TEST RUN<>
042015<><>

vDos 2014.10.19

Pokrenite DOS programe

Čuveni Windows 95 bio je jedan od vesnika vremena u kojem će komandni interfejs u potpunosti biti zamenjen grafičkim komplementom. Prvi Pentiumi i čitaoci u tridesetim godinama, najmlađi su svedoci ovog tranzicionog perioda, koji se tek nedavno odigrao u potpunosti.

Naime, u 64-bitnim verzijama Windowsa 7 i 8 više ne postoji NTVDM (NT Virtual Dos Machine) komponenta koja je omogućavala da se pokrenu neki DOS programi. U toj situaciji biste mogli pokrenuti XP virtuelnu mašinu koje je dolazila sa Windowsom 7 u Professional varijanti. Ona je u Osmici izostavljena, kada kao jedina pomoć ostaje ručno kreiranje virtuelne mašine sa operativnim sistemom koji bi mogao pokrenuti DOS program. Windows je sa pojavom XP verzije i NT tehnologije prestao da bude aplikacija koja se pokreće u okviru DOS-a, mada je XP i dalje imao podsistem za pokretanje 16-bitnih DOS aplikacija. Ova i naredne iteracije Windowsa u svojoj 32-bitnoj varijanti su preko NTVDM-a mogle startovati DOS programe. Međutim, emulacija nije uvek bila uspešna. A tek za 64-bitne verzije Windowsa, instalacija i podešavanje, pa i korišćenje, virtuelnih mašina može biti vrlo naporna rabota. Problem pokretanja DOS programa na Windows konfiguracijama počevši od Windowsa XP pa nadalje, najjednostavnije je korišćenjem programa koji opisujemo. Radi se o emulaciji operativnog sistema DOS, jednostavno se instalira i pokreće iz vašeg Windowsa klikom na novonastalu prečicu.

Zašto bi neko u današnje vreme želeo da emulira DOS? Pored čiste nostalgije, najčešći razlog je igranje starih DOS igara. One se, međutim, mogu uspešno pokrenuti korišćenjem DOSBox emulatora, već duže vreme standardnog rešenja za ovaj problem.

Glavni razlog korišćenja vDosa je polje DOS emulacije kome DOSBox nije namenjen, a to su programi, odnosno poslovne aplikacije. Ako se malo skoncentrišete, sigurni smo da se možete setiti kako ste nedavno u nekoj prodavnici videli monitor na kojem kasirka obrađuje pazar u nekoj, grafički nepogrešivo prepoznatljivoj, DOS aplikaciji. Razlozi korišćenja „zastarelih” aplikacija mogu biti razni. Ima mnogo inertnih poslodavaca koji ne žele da ulažu u tehnički razvoj firme. Nekada su ti razlozi opravdani, jer programi (naziv aplikacija postaje popularniji tek sa Windowsom) napravljeni u to vreme i dalje savršeno obavljaju svoju funkciju, a recimo da bi ulaganje u obuku radnika, nove računare i prekucavanje (ili kupovina) programa da na njima rade predstavljalo preveliku investiciju. U nekim slučajevima se radi o programima napravljenim za mašine specijalne namene, često u industriji, zasnovane isključivo na nekoj varijanti DOS-a, a koje vrede čitavo bogatstvo. Dakle, ima slučajeva kada prelazak sa DOS aplikacija nije ekonomski isplativ.

Korišćenjem vDosa, dobijate dva benefita. DOS aplikacije koje su vam potrebne možete pokrenuti u modernom okruženju, pa vam stari kompjuter neće zauzimati radni prostor. S druge strane, vaša DOS aplikacija će se izvršavati u okviru modernog operativnog sistema, u kom ćete moći da koristite moderne aplikacije i obavljati ostale poslove na savremen način, čime unapređujete poslovanje. Još je bolja situacija ako ste osoba zadužena za samo održavanje dotičnog DOS programa. Ponekad se i stari program mora prilagoditi promenama u firmi ili nad njim izvršiti neka korekcija. Sada se time možete zanimati na kućnom ili službenom računaru koji inače koristite. Ovaj emulator i jeste izveden iz DOSBoxa, u verziji lišenoj emulacije vezane za igru, džojstike, grafiku i slično, i namenjen je ozbiljnim aplikacijama koje se izvršavaju u tekstualnom režimu.

Prebacivanje prikaza u full screen u DOSBoxu će „veštački” razvući sliku koja će postati blago zamućena. S druge strane, vDos prepoznaje sve karaktere ispisane na ekranu i vrši pravilno povećanje fonta (odnosno ASCII simbola od kojih je interfejs najčešće sastavljen), pa je prikaz oštar u svim veličinama. Nažalost, vDos prikazuje samo TTF tip fontova, a pošto među njima nije standardan DOS font, imamo osećaj kao da je emulacija donekle narušena.

Mnogo važnije je da, zahvaljujući boljoj emulaciji u segmentu rukovanja fajl-sistemom, vDos omogućava rad DOS aplikacija koje su povezane sa nekom od DOS baza podataka, a koje prosto ne funkcionišu u DOSBoxu jer „brljaju” sa upisanim podacima. Treća korisna opcija programa je da štampanje iz DOS aplikacije pokreće Windowsov dijalog za štampu ka modernim štampačima ili u PDF fajl. Ako pokušate da u DOSBoxu odštampate listu kontakata iz neke biznis aplikacije, dobićete samo poruku o grešci sa printerom. Kao bonus funkcija, vDos pruža mogućnost da radite Copy/Paste iz DOS programa u tekstualni editor u Windowsu.

Jasno je da je vDos program vrlo specifične namene. Ukoliko ste vlasnik firme koja svoje poslovanje zasniva na softveru iz DOS perioda, sada poslovanje možete preseliti na savremene računare. Emulator se pokreće kao prozor u Windows okruženju (sa ili bez okvira), koji možete povećavati ili smanjivati, a za njegovo korišćenje je potrebno pročitati objašnjenje koje dolazi sa arhivom. Uvek postoji mogućnost da specifična aplikacija koja vam je potrebna odbije poslušnost u emulaciji, ali autor programa pokušava da odgovori na probleme svih korisnika. Pretragom interneta naišli smo na nemali broj ljudi koji koriste alate kao što su Clipper, dBase, FoxPro i druge, a koji su beskrajno zahvalni autoru programa što im je omogućio da ih na lak način koriste i u novom Windowsu. Inače, Džordž Martin je svoja čuvena dela pisao na DOS mašini sa WordStarom 4.0.

Ognjen POPOVIĆ

 
Digitalna Uskršnja jaja
Error Lookup 2.0.6
Audio/Video To EXE 1.7
AlomWare Undo 2
Technician’s Toolbox
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Šta mislite o ovom tekstu?
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
PhoXo 8.3.0
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,4 MB, 4,39 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
sourceforge .net /projects /vdos
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera