PHONE ZONE<>
082015<><>

Lenovo A5000

Maratonac

Lenovo A5000 se isporučuje u jednom od najbolje opremljenih paketa koje smo videli. U njemu se, pored telefona, USB kabla, punjača, baterije, kvalitetnih slušalica na dugačkom kablu i neophodne papirologije nalaze kvalitetna zaštitna folija za ekran i zaštitno kućište od čvrste providne plastike, koja se idealno uklapa u dizajn kućišta i pruža odličnu zaštitu, tek neznatno povećavajući debljinu telefona. A5000 se odlikuje prijatno svedenim dizajnom koji je u skladu s elegantnim linijama ranijih Lenovo modela. Iako ima bateriju velikog kapaciteta, dimenzije i masa uređaja uklapaju se u prosek klase, tako da debljina kućišta ne prelazi 10 mm, dok jedino masa od 160 grama sugeriše da se ispod haube nalazi minijaturna električna centrala. Poleđina je napravljena od „žilavog” polikarbonata koji se prilično dobro nosi s masnim prstima i na njoj se nalaze kamera sa blicem u gornjem i prorez za zvučnik u donjem delu. Mehanički tasteri raspoređeni su na bokovima, a jedino se microUSB priključak našao na neobičnom mestu – na gornjoj ivici.

Lenovo A5000 opremljen je IPS ekranom od 5 inča, rezolucije 1280 x 720 piksela (294 ppi), odličnog kvaliteta, bilo da su u pitanju osvetljenje i kontrast, reprodukcija boja ili širina uglova gledanja, koja je zaista impresivna. Ekran je presvučen tankim hidrofobnim slojem koji olakšava korišćenje na kiši, a donekle i štiti ekran od prolivene tečnosti – potapanje, s druge, nije preporučljivo.

Sa stanovišta performansi, A5000 je tipičan predstavnik svoje klase. Srce sistema čini MediaTekov četvorojezgarni MT6582 SoC brzine 1,3 GHz, koji u kombinaciji sa Mali-400 grafikom na Antutu testu ostvaruje nešto više od 18.000 poena. Što se tiče radne memorije i internog prostora za skladištenje, Lenovo se odlučio za kombinaciju jednog gigabajta radne i 8 GB interne memorije, od kojih korisnik na raspolaganju ima oko 6 GB. Uređaj podržava i microSD memorijske kartice putem kojih se memorijski prostor može proširiti za dodatnih 32 GB. Realne performanse su vrlo dobre (na KitKat Androidu v4.4.2), pa ne treba strahovati od drastičnijih usporavanja ni tokom rada s glomaznim aplikacijama (za ozbiljnije igranje potrebna je jača mašina). Pohvalu zaslužuje i dualSIM podrška (primarna kartica podržava 3G, sekundarna 2G povezivanje), koja čini sasvim logičnu kombinaciju s baterijom velikog kapaciteta. To obezbeđuje autonomiju od jednog do tri dana, u zavisnosti od intenziteta korišćenja. Za kompletno punjenje potrebno je oko tri sata, dok 15 minuta na punjaču obezbeđuje energiju za blizu 4 sata razgovora.

Ljubiteljima selfija A5000 verovatno neće biti prvi izbor, budući da prednja kamera nudi skromnu rezoluciju od 2 megapiksela. Glavna kamera je nešto bolja, jer uz senzor rezolucije 8 Mpx ima i funkciju automatskog fokusiranja i solidan LED blic. Ipak, ne treba očekivati vrhunske rezultate ni pri idealnim uslovima – nedostatak detalja, loš dinamički kontrast i „probijanje” plave nijanse ograničavaju upotrebnu vrednost kamere na digitalne medije.

Lenovo A5000 će biti veoma interesantna opcija za korisnike kojima prioritet, umesto fotografisanja i igranja, predstavljaju dual SIM podrška i vanserijska autonomija.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sony Xperia Z3+
Lenovo A5000
Šta mislite o ovom tekstu?
Sony Xperia Z4 Tablet
Huawei P8 i P8 Lite
Alcatel One Touch Idol 3
Microsoft Health
DiskDigger Pro
Office Lens
Classnote
SnapTube
Moovit
Fragment
Google Spotlight Stories
Portal
Salient Eye
Tapet – Infinite Wallpapers

Operativni sistem:
Android 4.4.2
Dimenzije:
140 x 71,4 x 10 mm / 160 g
Ostalo:
Mediatek MT6582 čipset (Quad-core 1,3 GHz Cortex-A7 CPU + Mali-400 GPU), 5” IPS LCD (720 x 1280 px, 294 ppi), 1 GB RAM, 8 GB interne memorije, microSD do 32 GB, Bluetooth v4.0 A2DP, Wi-Fi 802.11 b/g/n/hotspot, GSM/HSPA, microUSB, 8 Mpx 1080p / 2 Mpx, miniSIM/microSIM, Li-Ion baterija 4000 mAh
Proizvođač:
Lenovo
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera