TEST DRIVE<>
062015<><>

Canon SX610 HS

Pocket rocket?

Napredak tehnologije omogućio proizvođačma bilo kojih gedžeta da mogu da se igraju Lego kockica, pa da od modela do modela dodaju tj. oduzimaju mogućnosti koji njihovi proizvodi nude. Šta je Canon uradio sa novim SX610 HS modelom, sada je na nama da otkrijemo.

U malom telu, koje bez ikakvih problema staje u džep farmerki, napakovali su objektiv sa 18x optičkim uvećanjem, iza koga se nalazi CMOS senzor od 20 Mpx, a o radu mašine brine, sad već vremešni, DIGIC 4+ procesor. Ekran je dijagonale tri inča sa 922.000 tačaka, jedan od najboljih u klasi, a unutar kućišta napravljenog od aluminijuma i plastike, nalaze se još Wi-Fi i NFC moduli za konekciju sa drugim uređajima. Objektiv na najširem kraju ima 4,5 mm, a najdužem 81 mm, tj. kada bismo preveli u 35-milimetarski format zbog lakšeg poređenja, opseg bi iznosio 25-450 mm sa otvorom blende f/3.8-6.9. Niti najširi, niti najduži kada izađe iz svog skrovišta, ali dovoljno dobar da zadovolji najveći broj njegovih korisnika (sram vas bilo!). Od konektora na boku imamo univerzalni (AV out/digital) i HDMI, ali kako ga je moguće bežično povezati sa najrazličitijim uređajima, ovi portovi su tu više simbolično. Ergonomija tela i balans veoma su dobri, utisku kome doprinose gume sa teksturom pravilno postavljene napred i pozadi da maksimizuju hvat. Još jedna pozitivna stvar je blic kog je mehanički potrebno podići iz kućišta pa se nikako ne može desiti da se aktivira kada to ne želite. Ostatak komandi je klasičan, kako u rasporedu tako i funkciji za sve Canon fotoaparate. Tako da sa desne strane ekrana imamo četvorosmerni multifunkcijski taster koji je okružen sa još četiri tastera za brzo pristupanje opcijama Preview, Record, Wi-Fi i Menu. Iznad njih, a pored oslonca za palac, nalazi se prekidač kog je moguće postaviti u tri pozicije. Prva je Auto mode, zatim je tu Creative mode koji kreiranu fotografiju provlači još kroz pet različitih filtera i sve te fotke čuva u jednom setu fotografija, a treći je Hybrid auto koji snima kratki video od par sekundi pre nego što pritisnete shutter taster (maksimalna brzina okidanja iznosi 1/2000 s), a na kraju dana pravi video kompilaciju od tih snimaka.

Ugrađeni DIGIC 4+ procesor je počeo da pokazuje svoju vremešnost, jer nema napretka u brzini odziva uređaja. Kada treba da se savlada fotografisanje većeg broja fotografija za redom, primećuje se da je na ivici snage, pošto ne postavlja neke brzinske rekorde (3,9 FPS vs 2,5 FPS u korist prethodnog modela). To se ogleda i u brzini AF sistema, koji je brz, nema zastoja, ali je primetno da se više muči u uslovima sa manje svetla naspram modela sa DIGIC 5 procesorom, a poslednja generacija nosi oznaku broj šest. Osetljivost senzora kreće se u rasponu ISO80-3200, a realno je upotrebljiva do vrednosti oko ISO800. Na višim vrednostima gube se detalji zbog pojave šuma. Detalji se gube u minimalnoj količini pri vrednosti od ISO400, ali i zbog softvera za redukciju šuma koji veoma agresivno radi na višim vrednostima (preko ISO1600).

Zabeležene fotografije su veoma dobrog kvaliteta za ovu klasu aparata, sa adekvatno odmerenim kontrastom i bojama koje su dovoljno saturirane i renderovane na prirodan način, kao što smo i navikli kod Canonovih aparata. Video materijal je moguće snimiti u maksimalno Full HD rezoluciji pri 30 FPS, kao i pri 720p sa istim brojem frejmova. Upotreba zuma omogućena je tokom snimanja i skoro je nečujna, tj. čim ima neki (jači) izvor zvuka u snimku, nećete ni čuti zoom mehanizam. Autofokusni sistem radi veoma dobro i pri praćenju subjekta, a pohvalu možemo uputiti i na račun brzine promene ekspozicije kada se brzo prelazi iz tamne na svetlu scenu ili obrnuto, gde Canon SX610 HS reaguje sa minimalnom zadrškom.

Vek NB-6LH baterije je nešto kraći, maksimalnih 270 snimaka po punjenju, odnosno ako se koristi ECO mod (veoma brzo smanjuje osvetljenje ekrana i gasi ga, kao i brži prelazak aparata u standby režim) može se dobaciti do maksimalnih 400 fotografija do sledećeg punjenja.

Wi-Fi konekcija služi da biste mogli da iskopirate fotografije sa SX610 HS na smartfon ili tablet, a ujedno te „pametne” uređaje možete da koristite kako biste upravljali aparatom. Doduše, te kontrole su malo ograničene, pa je moguće okinuti shutter i zumirati, pored aktivacije blica i podešavanja automatskog tajmera (self timer). Ograničeno, ali opet dovoljno da ova opcija bude korisna.

Canon SX610 HS jeste dobar aparat iz perspektive dobijeno-uloženo, kao i njegov prethodnik, ali da li su u Canonu mogli da se odluče da naprave bolji aparat koji ima ozbiljnije performanse? Odgovor je potvrdan, jer su neki drugi modeli dobili taj napredniji hardver (pre svega, pričamo o procesoru). Ipak „dovoljno dobro” je u ovom slučaju bilo zadovoljavajuće rešenje kako bi ispratili ono što konkurencija nudi. Ništa više i ništa manje, do nekog sledećeg evolutivnog koraka.

Vojislav VUJANIĆ

 
AMD A10-7870K i MSI A88X-G45 Gaming
Asus Maximus VII Ranger
APC Back-UPS BX950U-GR i BX1400U-GR
Kingston HyperX Predator M.2 SSD, Kingston HyperX Savage SSD i AMD Radeon R7 SSD
Genius HS-M435 i HS-970BT
AOC G2460FQ, BenQ XL2720Z i LG 34UM67
Kingston Media Reader USB 3.0
Acer Aspire V 17 Nitro – Black Edition (VN7-791G-730W)
Toshiba Satellite Radius 11 (L10W-B-102)
Asus ZenBook Pro UX501
Optibox EVO ENfinity
Babolat Play
Canon SX610 HS
Šta mislite o ovom tekstu?
MyGica Quad Core Enjoy TV Box (ATV585) i Ultra HD Enjoy TV BOX (ATV1800E)
TP-Link CPE210 i CPE510
Mikrotik Routerboard mAP 2n (RBmAP2n)

Osnovno:
rezolucija 20,2 Mpx, 18x optički zum
Ostalo:
objektiv 4,5-81 mm (25-450 mm), f/3.8-6.9, optička stabilizacija slike, ekran 3 inča, video 720p/1080p 30 FPS, upotreba optičkog zuma pri snimanju videa, Wi-Fi, NFC, makro 5 cm
Proizvođač:
Canon
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera