TEST DRIVE<>
062015<><>

AOC G2460FQ, BenQ XL2720Z i LG 34UM67

Gejmerski L, XL i XXL

Igračka publika danas se nalazi u položaju „glavne udavače”, svi se trude da im se dodvore, daju nešto više, „baš ono što im treba”, ali i ono što nisu ni znali da im treba. Pojava monitora koji podržavaju osvežavanje na 120 Hz, spremnih za tadašnje najveće čudo zvano 3D, „progurala” je igračke monitore kao legitimnu klasu. Danas na tržištu postoji sijaset modela različitih cena i mogućnosti, a nama su dopala šaka tri modela koji se uredno raspoređuju po klasama.

 
AOC možda nije toliko poznat širem auditorijumu, ali predstavlja jednog od najvećih proizvođača panela i monitora. Njihov predstavnik G2460FQ deluje skromno i „smerno” i očigledno je osmišljen da bude value opcija među igračkim monitorima. Kutija je mala i „ekološka”, dakle recikliran papir, mastilo od soje. Sam monitor takođe je jednostavan, crn sa finišom prednje maske koji bi trebalo da podseća na brušeni metal, ali je naravno plastika. Monitor ima malo postolje sa kratkom „nogom” na kom se može podešavati samo nagib, ali podržava VESA 100 mm standard, pa može da se postavi na univerzalno ili zidno postolje. Prijatno iznenađuju broj konektora i kablova i činjenica da se naponska jedinica nalazi u samom monitoru, umesto da imate „ciglu” koja se vuče po stolu ili podu. Svaki danas priznati standard komunikacije „ima” svoj konektor na ovom modelu, HDMI, DisplayPort, DVI-D, D-sub i audio ulaz i izlaz (za slušalice). Za sve navedene konektore dobija se i kabl, što je zaista lepo jer i veoma skupi monitori obično stižu sa samo jednim ili dva kabla. Za zvuk sa HDMI/DisplayPort ili audio porta „zadužena” su dva zvučnika snage po 2 W.

Glavna karakteristika modela je, naravno, panel koji je sasvim očekivano TN, sa vremenom odziva od 1 ms i frekvencijom osvežavanja od 144 Hz. Kontrole se nalaze na desnom delu donje ivice. Četiri tastera služe za navigaciju i podešavanje OSD-a, dok je poslednji taster za uključivanje i isključivanje. Opcija u OSD-u ima sasvim dovoljno, od uobičajenih za podešavanje prikaza, do sasvim posebnih opcija kao što su i-care (koji podešava osvetljaj u skladu sa intenzitetom ambijentalnog svetla, dinamički kontrast (koji vam ne treba) i „modova” koji obuhvataju predefinisana podešavanja za filmove, igre, sportske događaje i tekst. Fabrički je slika bila previše svetla i bleda, ali je naše igranje sa bojama i nivoom osvetljenosti dovelo do veoma dobrih rezultata. Kako se radi o TN panelu prikaz boja nije „na nivou”, ali je za igranje i gledanje filmova (čemu je, pre svega, ovaj monitor namenjen) veoma dobar. Uniformnost crne boje je dobra uz nešto izraženije probijanje u levom donjem uglu, i blagim u ostalim uglovima.

Igranje na ovom monitoru je onakvo kakvo treba da bude – glatko i brzo. Posle pomenutog „sređivanja” slike možemo da konstatujemo da je krajnji utisak pozitivan. Sa cenom od oko 275 evra AOC G2460FQ je najverovatnije najjeftiniji „gejmerski” monitor na tržištu, ali je veoma blizu cene Asus i BenQ 24-inčnih monitora pa ih, ako ste u mogućnosti, uporedite pre kupovine.

U sredini, po veličini i ceni, nalazi se BenQ XL2720Z koji je najveći i najskuplji BenQ XL monitor. Ova serija kombinuje panel namenjen igračima (1 ms, 144 Hz) sa robusnom konstrukcijom i postoljem sa „maksimalnim” podešavanjem, što su karakteristike monitora namenjenih profesionalnoj obradi fotografija ili videa. Kao što već rekosmo, XL2720Z stoji na velikom i čvrstom postolju i možete mu menjati visinu, nagib ili položaj po želji. Na vrhu nosača nalazi se ručka za nošenje, a malo ispod nje „kukica” za odlaganje slušalica, mada ćete morati da se naginjete preko monitora da je dohvatite. U dnu nosača nalazi se otvor za „sprovođenje” kablova, prsten u unutrašnjosti ovog otvora, „kuka” za kačenje slušalica i još neki detalji crvene boje koji razbijaju „crnilo” XL2720Z.

 
Ovaj monitor takođe ima „sve zamislive konektore” i više od toga. Sa donje strane nalaze se dva HDMI porta, DisplayPort, DVI-D i D-sub portovi, kao i priključak za naponski USB kabl za hub i jedan USB port koji mu pripada, kao i Mini-USB port koji služi za povezivanje daljinskog upravljača (ista uloga kao na modelu XL2430T prikazanom u SK 4/2015). Daljinski upravljač se može magnetom „zalepiti” za podlogu, ili se držati odvojeno. Nažalost, u paketu se, pored naponskog, dobijaju samo DVI-D, D-sub i USB kabl, ali dobijate plastičnu vreću da pokrijete svoj voljeni prozor u virtuelnu arenu i sačuvate ga od prašine. Na levoj bočnoj strani nalaze se još dva USB porta i izlaz za slušalice (zvuk preko HDMI/DisplayPort kabla). Ukoliko slušalice nisu priključene, možete za prvu pomoć „slušati” ugrađene zvučnike koji su, naravno, beskorisni za iole ozbiljniju primenu, a sigurno nisu za kompetitivno igranje.

Opcije u OSD-u odgovaraju ostatku XL familije, kao što su Blur Reduction koji možete uključivati/isključivati u zavisnosti od igre ili programa kojem ova opcija može biti korisna, a nivo možete kontrolisati skrol točkićem na upravljaču. BlackeQuilizer olakšava razlikovanje detalja u mračnim scenama, dok bi Low BlueLight trebalo da produži život vašem okularnom interfejsu. Opcija za podešavanje prikaza ima sijaset i, kao na AOC modelu, morali smo da ih se „prihvatimo” jer je slika bila bledunjava, mada fabrički bolja nego na G2460FQ. Posle podešavanja slika je postala primetno bolja, a mogućnost podešavanja posebnih parametara i snimanje profila, kojima možete da pristupite i daljinskim, dodatno proširuju mogućnosti ovog modela.

Možda smo već malo razmaženi, ali nam 1080p rezolucija za monitor dijagonale 27 inča deluje kao nedovoljna. Nikakvih problema nismo imali sa „samo HD” slikom na 27” ali mu prosto lepše „leži” 2,5K. BenQ Xl2720Z je svakako ozbiljan i „zaokružen” proizvod namenjen specifičnoj grupi korisnika, međutim cena od 450 evra definitivno nije za svakoga, iako će veliki broj opcija na kraju dati nešto bolju sliku nego, na primer, AOC G2460FQ, ta slika nije „skoro 200 evra” bolja.

Za kraj smo ostavili vagon „višnjica”: LG 34UM67, mamutski monitor dijagonale 34 inča sa rezolucijom 2560 x 1080 tačaka (odnos stranica 21:9), IPS panelom i AMD FreeSync podrškom, kao šlagom. Vizuelno, 34UM67 uspeva da istovremeno bude elegantan, nenametljiv i da privlači poglede. Ram je gotovo nepostojeći, osim lajsne debljine nešto manje od jednog centimetra sa donje strane. Postolje sa providnom zadnjom stranom deluje elegantno, ali ovaj model bi pre svega trebalo da bude igrački monitor, a ne maneken (sadržaj je bitniji od „kutije”), pa nam ograničeno podešavanje smeta. Naime, kao i na AOC modelu moguće je podešavati samo nagib. Za ovako veliki monitor i nisko postolje, veće mogućnosti podešavanja podigle bi upotrebnu vrednost ovog modela. Naravno, ovaj monitor je daleko od neupotrebljivog, ali ćete za „idealan” položaj vi i vaš „igrački kutak” morati da se prilagodite njemu, a ne obrnuto.

Opcije za povezivanje svode se na DisplayPort, HDMI i DVI, što nećemo uzeti kao manu jer je D-sub već odavno prevaziđen naročito za ozbiljniju primenu, a i FreeSync „radi” samo na DisplayPortu. Nažalost, LG je „škrtario” sa kablovima i sa monitorom dobijate samo HDMI kabl, što je pomalo čudno za monitor koji podržava FreeSync, jer ova tehnologija radi samo na DP 1.2a standardu. Tu su i audio ulaz i izlaz, dok je napajanje eksterna „ciglica”. Nekim zagriženim igračima upotreba IPS panela (sa „kriminalno” sporim odzivom od 14 ms (5 ms OD), sa 75 Hz osvežavanjem i rezolucijom koja je manja nego na 27-inčnim QHD monitorima neće odgovarati.

Čini se da LG „puca” na malo drugačiju publiku. Panel upotrebljen na ovom modelu jedan je od bržih IPS panela, a sa prednostima ove tehnologije nad TN panelima i veličinom koja odgovara veličini skoro dva 16:9 monitora može imati više primena od pukog igranja. Površina monitora naročito će odgovarati programima koji imaju timeline, a čiji korisnici često kupuju monitore čija cena prevazilazi cenu ovog igračkog „hibrida”. Takođe, slika se može podeliti na do četiri u jednoj, što će dodatno olakšati simultani rad sa više aplikacija.

Proizvođač, takođe ponosito, ističe više od 99% sRGB spektra. Slika je daleko bolja od testiranih modela. Već iz kutije, prikaz boja i prelaz između nijansi daleko su prirodniji. OSD-u se pristupa putem jednog džojstika/tastera i svim opcijama se pristupa intuitivno i bez većih problema. Opcije za podešavanje prikaza, osim standardnih, imaju i six-way color mode za „fino” podešavanje boja. Uniformnost crne je veoma dobra, sa samo malim probijanjem na delovima monstruozno velikog ekrana. Dodatnu opremu u OSD-u čine: Dynamic Action Sync koji služi za minimalizaciju ulaznog kašnjenja, Black Stabilizer koji očekivano pomaže poboljšanju prikaza detalja u mračnim scenama, dinamički kontrast, i overdrive koji „ubrzava” odziv. LG 34UM67 takođe ima grupu predefinisanih podešavanja za igre: FPS 1, FPS 2, RTS i Custom, kao i predefinisana podešavanja za uobičajene primene: Photo, Cinema, Reader 1, Reader 2 i, naravno, Custom mod koji predstavlja „Master” podešavanje koje sami definišete.

FreeSync bi trebalo da reši igračke „probleme”, a da sad ne bismo raspredali priču potražite tekst iz prethodnog broja. Nažalost, osim uslova u vidu kompatibilne AMD grafičke karte, ovaj model će pred vas postaviti dodatni „uslov”, dinamički opseg u kom FreeSync „radi” na ovom monitoru iznosi 48-75 Hz, dakle igra mora da ostane u konstantnom 48-75 FPS režimu da ne bi „iskočila” iz moda, što nije uvek lako. Tokom testiranja dešavalo se (doduše retko sa 290X) da framerate padne ispod 48, ali, recimo, u Warthunderu, koji smo koristili za testiranje džojstika, nije „padao” ispod 78 FPS i jitter (trešenje) je bio izraženiji sa uključenom opcijom FreeSync. Treba pomenuti zanimljivu sitnicu: FreeSync opcija se uključuje u meniju monitora, dok smo testirajući Acer XG270HU istu opciju uključivali u samom drajveru.

LG 34UM67 je interesantan monitor, nedostaci su mu postolje sa malo opcija za podešavanje, ograničen opseg FreeSynca i odziv/osvežavanje koji nekim igračima jednostavno predstavljaju prioritet. Cena je takođe bitan faktor: ovaj monitor u inostranstvu (Amerika) košta oko 650 dolara, dok će cena na našem tržištu verovatno ići „prema” 670 evra, što definitivno spada u kategoriju „može mi se”, barem kad je naš kupac u pitanju. Sa druge strane, ovaj model kombinuje dijagonalu od 34 inča sa brzim IPS panelom uz dodatak FreeSynca, koji kad radi – zaista radi. I to za cenu koja je manja od mnogih 34-inčnih monitora.

Danilo LUKINOVIĆ

 
AMD A10-7870K i MSI A88X-G45 Gaming
Asus Maximus VII Ranger
APC Back-UPS BX950U-GR i BX1400U-GR
Kingston HyperX Predator M.2 SSD, Kingston HyperX Savage SSD i AMD Radeon R7 SSD
Genius HS-M435 i HS-970BT
AOC G2460FQ, BenQ XL2720Z i LG 34UM67
Šta mislite o ovom tekstu?
Kingston Media Reader USB 3.0
Acer Aspire V 17 Nitro – Black Edition (VN7-791G-730W)
Toshiba Satellite Radius 11 (L10W-B-102)
Asus ZenBook Pro UX501
Optibox EVO ENfinity
Babolat Play
Canon SX610 HS
MyGica Quad Core Enjoy TV Box (ATV585) i Ultra HD Enjoy TV BOX (ATV1800E)
TP-Link CPE210 i CPE510
Mikrotik Routerboard mAP 2n (RBmAP2n)

AOC G2460FQ
Osnovno:
24 inča, 1920 x 1080 px, TN, LED, 144 Hz
Ostalo:
DisplayPort, HDMI, DVI-D, D-sub, audio ulaz i izlaz, zvučnici 2 x 2W, osvetljaj 350 cd/m2, kontrast 1000:1, dinamički kontrast 80.000.000:1, vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 178°/170°
Proizvođač:
AOC
Kontakt:
List Computers

BenQ XL2720Z
Osnovno:
27 inča, 1920 x 1080 px, TN, LED, 144 Hz
Ostalo:
DisplayPort, 2 x HDMI, DVI-D, D-sub, audio izlaz, zvučnici 2 x 5 W, osvetljaj 300 cd/m2, kontrast 1000:1, dinamički kontrast 12.000.000:1, vreme odziva 1 ms, uglovi vidljivosti (H/V) 170°/160°
Proizvođač:
BenQ

LG 34UM67
Osnovno:
34 inča, 2560 x 1080 px, IPS, LED, 75 Hz
Ostalo:
DisplayPort 1.2a, HDMI, DVI-D, audio ulaz i izlaz, zvučnici 2 x 7 W, AMD FreeSync, osvetljaj 300 cd/m2, kontrast (nepoznato), dinamički kontrast 5.000.000:1, preko 99% sRGB palete, vreme odziva 14 (5) ms, uglovi vidljivosti 178°/178°
Proizvođač:
LG
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera