TEST RUN<>
042015<><>

Technician’s Toolbox

Alat za servisere juniore

Ako počinjete da se bavite servisiranjem računara i smatrate da ste još uvek zeleni – ne očajavajte! Iz kompanije Tweaking.com stiže simpatičan alat (zapravo, skup alatki) koji će vam pomoći u održavanju računara, pa čak i rešavanju određenih problema na „bolesnim” mašinama. Program je besplatan, portabilan i dolazi upakovan u simpatično upravljačko okruženje koje se može prilagoditi pozadinom na glavnoj radnoj formi na kojoj će stajati logo vašeg servisa ili prodavnice (koga ovo greje, moraće da posegne za novčanikom i pazari Pro licencu).

Technician’s Toolbox sadrži 14 alatki podeljenih u dve kategorije: Tools i System Monitors. Kao što joj ime kaže, sekcija System Monitors bavi se nadgledanjem rada vitalnih komponenti konfiguracije (nažalost, ne i grafičke kartice). Odavde dobijate podatke o procesoru, memoriji, hard-disku i lokalnoj mreži. Međutim, umesto kontrolisanja temperature procesora i brzine obrtanja ventilatora, na primer, autori su se odlučili za sasvim drugi pristup. Naime, iz podsekcije CPU saznajete nominalnu i trenutnu brzinu procesora, broj jezgara, veličinu keš memorije, arhitekturu izrade, oznaku podnožja, pa čak i „živi” dijagram preko kojeg se prati zauzeće procesora u realnom vremenu. Klikom na opciju Drives dobijate mogućnost ispitivanja brzine rada ugrađenih hard-diskova, analizu okupiranog i raspoloživog prostora i, naravno, živi dijagram upotrebe. Podsekcija Memory donosi (neke) važne podatke o detektovanim modulima – veličina, brzina, tip... Očekivano, dobićete i informaciju o količini zauzete i raspoložive memorije, keš odeljku, veličini Page datoteke, baš kao i nezaobilazan dijagram zauzeća radne memorije. Zanimljivo je da su autori na raspolaganje stavili i svojevrsni čistač memorije čijim korišćenjem nismo postigli značajne rezultate. Konačno, iz podsekcije Network pratite protok informacija kroz lokalni mrežni adapter, informišete se o maksimalnoj brzini saobraćaja, prebrojavate pristigle, poslate i pakete prenete sa greškom... Odavde se može videti i kompletna TCP/UDP statistika, IP adrese uređaja, spisak procesa koji su ostvarili konekciju sa udaljenim serverima i slično.

U sekciji Tools nalazi se čak deset različitih alatki, od trivijalnih (kao što je nameštanje shutdown tajmera ili definisanje tačnog vremena u toku dana kada će se računar restartovati ili otići u hibernaciju), pa sve do onih korisnih preko kojih kontrolišete pokrenute procese, proveravate konzistentnost podataka na disku, manipulišete korisničkim nalozima i tako dalje. Većinom su u pitanju poslovi koje možete obaviti i iz samog shella operativnog sistema, s tom razlikom da su oni ovde objedinjeni pod jednom kapom, upakovani u prijemčivije upravljačko okruženje, ali i pojačani dodatnim mogućnostima. Na primer, provera diska može da se zakaže za naredno butovanje računara, programi se mogu pokretati iz sigurnog okruženja, sa sistemskog korisničkog naloga, zaključani fajlovi mogu da se označe za premeštanje ili brisanje po restartovanju sistema...

Iz programa može da se pristupi i sistemskim alatkama, tako da bez ikakvih problema i napuštanja sigurnog okruženja možete da pozovete Control Panel, sekciju Power, Registry Editor, Windows Firewall, DirectX dijagnostiku, Device Manager – ukupno 28 klasičnih Windows komponenti.

Iako je jednostavan i namenjen manje iskusnim korisnicima-serviserima, Technician’s Toolbox ne nudi uvek logična i odmah vidljiva rešenja. Da biste ga koristili onako kako su to autori zamislili ipak se valja dobro upoznati sa njegovim mogućnostima koje nisu male. Problem može da nastane u situaciji kada uvidite dilemu koja će vas lomiti da li vreme utrošiti na savladavanje shella ili zakonitosti programa. S druge strane, tu je i nedostatak nekih test modula koji su i te kako potrebni svakom ozbiljnom serviseru.

Vladimir PISODOROV

 
Digitalna Uskršnja jaja
Error Lookup 2.0.6
Audio/Video To EXE 1.7
AlomWare Undo 2
Technician’s Toolbox
Šta mislite o ovom tekstu?
Not Another PDF Scanner 2.6
vDos 2014.10.19
Focusky 2.0.1
Lazesoft Recovery Suite 4.0.1 Home Edition
PhoXo 8.3.0
Ashampoo ZIP Pro 1.0.1
XnShell 3.51
Send To Manager 1.7
StripPhoric 0.3.1
Disconnect 3.15.3
QuickJava 2.0.6
Desktop APM 1.13
ClipStacker 2.1.11
IP Address and Domain Information 3.33

Potrebno:
Windows
Veličina:
3,2 MB, 4,5 MB na HD-u
Cena:
besplatno
Adresa:
goo .gl /ZnKaW2
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera