PHONE ZONE<>
082015<><>

Huawei P8 i P8 Lite

Artiljerija i laka konjica

Od desetak kineskih proizvođača koji nešto znače na tržištu mobilnih uređaja, Huawei ima najduži borački staž tokom koga je zaradio zavidan renome. U poslednje vreme, doduše, kompanija iz Šenžena više pažnje poklanja drugim segmentima poslovanja, zapostavljajući pomalo tržište pametnih telefona, gde mlađani Xiaomi grabi kao gladna ajkula. Glasine da Huawei razmišlja o povlačenju utihnule su kada je predstavljen P8, novi flegšip Android koji traži svoje mesto na top 5 listi najboljih modela za tekuću godinu.

Huawei P8, prvi izdanak bez Ascend odrednice u imenu, zasnovan je na potentnoj 64-bitnoj platformi sa osmojezgarnim Kirin 930 procesorom, koga je sklopljen od četiri frizirana A53E jezgra na 2 GHz i četiri obične A53-ojke na 1,2 GHz (razlog zbog koga nije iskorišćen moćniji Cortex-A57 leži u činjenici da se dobitak od 56 odsto u performansama koje ovaj čip donosi mora platiti čak 256 odsto većim utroškom energije – to je kompromis na koji niko pri zdravoj pameti ne bi pristao). Za komforan multitasking odvojeno je 3 GB RAM, a na listi specifikacija posebno se izdvajaju 5,2-inčni Full HD ekran i odlična kamera sa senzorom rezolucije 13 megapiksela opremljena poboljšanim mehanizmom za optičku stabilizaciju. Softversku osnovu čini Android 5.0.2 Lollipop presvučen inovativnim korisničkim interfejsom (EMUI 3.0) koji razbija monotoniju uobičajenog Android okruženja (svaka sličnost sa iOS-om je namerna). Poseban šmek telefonu daju i neke egzotične opcije kao što je funkcija za brzo pronalaženje telefona izgovaranjem predefinisane glasovne komande.

P8 ne treba detaljno zagledati da bi se zaključilo da je dizajn inspirisan Appleovim uređajima. Kućište čija debljina ne prelazi 6,4 milimetara napravljeno je od jednog komada brušenog aluminijuma (prethodnik je imao staklenu pozadinu) koji izgleda luksuznije verovatno i od samog iPhonea (Apple fanbojsi bi te zbog ove rečenice nabili na kolac, prim.ur). Pored vrhunskog izgleda, telefon je znatno lakši nego što bi se očekivalo od uređaja takvih gabarita, dok četvrtasti profil bez zaobljenih ivica ostavlja utisak izuzetne čvrstoće. Na planu ergonomije priča nije toliko ubedljiva, jer bi dlanu svakako više prijale obline. Ipak, ne može da se kaže da je P8 neudoban, budući da izuzetno povoljan odnos površine ekrana i samog uređaja i te kako olakšava manipulaciju jednom rukom. Baterija je zaptivena unutar kućišta, a sa bočne strane nalaze se dva ulaza za SIM kartice, klasičan i hibridni port koji prima SIM ili microSD karticu, što je praktično rešenje za uštedu prostora.

Za preživljavanje u elitnom društvu danas više nisu dovoljni atraktivan dizajn i dobre performanse, pa proizvođači veliku pažnju poklanjaju kvalitetu integrisanih kamera. Huawei je o ovome vodio računa, pa je u P8 ugradio respektabilan fotoaparat, koji pored odličnih bazičnih karakteristika donosi i važan novitet – mehanizam za optičku stabilizaciju, koji omogućuje rotaciju sočiva do 1,6 stepeni (to je, primera radi, dvostruko više od one koju nudi mehanizam za stabilizaciju iPhonea 6 Plus). Drugi plus predstavlja RGBW matrica senzora koja propušta više svetla do senzora i obezbeđuje bolji kontrast. U praksi to znači da pri snimanju u tamnijem okruženju fotografije imaju mekše tonove i više detalja (gotovo da ne postoji potreba za softverskim uklanjanjem šuma koje obavezno dovodi do gubitka detalja). Po pitanju kvaliteta fotografija, P8 ne zaostaje za drugim top modelima više klase.

Razloge za zadovoljstvo pruža i ekran, opremljen Full HD IPS panelom koji na dijagonali od 5,2 inča obezbeđuje gustinu od 424 ppi. Dobar kontrast i širok ugao gledanja se podrazumevaju, dok na planu reprodukcije boja lako dominiraju tamnije i hladnije nijanse, ali nešto jače zasićenje lepo kompenzuje ovaj nedostatak. Realne performanse telefona su odlične, što potvrđuju dobri rezultati na sintetičkim testovima i subjektivan utisak fluidnosti interfejsa tokom zahtevnijeg multitaskinga i igranja. Pri velikom opterećenju, zagrevanje kućišta je minimalno zahvaljujući dobro rešenoj disipaciji toplote i praktično nema „vrućih” tačaka na koje se žale korisnici drugih telefona sa brzim procesorima. Pametnim izborom procesora dobra autonomija nije dovedena u pitanje, tako da se uz uobičajeno korišćenje može računati na 36 sati bez punjača. Dobar utisak ostavili su i zvučnici, koji se intenzitetom i kvalitetom zvuka neće postideti nijednog konkurenta.

Korisnički interfejs je vizuelno dopadljiv i veoma funkcionalan, sa gomilom praktičnih aplikacija i dodataka koji olakšavaju svakodnevni rad. Različite modifikacije prisutne su na svakom koraku i pokazale su se više nego korisnim. Tako, recimo, duži pritisak na taster overview omogućava brzo prebacivanje na dve poslednje otvorene aplikacije, dok brzo brisanje prstom preko ekranskih tastera sužava ekran prema jednom uglu, kako bi se olakšalo korišćenje jednom rukom (sjajan UI trik u situacijama kada je druga ruka zauzeta). Korisnici koji su navikli na klasičan Android ekosistem verovatno neće rado prihvatiti ovako agresivne modifikacije, najviše zbog toga što su izostavljene neke korisne opcije Lollipopa i zbog stalnih upadica različitih sistemskih obaveštenja.

Huawei P8 Lite

Uz P8, Huawei je pripremio i svedenu varijantu za korisnike kojima treba manji i jeftiniji telefon sličnog dizajna i softverske konfiguracije. P8 Lite je slika i prilika većeg brata, smešten u plastično kućište sa imitacijom metalnog okvira i crnim rubom oko ekrana koji ostavlja odličan vizuelni utisak. Raspored fizičkih tastera i portova je sličan kao kod P8, a tu je i hibridni nanoSIM/microSD port. Baterija je i kod ovog modela zaptivena unutar kućišta. Zbog manjih gabarita, P8 Lite bolje leži u ruci od većeg modela, a može i da se pohvali iznenađujuće malom masom (svega 130 grama).

Ekran dijagonale 5 inča nudi standardnu 720p rezoluciju (294 ppi) i odlične performanse, uključujući i verodostojnu reprodukciju boja. Za razliku od skupljeg modela, ovde nedostaje Gorilla Glass zaštita, a primetno je i jače zamašćivanje stakla. Hardverska osnova P8 Lite je Hisilicon Kirin 620 sa osam „klasičnih” A53 jezgara na 1,2 GHz, koji je dovoljno agilan da rezultate benchmark testova održi u nižoj srednjoj klasi, gde Lite i pripada. Sa 2 GB RAM smo više nego zadovoljni, pa ozbiljniji multitasking, uključujući i mnoge zahtevnije igre, neće kvariti raspoloženje ambicioznijih korisnika. Što se interne memorije tiče, na raspolaganju je oko 10 GB, pa će se memorijska kartica naći na prvom sledećem spisku za kupovinu. S prijemom signala nema nikakvih problema, ali je kvalitet poziva mogao da bude na višem nivou (zvučnik slušalice je nešto tiši pa u bučnom okruženju treba dobro napregnuti uši). Spoljašnji zvučnik je sasvim u redu.

Huawei je i na ovom modelu napravio duboki rez u softversko tkivo, tako da korisničko okruženje najmanje liči na Androidovo. Bitno je da sve radi stabilno, brzo i fluidno. Performanse kamere su nešto lošije nego kod skupljeg modela, iako senzor ima istu rezoluciju (jasno se vidi kakvu razliku prave napredna stabilizacija i senzor koji upija više svetla).

Povoljna cena, vrhunski dizajn overen pedantnom izradom, fil od dobro sortiranih hardverskih đakonija i domišljata softverska rešenja kao glazura učiniće Osmicu jednom od najprivlačnijih đakonija na ovosezonskoj mobilnoj trpezi. Dijetalna verzija, s druge strane, verovatno neće privući toliko pažnje, jer je količina kompromisa ipak prevelika.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Sony Xperia Z3+
Lenovo A5000
Sony Xperia Z4 Tablet
Huawei P8 i P8 Lite
Šta mislite o ovom tekstu?
Alcatel One Touch Idol 3
Microsoft Health
DiskDigger Pro
Office Lens
Classnote
SnapTube
Moovit
Fragment
Google Spotlight Stories
Portal
Salient Eye
Tapet – Infinite Wallpapers

Huawei P8
Operativni sistem:
Android 5.0.2
Dimenzije:
144,9 x 72,1 x 6,4 mm / 144 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 930/935 čipset (Quad-core 2 GHz Cortex-A53E CPU + 1,5 GHz Cortex-A53 CPU + Mali T-628 MP4 GPU), 5,2” IPS LCD (1080 x 1920, 424 ppi), 3 GB RAM, 16/64 GB interne memorije, microSD do 128 GB, Bluetooth v4.1 A2DP LE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/Direct/DLNA/hotspot, GSM/HSPA/LTE, microUSB, 13 Mpx 1080p / 8 Mpx 1080p, dual nanoSIM, Li-Ion baterija 2680 mAh

Huawei P8 Lite
Operativni sistem:
Android 5.0.2
Dimenzije:
143 x 70,6 x 7,7 mm / 131 g
Ostalo:
HiSilicon Kirin 620 čipset (octa-core 1,2 GHz Cortex-A53 CPU + Mali 450 MP4 GPU), 5” IPS LCD (720 x 1280, 294 ppi), 2 GB RAM, 16 GB interne memorije, microSD do 128 GB, Bluetooth v4.0 A2DP LE, Wi-Fi 802.11 b/g/n/Direct/hotspot, GSM/HSPA/LTE, microUSB, 13 Mpx 1080p / 5 Mpx 720p, dual micro/nanoSIM, Li-Ion baterija 2220 mAh
Proizvođač:
Huawei
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera