnosti ubacivanjem naročitih plug-inova, kao i da je za izlazni fajl moguće „zakačiti” fontove. Kada je podrška na ulazu u pitanju, na spisku se nalaze svi važniji takmaci: MKV, AVI, MP4, VMW, WebM, Flash...

Vladimir PISODOROV

 
Manipulacija Linux particijama iz Windowsa
Internet Friendly Media Encoder 4.8.0.0
Šta mislite o ovom tekstu?
WriteMonkey 2.7
Diffractor 1.14
Zoom Player 9.5 Free
PhotoStage Slideshow Producer 3.10
TorrentRover 0.22.9 Beta
DriveTheLife 6.2
SHAREit 2.1.14
Splat 1.0.8
AntiLogger Free 1.8.2
Browser Password Remover 2.0
CyberLink Power2Go 10 Platinum
Overlay Blocker 1.2.2
Screen Tweaker 2.0
BDReader 1.03
Copy All Links 1.3.1
Window Resizer 1.9.10
WeatherDan 8.1.4
Program Starter 2.0.1
Print Edit 13.8

Potrebno:
Windows
Veličina:
22,6 MB, 83,7 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
sourceforge .net /projects /ifme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera