TEST RUN<>
042015<><>

Audio/Video To EXE 1.7

Samopokretajuće multimedijalne datoteke

Sate, dane i nedelje možemo potrošiti pričajući o različitim formatima audio/video zapisa, načinima za njihovo enkodovanje, prednostima, manama... Zapravo, kada bi se sabralo sve što smo prethodnih godina pisali na ovu temu ubeđeni smo da bi bilo materijala da se napravi opus koji bi (dužinski) bio barem u rangu sa serijalom „Star Wars”. Kao što se menjaju godišnja doba, tako multimedijalni formati zapisa dolaze i prolaze, dok oni otporniji žive diljem interneta. Tu dolazimo do osnovnog problema – šta ako dođete u situaciju da nekom pošaljete, recimo, video-klip, a znate da ta osoba ne poseduje zavidno iskustvo korišćenja računara? Javiće vam da nikako ne može da reprodukuje fajl, iako ćete je vi ubeđivati da je u pitanju kodek koji danas svi koriste. Kodek, šta?

Da biste izbegli potencijalno neprijatne situacije bilo bi dobro koristiti format koji je univerzalan – EXE! Sve će propasti i sve će se promeniti, ali EXE je sa nama gotovo od vajkada. Prva asocijacija je, logično, da su u pitanju nekakve izvršne datoteke, portabilni programi ili instalacije i to je karta na koju su igrali autori programa Audio/Video To EXE. Ovaj tip datoteka umeju da pokrenu svi, jednostavnim (dvo)klikom na ikonicu ili datoteku u omiljenom fajl-menadžeru. U njoj će se naći sve što je potrebno za reprodukciju materijala, pa korisnik na odredišnom računaru ne mora ni da ima instaliran multimedijalni plejer ili naročite kodeke koji zadaju toliko muka početnicima. Verovatno uviđate problem... Ovaj zahvat biće moguć samo na PC-ju, jer šta će oni nesretnici sa iOS-om, Androidom i drugim operativnim okruženjima? Rešenje postoji i za njih, ali setite se da pričamo o jednostavnosti postupka, ne o njegovom komplikovanju.

Program nije baš vrhunski upakovan i ispeglan i „dominira” sićušnom radnom formom i još sićušnijim komandnim ikonicama. Nakon što posegnete za opcijom Open, program će vam predočiti da je moguće učitavanje grupe datoteka koje će se u batch maniru procesirati redosledom učitavanja (naknadno aranžiranje nije moguće). Na ulazu se prepoznaje čak 31 različit format: 3GP, AAC, AC3, AIFF, ASF, AU, AVI, FLAC, FLV, M1V, M2V, MKA, MKV, MOV, MP2, MP3, MP4, MPG, NUT, OGG, PSP, RA, RM, SOX, SWF, VOB, VOC, WAV, WEBM, WMA i WMV, a kao što možete da vidite podržane su i video i audio-datoteke. Konstatujemo da su autori u ovom segmentu uradili odličan posao i da je pokriven širok spektar primene, a jedino što možemo zameriti je izostanak lossless audio-formata – APE. Nažalost, u besplatnoj verziji programa ne možete puno toga menjati, tu pogotovo mislimo na „igranje” sa bitrateom audio i video komponente. Za to zadovoljsto autorima ćete morati da uplatite 10 evra. Bilo kako bilo, besplatna verzija programa jedino donosi mogućnost promene radne rezolucije, a komercijalna ima još nekoliko dodatnih perkova (kao što je, na primer, aktiviranje loop režima reprodukcije, ili automatsko zatvaranje prozora nakon što se reprodukcija završi).

Ako niste dirali originalne postavke, postupak kreiranja EXE datoteke je gotovo momentalan. Rezultujući fajl je tek nešto veći od originala, ali za njegovu reprodukciju vam nisu potrebni ni poseban plejer ni kodeci, kao što smo rekli. Nažalost, ovde postoji još jedan downside koji nismo sigurni da je povezan isključivo sa besplatnom verzijom programa. Naime, plejer koji program embedduje sa video-fajlom ne sadrži dugmiće za kontrolu toka reprodukcije, pa ako se radi o dugačkom materijalu posmatrač bi mogao da se nađe u nebranom grožđu. Ipak, koristeći kursorske strelice na tastaturi moguće je „šetati” se kroz materijal tamo-amo, što je opet bolje nego nemati ama baš nikakvu mogućnost premotavanja.

Pored ugrađenog video-plejera, Audio/Video To EXE ima još nekoliko zanimljivih alatki u svom arsenalu. Na primer, tu je editor ID3 tagova, zatim Capture opcija putem koje možete „hvatati” živi video-materijal sa, na primer, web kamere, pa onda WAV-Creator koji može da „čupa” audio-komponente iz video-datoteka i snima ih (očigledno) u obliku klasičnih WAV-ova, pa čak i jednostavan video-trimer koji funkcioniše po principu vremenskih tagova koje unosite ručno. Spisak mogućnosti završava se audio/video-konverterom koji će vam pomoći da na jednostavan način „pretabate” učitane datoteke u bilo koji od gorenabrojanih formata. Naravno, nedostaju opcije za podešavanje kodeka, broja prolaza i slični goodiesi, ali stvar funkcioniše u praksi.

Vladimir PISODOROV

 
Digitalna Uskršnja jaja
Error Lookup 2.0.6
Audio/Video To EXE 1.7
Šta mislite o ovom tekstu?
AlomWare Undo 2
Technician’s Toolbox
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
PhoXo 8.3.0
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33

Potrebno:
Windows
Veličina:
6,3 MB, 6,4 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /eEBWMk
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera